Medewerkers? Mededenkers!

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Onlangs was ik met een aantal andere ondernemers bij een bijeenkomst met Mona Keijzer, de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Ik mocht tijdens die bijeenkomst een pitch verzorgen als inleiding op het thema ‘Een leven lang ontwikkelen’.

Als voorbereiding zocht ik de betekenis van ‘ontwikkelen’ op. Daarin miste ik eigenlijk het woord leren, en dat is best vreemd als je erover nadenkt. Is ontwikkelen dan geen leren? Iedere dag leer ik dingen bij, waardoor ik mijzelf ontwikkel – tenminste, zo zie ik dat. De pitch werd ingeleid met een filmpje waarin ik uitleg waar wij met onze branche staan op het vlak van een leven lang ontwikkelen (zie voor het filmpje www.magazine-on-the-spot.nl en zoek op MKB Ondernemersberaad).

Volgens mij zijn in onze branche de ondernemers samen met hun medewerkers het belangrijkste ingrediënt van onze producten. Samen kunnen wij het verschil maken. Als ik echter kijk naar de investeringen die wij in leren en ontwikkelen doen, dan vallen die mij tegen. De werkdruk en de kosten die bovenop de lonen komen, maken dit namelijk steeds lastiger.

Toch ben ik ervan overtuigd dat we hiervan een speerpunt moeten maken: in de bakkerij hebben we niet alleen medewerkers, maar vooral ook meedenkers nodig! Het is tenslotte in ieders belang dat er gezonde bedrijven blijven bestaan die laten zien waar het ambacht voor staat en dagverse producten maken zoals deze nergens anders gemaakt kunnen worden. Denk daarom ook zelf eens na over welke investering je in jezelf wilt doen, zodat je over tien jaar nog steeds kunt zeggen: Wow, wat een mooi vak heb ik!

Dossiers
Lees ook
Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Bakkerij Beerse heeft zeven winkels in Alkmaar en omgeving. In totaal werken er zo’n zeventig mensen, vaak al tientallen jaren. Wat maakt deze bakker zo’n aantrekkelijke werkgever? Bakkers in bedrijf maakte een rondje langs de verschillende vestigingen. “De onderlinge band is hecht en we mogen trainingen volgen over grondstoffen en leidinggeven.”

Mede-werkers

Mede-werkers

Dit is mijn laatste column voor Bakkers in bedrijf. Na bijna 10 jaar voorzitter van de NBOV te zijn geweest, is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik weet nog niet hoe die eruitziet; hoewel ik uitdagingen genoeg heb, is er nog niets concreets op mijn pad gekomen. Maar: als je geen deuren sluit, heb je ook geen tijd om nieuwe te openen.

Warenwetbesluit: werken met (zuur)desem

Warenwetbesluit: werken met (zuur)desem

Op 1 juli is het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood ingegaan. Dit heeft gevolgen voor veel broodsoorten. De NBOV legt uit waarop u moet letten bij (zuur)desem en (zuur)desembrood.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...