Spitsuur voor feestdagen

Martien Verheijen

We komen bij Summa Brood & Banket op stoom voor het drukke seizoen. Ik vind dat een heerlijke, lekker drukke periode. Ik genoot er ook al volop van toen ik nog in een bakkerij werkte.

Als opleiding voor ambachtelijke bakkers en patissiers zijn we dezer dagen volop bezig met seizoensproducten als speculaas, pepernoten, gevulde en chocolade letters. Ik lik er mijn vingers bij af. En voor het einde van december treffen we voorbereidingen voor wat ik gekscherend het Betere Frituurwerk noem: heerlijke oliebollen, appelbeignets en – helemaal van nu! – kwarkini’s. Dat laatste is een heerlijk product met magere kwark, dat je steeds vaker ziet.

Het is een hectische tijd, in de bakkerij en bij de opleidingen. We leren onze studenten de ins en outs van deze typische winterse producten. We maken lange dagen, maar dat is de moeite meer dan waard.

Terug van mijn (culinaire) vakantie in Drenthe, waarover ik hier eerder schreef, zag ik al pepernoten en taaitaai in de rekken liggen bij de grootgrutter. Ik begrijp het, als je grote hoeveelheden produceert, moet je op tijd beginnen met het maken en aanbieden. Pakhuizen zijn tenslotte niet gratis.

Ik heb helemaal niets tegen fabrieksproductie, maar zelf ben ik meer van ambachtelijke producten. Dus geen banketbakkersroom van water en poeder, maar volledig zelf produceren. Vandaar dat ik mijn studenten ook leer om voor verse kwaliteitsgrondstoffen te kiezen.

Maar dat is misschien wel een onderwerp voor een volgende blog. Ik wens u fijne feestdagen met veel ambachtelijke producten.

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven.

Dossiers
Lees ook
Meesters brengen ‘lekkere buzz’

Meesters brengen ‘lekkere buzz’

Ken je dat gevoel, dat je niet kunt wachten totdat iets gebeurt? Dat heb ik met de Meestertitel-examens die over enkele dagen bij ons – Summa Brood & Banket - worden gehouden.

Bakkers in de media – week 16

Bakkers in de media – week 16

Pasen in de bakkerij, 125 jarig jubileum bakker Out en Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft tips voor social media. Wat kwam er de afgelopen week voorbij in de media over de bakkersbranche?

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

Het totale broodvolume in Nederland is in 2021 met -4,2% gedaald naar een totaal van 783.388.000 kg. In 2020 was dit nog 817.617.000 kg. Zo laten de nieuwste GfK-cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) zien.