Bakkers in bedrijf | editie 9-2020

Bakkers in bedrijf 9-2020

Carrière is het thema van dit nummer van Bakkers in bedrijf. Abonnees kunnen alle artikelen hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

In deze editie

 • Van operatieassistent tot bakker
  Carrièreplanning niet altijd voor de hand liggend
 • Bbrood gaat biologisch-dynamisch
  'Wij willen vooroplopen: tijd voor de volgende stap'
 • December: dé maand om op te vallen
  Bedrijfsinformatie
 • Laat zien wat je verkoopt
  Meer omzet dankzij visual merchandising
 • Decemberdrukte: bezem erdoor!
  Opruimen, schoonmaken, plannen
 • ‘Wij denken vanuit de grond’
  Bakker brouwt sojasaus
 • Blik op 2030
  Meester Boulangers in gesprek met de branche
 • Digitalisering in het MKB
  S3food helpt bij digitaliseren productieproces

Rubrieken

 • De toekomst
 • Nieuws in beeld
 • Uit de branche
 • Column NBOV
 • Column Beko
 • Vraagbaak NBC
 • Financieel
 • Recept NBT
 • Boeken
In deze editie
Digitalisering in het MKB

Digitalisering in het MKB

Internet of Things, big data, kunstmatige intelligentie, blockchain: foodmultinationals investeren al miljoenen in digitale technologie. Maar voor midden- en kleinbedrijven is het moeilijk aan die vooruitgang deel te nemen. Hoe kunnen deze bedrijven toch profiteren van nieuwe digitale technologie?

Meer omzet dankzij visual merchandising

Meer omzet dankzij visual merchandising

Hoe verleid je klanten om bepaalde producten te kopen? Heeft het zin om aandacht te besteden aan je productpresentatie? Deze vragen zijn gesneden koek voor Peter de Bie van Studio NRG Blue in Amsterdam. Hij ondersteunt en adviseert zijn klanten bij visual merchandising. Dat werpt zijn vruchten af: klanten behalen een omzetgroei van 30 procent.

Van operatieassistent tot bakker

Van operatieassistent tot bakker

Bakkerszonen die hun ouders achternagaan, of buitenstaanders die plotseling gegrepen worden door het vak: de bakkers in Nederland zijn van zeer wisselende komaf. Of ze komen erachter dat ze liever iets anders doen dan bakken. Gelukkig kan dat ook binnen de branche: die biedt een breed scala aan carrièrekansen.

Bbrood gaat biologisch-dynamisch

Bbrood gaat biologisch-dynamisch

Bijna dertien jaar bestaat Bbrood inmiddels. En eigenares Renee Pater grijpt dit aan om de volgende stap te zetten: het bakkersbedrijf gaat biologisch-dynamisch. In januari 2021 opent het de eerste volledig biologisch-dynamische winkel op het NDSM-eiland in Amsterdam. “Dat is de stip op de horizon voor al onze vestigingen.”

Bakker brouwt sojasaus

Bakker brouwt sojasaus

Thomas Uljee stapte in een uniek avontuur. Naast de bakkerij voelde hij de behoefte om een product te maken, waarbij hij alles zelf kon doen, van bodem tot product. Met drie vrienden startte hij in Rotterdam-Zuid het bedrijf BoerBakkerBert. Behalve brood maakt hij nu sojasaus. Een zoektocht naar pure autonomie en ultieme smaakbeleving.

Blik op 2030: passie en transparantie

Blik op 2030: passie en transparantie

In 2030… komen de bakkerijgrondstoffen hoofdzakelijk uit eigen land. In 2030… eten we veel minder brood. In 2030… staat brood als medisch voedsel op de kaart? Op dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met verschillende mensen uit de branche om zich te oriënteren op de toekomst. De sessie maakte deel uit van de campagne ‘Brood...

Toekomstblik

Toekomstblik

De coronacrisis raakt ook jongeren hard. Zoveel is duidelijk. Ze zitten in de periode van hun leven waarin ze ervaringen moeten opdoen en plezier moeten kunnen maken. Beide even belangrijk om straks een evenwichtig mens met goede loopbaan te kunnen zijn. Maar in het voorjaar mochten ze niet naar school of studie en er zijn bijna geen stageplaatsen te...

Teleurstelling, balen... en weer door!

Teleurstelling, balen... en weer door!

Begin oktober trok de overheid de teugels van de coronamaatregelen strakker aan. Hoewel we hadden gehoopt dat we de bestaande maat­regelen konden voortzetten, kregen we toch weer een klap te verwerken. Het leidde opnieuw tot dalende omzetten uit het derde kanaal, terwijl die net weer voorzichtig op de weg terug waren.

Oude granen, nieuw brood - Ineke Berentschot, Noor Bas, Dion Heerkens

Oude granen, nieuw brood - Ineke Berentschot, Noor Bas, Dion Heerkens

Waar werd duizenden jaren geleden brood van gebakken, en wat is er met die granen gebeurd? Hoe kunnen we de granen van vroeger terugbrengen naar het heden? Voor wie benieuwd is naar het antwoord op deze vragen, is ‘Oude granen, nieuw brood’ absoluut een aanrader.

‘De klant komt voor kwaliteit en beleving’

‘De klant komt voor kwaliteit en beleving’

Jan Zoet (19) kreeg het vak met de paplepel ingegoten: zijn opa had een eigen zaak en als kleinzoon Jan bij zijn grootouders logeerde, hielp hij regelmatig in de bakkerij. Vorig jaar werd hij Talent van het Jaar bij de BakkersVakWedstrijden, en zijn grootste droom? Zijn eigen bakkerij openen.