Spitsuur voor feestdagen

Martien Verheijen

We komen bij Summa Brood & Banket op stoom voor het drukke seizoen. Ik vind dat een heerlijke, lekker drukke periode. Ik genoot er ook al volop van toen ik nog in een bakkerij werkte.

Als opleiding voor ambachtelijke bakkers en patissiers zijn we dezer dagen volop bezig met seizoensproducten als speculaas, pepernoten, gevulde en chocolade letters. Ik lik er mijn vingers bij af. En voor het einde van december treffen we voorbereidingen voor wat ik gekscherend het Betere Frituurwerk noem: heerlijke oliebollen, appelbeignets en – helemaal van nu! – kwarkini’s. Dat laatste is een heerlijk product met magere kwark, dat je steeds vaker ziet.

Het is een hectische tijd, in de bakkerij en bij de opleidingen. We leren onze studenten de ins en outs van deze typische winterse producten. We maken lange dagen, maar dat is de moeite meer dan waard.

Terug van mijn (culinaire) vakantie in Drenthe, waarover ik hier eerder schreef, zag ik al pepernoten en taaitaai in de rekken liggen bij de grootgrutter. Ik begrijp het, als je grote hoeveelheden produceert, moet je op tijd beginnen met het maken en aanbieden. Pakhuizen zijn tenslotte niet gratis.

Ik heb helemaal niets tegen fabrieksproductie, maar zelf ben ik meer van ambachtelijke producten. Dus geen banketbakkersroom van water en poeder, maar volledig zelf produceren. Vandaar dat ik mijn studenten ook leer om voor verse kwaliteitsgrondstoffen te kiezen.

Maar dat is misschien wel een onderwerp voor een volgende blog. Ik wens u fijne feestdagen met veel ambachtelijke producten.

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven.

Dossiers
Lees ook
Nieuwe indeling en automatisering voor Bakkerij De Lekkerbek: "Bakken is leuker dan verbouwen"

Nieuwe indeling en automatisering voor Bakkerij De Lekkerbek: "Bakken is leuker dan verbouwen"

Van 250 naar ruim 2000 vierkante meter. Bakkerij De Lekkerbek in Gronsveld van Ruud en René Mingels is dankzij de nieuwbouw acht keer zo groot geworden. Van idee tot realisatie duurde het hele proces drie jaar. Vooral in de voorbereiding moesten de broers de nodige hobbels nemen.

Houd uw modellen actueel

Houd uw modellen actueel

Algemene voorwaarden, een opdrachtbevestiging of overeenkomst. Controleer regelmatig of de gebruikte modellen nog actueel zijn.

Bakkers in de media - week 14

Bakkers in de media - week 14

Ramadan bij de lokale bakker, tekort aan personeel en het overlijden van bakker Jan Koopmans. Wat verscheen er deze week in de media over de bakkersbranche?