‘De klant komt voor kwaliteit en beleving’

Jan Zoet_foto Koos Groenewold

Jan Zoet (19) kreeg het vak met de paplepel ingegoten: zijn opa had een eigen zaak en als kleinzoon Jan bij zijn grootouders logeerde, hielp hij regelmatig in de bakkerij. Vorig jaar werd hij Talent van het Jaar bij de BakkersVakWedstrijden, en zijn grootste droom? Zijn eigen bakkerij openen.

“Voor mij was het direct duidelijk toen ik een opleiding moest kiezen. Ik wilde altijd al het bakkersvak in – mijn opa was vroeger bakker en mijn oom heeft een bakkerij – en de keuze was dus snel gemaakt. Op dit moment zit ik in het derde en laatste jaar van de vakschool in Wageningen. Het leuke aan dit vak vind ik dat je er liefde in kan stoppen. Elke dag is het voor mij weer een sport om mooie producten te maken. Hiervoor deed ik patisserie, nu brood. Omdat ik later een eigen bakkerij wil, vind ik het belangrijk dat ik het allebei kan. Als de broodbakker ziek is, moet ik weten hoe ik een brooddeeg moet draaien. Voor patisserie geldt hetzelfde.”

Eigen zaak

“Ik wil zo snel mogelijk een eigen zaak beginnen, hoe jonger ik ben, hoe beter. Na mijn vakopleiding eind dit jaar ben ik wel van plan om eerst nog een studie of cursus te volgen over ondernemerschap en leidinggeven. Ik heb nu in verschillende bakkerijen meegekeken en ik merk dat het met een eigen zaak niet alleen gaat om brood en patisserie. Je moet meer kunnen en ook een bakkerij kunnen leiden. Of het financieel haalbaar is om over een jaar of vier, vijf mijn eigen bakkerij te openen is afwachten, maar ik ga ervoor. Het is wat mij betreft alles of niets.”

Bakkerij van de toekomst

“Ik denk dat de toekomst van de bakkerij ligt in het aanbieden van duurzame gemaksproducten. Steeds meer huishoudens bestaan uit tweeverdieners. Die zijn ’s avonds laat klaar met werken en die willen ook dan nog verse producten hebben. Dat betekent dat de werktijden gaan verschuiven en dat je ook om vier uur ’s middags nog verse producten voor de klant moet hebben liggen. Daarnaast is het belangrijk dat je kunt laten zien dat je goede producten hebt en dat je deelt hoe je die maakt. Een verhaaltje en filmpje erbij, zo geef je beleving mee. Daar komt de klant voor. Mensen willen graag weten waar hun eten vandaan komt.”

Dossiers
Lees ook
Steun Villa Joep met de Villa Joep taartenmaand

Steun Villa Joep met de Villa Joep taartenmaand

Februari 2021 staat in het teken van Villa Joep taartenmaand. Bakkers kunnen dit fonds tegen neuroblastoom kinderkanker steunen door een taart te maken en de winst te doneren.

‘Leuk om te zien hoe mensen  reageren op mijn producten’

‘Leuk om te zien hoe mensen reageren op mijn producten’

In 2019 won patissier en chocolatier Sibrich Bakker de Gouden Gard. “Meedoen aan die ­wedstrijd was heel leerzaam en goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling.” Corona is ­ellendig, maar heeft ook voordelen, zoals meer aandacht voor ambachtelijke en lokale producten. “Wat mij betreft hebben kwaliteit en ­duurzaamheid de toekomst.”

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

Vier bakkers die het anders aanpakken dan ‘reguliere’ bakkers. Allen eenpitters die het liefst met de handen in het deeg zitten. Ze delen een liefde voor puur brood met smaak en willen klanten laten zien wat er nog meer kan met brood. Vandaag het laatste deel van dit artikel met Tim van Dalen van Bakkerij Puur uit de Schuur.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Wat ga je doen?Voor een van onze klanten in de omgeving van Naaldwijk zijn we op zoek naar een Chef Broodbakker. In deze functie stuur je het volledige team van...