Rectificatie: opleiding Boulanger niveau 4 ook bij Curio

Foto Curio

Student Dennis Mertens zet gerezen desembroden om naar een inschietapparaat voor het bakken.

In het artikel over de opleiding Boulanger niveau 4 in de vorige editie van Bakkers in bedrijf is een foutje geslopen. Niet het Zadkine College uit Rotterdam, maar Curio Breda is het vijfde ROC dat afgelopen jaar met deze nieuwe opleiding startte.

“Dit eerste jaar hebben we elf studenten, en ook hier draait het naar volle tevredenheid”, vertelt een van de twee theorie- en praktijkdocenten, Hans Elbers. De opleiding is iets anders opgezet dan bij het Horizon College. “In Breda werken we afwisselend met één en anderhalve dag praktijkles per week. Die tweede dag is nodig, omdat ‘overnight-processen’ een belangrijk onderdeel vormen. We werken verder veel met gastdocenten. Gisteren en vandaag hadden we bijvoorbeeld praktijklessen over productontwikkeling door gecertificeerd biologisch bakker Gerard Hardeman uit Wijk en Aalburg, tevens leerwerkbedrijf voor twee van onze studenten. De studenten zijn druk bezig met de verwerking en het bakken van allerlei desems en zijn wildenthousiast!”

Anderen die als gastdocent aan bod komen zijn: Niek van Waarde (Sonneveld), Roel Tegels en John Branders (beiden werkzaam bij Dossche Mills).

De meerwaarde van de opleiding is volgens Elbers dat studenten een heel andere kijk krijgen op deegbereiding en -verwerking. Ze leren brood maken met een meer droge structuur, krokanter, zonder broodverbeteringsmiddelen en met veel handwerk. “De studenten nemen hun kennis mee naar de bedrijven waar ze werken. Die gaan bijvoorbeeld ook hun eigen desem maken. Een van de studenten werkt bij de proefbakkerij van Puratos. Die leert daar niet alleen veel, maar brengt er ook weer nieuwe kennis naartoe. Een prachtige wisselwerking, zoals die er ook is tussen docenten en studenten.”

https://www.bakkersinbedrijf.nl/artikelen/opleiding-boulanger-niveau-4-vervult-behoefte-aan-specialisten-in-brood

https://www.curio.nl/mbo/opleidingen/bakkersopleiding/boulanger

Dossiers
Lees ook
Jong talent strijdt oktober 2021 om Gouden Gard en Talentenprijs

Jong talent strijdt oktober 2021 om Gouden Gard en Talentenprijs

Jong talent gaat op 12 oktober 2021 de strijd aan om de Gouden Gard en Talentenprijs 2021 en voor de eerste keer om de Talentenprijs Boulangerie. Aanmelden kan tot 1 juli 2021. Ondanks de onzekerheden rondom het coronavirus verwacht de organisatie dat de wedstrijd in 2021 weer plaats kan vinden.

In opleiding: Wendy Mauriks (16)

In opleiding: Wendy Mauriks (16)

Wendy Mauriks volgt een opleiding horeca, maar loopt stage bij Patisserie de Rouw. Want banket trekt haar meer dan horeca.

Studenten Bakery Institute delen producten met regionale zorgverleners en verzorgingshuizen

Studenten Bakery Institute delen producten met regionale zorgverleners en verzorgingshuizen

Studenten van het Bakery Institute in Zaandam delen deze week hun vers gebakken broden uit de praktijklessen zorgverleners en verzorgingshuizen in de regio. Normaal gesproken vinden deze producten via een pop-up store in de oude Verkadefabriek aan de Westzijde hun weg naar consumenten in de regio, maar vanwege COVID-19 krijgen zij een andere, toepasselijke...

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...