AD stopt met jaarlijkse oliebollentest

1 juni 2018

Het AD stopt met de jaarlijkse oliebollentest. Ook de andere nationale smaaktests, zoals de Haring- en de Friettest, komen niet meer terug in de krant.“We hebben besloten niet door te gaan met onze nationale smaaktests. Over smaak valt namelijk, zo bleek vorig jaar, wel degelijk te twisten. Te veel wat ons betreft. Wij testen en vergelijken om u te helpen de beste producten te vinden, niet om middenstanders te kwetsen.” schrijft hoofdredacteur Hans Nijenhuis is het AD van 1 juni.

Kritiek AD-Oliebollentest

In 2017 kregen zowel de AD-Oliebollen als de AD-Haringtest veel kritiek. De negatieve oordelen gingen vaak gepaard met grievende teksten. Bijvoorbeeld in 2016 kreeg een Groningse bakker het volgende commentaar: "Vettig aanvoelend bolletje, prima geschikt om een fietsketting mee te smeren. Dit moet je niet willen eten." Nijenhuis erkent deze kritiek: “Ook wij vonden bij nader inzien dat we die beter anders hadden kunnen formuleren. Scherpe recensies kunnen misschien amusant zijn, maar zoals ik in december al in de krant schreef: leedvermaak is geen vermaak”

Een andere klacht over de oliebollentest was dat bakkers die zich zelf opgaven van te voren wisten dat de keurmeesters langs zouden komen, anderen hadden deze informatie niet. Dit werd in de test van 2017 aangepast. In december 2017 liep bij Jinek een discussie tussen Nijenhuis en Jordy Bakker, die in 2016 een 1 scoorde, uit de hand. Nijenhuis leek niet te weten hoe de test tot stand kwam en had als finale uitschieter: “Als je bakt zoals je praat, dan verbaast het me niet dat je als laatste bent geëindigd.” Hiervoor bood hij later zijn excuses aan.

AD-Haringtest

De AD-haringtest kreeg nog meer kritiek. Tilburgse wetenschapper Ben Vollaard oordeelde dat er sprake was van belangenverstrengeling omdat keurmeester Aad Taal van de AD-haringtest ook verbonden was aan visgroothandel Atlantic. Volgens Vollaard kregen visverkopers die haring van groothandel Atlantic afnamen een hoger cijfer dan anderen. Het AD kan zich niet vinden in deze conclusie. Nijenhuis: “Hij heeft geen bewijs geleverd en AD heeft besloten tegen Vollaard een officiële klacht in te dienen bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de universiteit. Onze klacht: hij baseerde zijn onderzoek deels op foutieve gegevens en berekeningen.”

Aangepaste test

Vorig jaar gaf het AD nog aan dat de testen nog in een andere vorm zouden terug zouden keren. De krant wilde bijvoorbeeld alleen de beste zaken opnemen en ging in overleg met verschillende branche-organisatie. Nu, vlak voor de start van het haringseizoen, besluit de krant toch om met alle smaaktesten te stoppen. "Laten we smaak maar laten wat het misschien toch vooral is: een kwestie van smaak," besluit Nijenhuis.

Altijd op de hoogte blijven?