Nieuws in beeld - Menno’s brood is weer thuis

Foto: Suzanne Irmer

Zaterdag 16 november konden liefhebbers en belangstellenden in de korenmolen De Onderneming in Witmarsum het brood proeven dat ambachtelijk gebakken is van het oergraan van kerkhervormer Menno Simons (1496-1561). Voor het eerst in 500 jaar zaaide Menno de Vries dit oergraan op zijn land, waarna molenaar Christa Bruggenkamp (Mevrouw de Molenaar) er smakelijk oerbrood van bakte.
Witmarsum is het geboortedorp van Menno Simons. Eeuwen moesten Mennonieten vluchten voor machthebbers die hun geloof niet wilden accepteren. Op hun vlucht namen ze zaden mee om telkens op nieuwe grond te kunnen overleven. En nu is na 500 jaar het graan Turkey Red Wheat, dat zij al die eeuwen met zich meedroegen, terug in Witmarsum. Menno de Vries uit Witmarsum zaaide op maandag 22 oktober 2018 een halve hectare grond in met het oergraan. Begin augustus 2019 was het tijd om het te oogsten. Mevrouw de Molenaar kreeg het graan om het op traditionele wijze, met behulp van alleen windkracht, te malen.
De ‘Menno Bôle’ is goed ontvangen. “De proeverij was een groot succes”, vertelt Mevrouw de Molenaar Christa Bruggenkamp. “Het was een bijzondere middag. We hebben veel goede recensies gekregen en ook veel bestellingen. We hebben 150 broden gebakken en we zijn ze allemaal kwijtgeraakt. En de aanvragen blijven binnenkomen, dus we bakken ze deze week opnieuw.”

Dossiers
Lees ook
Let op met gebruik van muziek, tekst of beeld van een ander - Dat kost geld!

Let op met gebruik van muziek, tekst of beeld van een ander - Dat kost geld!

In de bakkerij staat ’s nachts een lekker muziekje op, overdag zorgt een playlist voor een prettige sfeer in uw zaak. U geeft uw klanten een kopietje mee van een lunchrecept van een bekende kok, dat ze met uw eigen desembrood kunnen maken. En voor een verjaardagstaart met een foto van K3 draait u uw hand niet om.

Lees de vierde editie van het Bakkersvakjournaal!

Lees de vierde editie van het Bakkersvakjournaal!

Bakkersvak betekent handen schudden, kennis maken en oude bekenden weerzien. Maar het betekent ook: drie dagen kennis opdoen. Van demo’s van het Nederlands PatisserieTeam tot tips over minder weggooien, Bakkersvak 2020 biedt een uitgebreid programma met als thema ‘Durf te kiezen’. Voor welke programma-onderdelen kies jij?

Acht tips voor een goede foto voor social media

Acht tips voor een goede foto voor social media

Social media is populair en voor een ondernemer een goede manier om zijn of haar doelgroep te bereiken. Hoe kun je met de juiste beelden de aandacht grijpen van de vluchtige consument? Pauline Weuring van Uit Pauline’s Keuken en culinair fotograaf Remko Kraaijeveld geven acht tips.

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...