Teleurstelling, balen... en weer door!

6 november 2020 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV)

Begin oktober trok de overheid de teugels van de coronamaatregelen strakker aan. Hoewel we hadden gehoopt dat we de bestaande maat­regelen konden voortzetten, kregen we toch weer een klap te verwerken. Het leidde opnieuw tot dalende omzetten uit het derde kanaal, terwijl die net weer voorzichtig op de weg terug waren.

Onze branche moest ook andere tegenvallers incasseren. De organisatie van de Gouden Gard en de Talentenprijs zag zich genoodzaakt de wedstrijden te annuleren; de NBOV besloot de Startersdag niet door te laten gaan. Twee podia waar de toekomst van onze branche mag stralen en zich kan laten zien: de deelnemers aan de Gouden Gard en Talentenprijs door hun uitzonderlijke talenten tentoon te spreiden, de aankomende ondernemers door zich verder in een eigen bedrijf te verdiepen. Uiteraard was er teleurstelling dat beide evenementen niet doorgingen. Een van mijn werknemers was nog nooit zó vroeg begonnen met de voorbereiding van een wedstrijd, en was er nog niet eerder zó klaar voor. Dan is het schakelen. Even flink balen - maar dan toch weer doorgaan.

We werken in een branche met ontzettend veel creatieve mensen. Nog altijd zijn er starters die vol energie aan de bak willen. Hoewel je soms moedeloos wordt van de tegenslagen en maatregelen, zit het niet in onze aard om bij de pakken neer te zitten. Ik hoop dat deze mensen, de toe­komst van de branche, hun passie en creativiteit kunnen inzetten om hun werkgevers de komende maanden te verrassen met nieuwe ideeën.
De winkels konden wel eens drukker worden dan ooit tevoren – met veel nieuwe klanten. Een perfect moment om onze bedrijven in het zonnetje te zetten. Samen kunnen we deze kans pakken, de negatieve spiraal doorbreken en onze klanten iets moois meegeven. De wedstrijden komen terug, de Startersdag komt terug - maar of we ooit nog zo’n december­maand krijgen?

Altijd op de hoogte blijven?