De kracht van lokaal brood en banket

Martien Verheijen

 

Nog enkele dagen werken en dan is het hier eindelijk zomervakantie. Ik kijk er naar uit om samen met mijn partner even op adem te komen. Het buitenland durven we nog niet aan, vanwege de onvoorspelbaarheid van corona. We gaan dit jaar naar Drenthe. Ook mooi!

En lekker. De helft van vakantieplezier zit in de voorbereiding. Dus heb ik me verdiept in lokale lekkernijen. Wat te denken van de Zuidlaarder Bol (rogge- en tarwebloem, krenten, rozijnen en kaneel), de Drentse Turf (kruidencake met rozijnen en chocolade) en een Drentse Zwerfkei (2 Bollen hazelnootschuim gevuld met luchtige hazelnoot-pralinecrème, omhult met chocolade).

Ik kan niet wachten om naar Drenthe gaan. De vakantieperiode is bij uitstek een periode om nieuwe lekkernijen te ontdekken. Zo kwam ik ooit in Portugal Pastel de nata (roomgebakje) tegen. Dit is voor Portugal, wat de vlaai voor Limburg, het worstenbroodje voor Brabant en de Groninger koek voor die noordelijke provincie is.

Pastel de nata is een aanrader: het is werkelijk een genot voor de zintuigen. Wat was ik blij bij terugkomst van het Iberisch schiereiland te ontdekken dat hier in de buurt verschillende bakkers dit product ook ontdekt hadden. En het in hun assortiment hadden opgenomen.

De zomer is niet alleen een periode om weer vitaminen op te doen, ook een moment om inspiratie op te doen. We zien in onze schappen steeds meer brood en banket dat afkomstig is uit andere Europese landen. Vaak lokale producten die hier worden opgepikt.

In onze opleiding bij Summa Brood & Banket stimuleren we studenten ook om lokale- en streekproducten te maken. Zo kwam een student laatst met een brokmop. Dat is een kubusvormig anijsgebak uit Leende, onder de rook van Eindhoven. Wat lekker!

Afgelopen weken zijn we bij onze opleiding ook bezig geweest met een typisch zomers product: zelfbereid ijs. Een streling voor de tong als het gemaakt is van kwaliteits grondstoffen en vers fruit. Maar daar schrijf ik graag een volgende keer over.

Het is tijd om de computer af te sluiten, de collega’s uit te zwaaien en de koffer te pakken. Drenthe, verras ons!  

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven.

Lees ook
‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.

Bakkerij Franssen in Epen krijgt predicaat Hofleverancier

Bakkerij Franssen in Epen krijgt predicaat Hofleverancier

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het bedrijf ontving Bakkerij Franssen in Epen zondag 15 mei het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Gouverneur Roemer overhandigde de oorkonde aan eigenaars Jos en Miranda en hun dochter Tamara Hoogervorst.