Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Maud_Bakery Nexus

Handen uit de mouwen! Dat was de oproep in mijn vorige column. De strekking: “Je kunt wachten tot voldoende grondstoffen, personeel en de juiste regelgeving voorhanden zijn, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan.” Arend Kisteman werd nieuwsgierig en vroeg me wat Bakery Nexus gaat doen.

Nou Arend, om eerlijk te zijn: vind ik dat we er nog te weinig aan doen. Mijn column wordt goed gelezen, er zijn reacties van trouwe fans, maar de échte verandering blijft uit. Niet dat ik pretendeer dat we als Bakery Nexus de wijsheid in pacht hebben. Ik ben vooral een voorvechter van onze frisse ideeën mixen met de ervaring van de gevestigde orde. En dat gebeurt ook al. Bakery Nexus is bijvoorbeeld gevraagd om mee te denken over het Trendrapport Bakkerijsector. Na een uitgebreide discussie over de vorm hebben wij vooral doorgevraagd op wat het doel eigenlijk is. Staan er daadwerkelijk trends in? Wat kunnen we met het rapport? Hoe gaat de bakker van het rapport profiteren en voorkomen we dat het in de bureaula belandt? Want, beste bakker, u bent immers de geldschieter van dit rapport. Het lijken misschien irritante vragen, maar geloof me, we doen dit altijd opbouwend en met de beste bedoelingen. Anders zouden we er niet vrijwillig en in onze eigen tijd gaan zitten.
We hopen dat er meer uitnodigingen volgen. We willen bijvoorbeeld graag meedenken over een écht nieuwe cao. Er speelt vast een idee bij medewerkers, maar CNV en FNV: spreken jullie ook met de werknemers onder de 25 jaar? Kennen jullie de drijfveren van de aspirant-bakkers op een mbo-opleiding? En werkgevers: dat het alleen om geld draait is toch ook een beetje passé. De deskundigen die hiermee bezig zijn teren op jarenlange ervaring. We wisselen graag van gedachten en leren er zo zelf ook iets van. Dus branchegenoten, laat de oproep duidelijk zijn: nodig ons uit als u verlegen zit om een frisse blik en zin hebt om te sparren!

Goed, die staat, maar ik vind het alsnog te weinig. Het moet anders. Juist bij Bakery Nexus. Om die reden is het dit jaar ons speerpunt om meer een frisse blik te laten zien in ons dagelijks werk. Bijvoorbeeld: proactief handelen, onafhankelijk van geest, vragen stellen die niemand stelt, onderwerpen van een andere kant bekijken. Kritisch als het moet, meegaan als het kan. Onze leden zijn een mooie afspiegeling van de branche dus als iedereen aan de slag gaat, schudden we de boel een beetje op.

Het thema van onze komende bijeenkomst is ‘Succesvol veranderen’. Een trainer gaat ons hiervoor gereedschap aanreiken. Je bent van harte welkom, Arend. Dus handen uit de mouwen. En: 'Verbeter de wereld, begin bij jezelf'.

Meer over
Lees ook
Kasteelgebakje

Kasteelgebakje

De derde week van april is Vakschool Wageningen jaarlijks het strijdtoneel van de Jeugdvakwedstrijden, oftewel het Nederlands Kampioenschap Brood&Banket (NK). Bakery Nexus trakteert de winnaars traditiegetrouw op het Junior College: een vaktechnische masterclass en een netwerkmoment voor een zachte landing in de branche. Een werkende formule waar je...

Handen uit de mouwen

Handen uit de mouwen

Je bakkerij staat bomvol ervaren en gemotiveerd personeel. Het magazijn puilt uit van de grondstoffen, want alles is voorradig bij je leverancier en kun je tegen aantrekkelijke prijzen inkopen. Een droom!? Ja, helaas wel. De werkelijkheid is een stuk weerbarstiger.

Bakery Nexus eindelijk weer op inspiratiereis

Bakery Nexus eindelijk weer op inspiratiereis

Alle trossen los want eindelijk mocht Bakery Nexus weer op inspiratiereis. Deze keer hadden de leden geen vliegtuig als vervoer, maar verbleven ze aan boord van de driemaster Leafde fan Fryslân. Het weekend stond in het teken van inspiratie, netwerken, gezelligheid en natuurlijk zeilen.