Nederland bemachtigt ticket voor Best of Mondial du Pain

20 oktober 2021
Foto: Boulangerieteam

Renske Huyben en Hiljo Hillebrand hebben namens het Boulangerieteam de vierde plaats behaald tijdens de Mondial du Pain in Nantes. Met hun vierde plaats wonnen ze een ticket voor Best of Mondial du Pain, de finale die volgend jaar plaatsvindt.

Mondial du Pain is een internationale wedstrijd waar een ervaren bakker een duo vormt met een jong talent. De wedstrijd vond plaats tijdens de Serbotel in Nantes van 17 tot 19 oktober. Renske Huyben en Hiljo Hillebrand werden gecoacht door Meester Boulanger Wietse Schiere.

Een droom

”Het was super, een enorme ervaring”, zegt een trotse Renske. ”Het is een zware wedstrijd, maar we hebben een jaar lang getraind en het verliep allemaal goed. Daar waren we al heel blij mee.” De inspanningen zijn nu bekroond met een mooie vierde plaats. ”Ons doel was om bij de eerste zes te eindigen, en dat is nu gelukt. Een droom”, vertelt Renske. Heeft ze nog een tip voor jonge collega’s die ook mee willen doen aan een grote internationale wedstrijd? “Laat zien wat je kunt”, zegt ze, “en vooral ook veel trainen!”

Dat de wedstrijd zwaar is, blijkt wel uit wat er binnen 8,5 uur allemaal op de presentatietafel moest staan. Aan het einde van de wedstrijd moesten er een aantal standaard broden aan de jury worden getoond waaronder baguettes en desembroden. Tijdens de voorbereiding (een dag eerder dan de wedstrijd) moesten ze ook een deeg met de hand kneden. Daarnaast bestond de presentatietafel uit een Health & Nutrition brood, een typisch Nederlands product, een aantal viennoiserie producten, een showstuk en een assortiment belegde sandwiches.

Mondial du Pain

Coach Wietse Schiere: “Het team heeft super gebakken; alles was top! De juryvoorzitter vertelde ons dat het een close finish was, omdat de verschillen tussen de landenteams marginaal waren en het niveau van de deelnemers dicht bij elkaar zit. Het belooft dus volgend jaar een spannend WK te worden.”

Japan won de 8e editie van de wereldbakwedstrijd in Nantes, Spanje werd tweede en Italië behaalde brons. Frankrijk en België zijn de andere landen die een ticket bemachtigden. De zes landen zullen tijdens de finale ‘Best of Mondial du Pain’ volgend jaar weer tegen elkaar strijden. Waar en wanneer deze wedstrijd plaatsvindt, hangt af van de COVID-situatie in 2022. Renske en Hiljo kijken in elk geval uit naar die wedstrijd: “We mogen nog een jaar vol aan de bak en dat gaan we zeker doen!”

Altijd op de hoogte blijven?