Spitsuur voor feestdagen

Martien Verheijen

We komen bij Summa Brood & Banket op stoom voor het drukke seizoen. Ik vind dat een heerlijke, lekker drukke periode. Ik genoot er ook al volop van toen ik nog in een bakkerij werkte.

Als opleiding voor ambachtelijke bakkers en patissiers zijn we dezer dagen volop bezig met seizoensproducten als speculaas, pepernoten, gevulde en chocolade letters. Ik lik er mijn vingers bij af. En voor het einde van december treffen we voorbereidingen voor wat ik gekscherend het Betere Frituurwerk noem: heerlijke oliebollen, appelbeignets en – helemaal van nu! – kwarkini’s. Dat laatste is een heerlijk product met magere kwark, dat je steeds vaker ziet.

Het is een hectische tijd, in de bakkerij en bij de opleidingen. We leren onze studenten de ins en outs van deze typische winterse producten. We maken lange dagen, maar dat is de moeite meer dan waard.

Terug van mijn (culinaire) vakantie in Drenthe, waarover ik hier eerder schreef, zag ik al pepernoten en taaitaai in de rekken liggen bij de grootgrutter. Ik begrijp het, als je grote hoeveelheden produceert, moet je op tijd beginnen met het maken en aanbieden. Pakhuizen zijn tenslotte niet gratis.

Ik heb helemaal niets tegen fabrieksproductie, maar zelf ben ik meer van ambachtelijke producten. Dus geen banketbakkersroom van water en poeder, maar volledig zelf produceren. Vandaar dat ik mijn studenten ook leer om voor verse kwaliteitsgrondstoffen te kiezen.

Maar dat is misschien wel een onderwerp voor een volgende blog. Ik wens u fijne feestdagen met veel ambachtelijke producten.

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven.

Dossiers
Lees ook
Marketing voor ondernemers met lef

Marketing voor ondernemers met lef

Veel ondernemers proberen klanten te lokken door hun kennis te delen. Helemaal verkeerd schrijft Aartjan van Erkel in zijn nieuwe boek Nummer 1. Hij gelooft dat je niet je kennis gratis moet delen, maar moet entertainen. “Stop met teachen, begin met teasen.”

Bakkers in de media – week 17

Bakkers in de media – week 17

Inflatie in Nederland, drukke Koningsdag voor de bakker en nieuwe winkel voor Echte Bakker Arjan van der Eijk. Wat verscheen er deze week in de media over de bakkersbranche?

Nog even geduld voor de STAP-subsidie

Nog even geduld voor de STAP-subsidie

Wanneer je je wilt inschrijven voor de STAP-subsidie, moet je nog even geduld hebben, laat Stichting Bakkracht weten. Helaas lukt het niet om de trainingen met een branche-erkenning tijdig in het scholingsregister van DUO te krijgen. De trainingsaanbieders hebben hier een aantal inlogcodes voor nodig en deze nemen nogal wat tijd.