Nieuws in beeld - Menno’s brood is weer thuis

12 december 2019

Zaterdag 16 november konden liefhebbers en belangstellenden in de korenmolen De Onderneming in Witmarsum het brood proeven dat ambachtelijk gebakken is van het oergraan van kerkhervormer Menno Simons (1496-1561). Voor het eerst in 500 jaar zaaide Menno de Vries dit oergraan op zijn land, waarna molenaar Christa Bruggenkamp (Mevrouw de Molenaar) er smakelijk oerbrood van bakte.
Witmarsum is het geboortedorp van Menno Simons. Eeuwen moesten Mennonieten vluchten voor machthebbers die hun geloof niet wilden accepteren. Op hun vlucht namen ze zaden mee om telkens op nieuwe grond te kunnen overleven. En nu is na 500 jaar het graan Turkey Red Wheat, dat zij al die eeuwen met zich meedroegen, terug in Witmarsum. Menno de Vries uit Witmarsum zaaide op maandag 22 oktober 2018 een halve hectare grond in met het oergraan. Begin augustus 2019 was het tijd om het te oogsten. Mevrouw de Molenaar kreeg het graan om het op traditionele wijze, met behulp van alleen windkracht, te malen.
De ‘Menno Bôle’ is goed ontvangen. “De proeverij was een groot succes”, vertelt Mevrouw de Molenaar Christa Bruggenkamp. “Het was een bijzondere middag. We hebben veel goede recensies gekregen en ook veel bestellingen. We hebben 150 broden gebakken en we zijn ze allemaal kwijtgeraakt. En de aanvragen blijven binnenkomen, dus we bakken ze deze week opnieuw.”

Altijd op de hoogte blijven?