Medewerkers? Mededenkers!

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Onlangs was ik met een aantal andere ondernemers bij een bijeenkomst met Mona Keijzer, de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Ik mocht tijdens die bijeenkomst een pitch verzorgen als inleiding op het thema ‘Een leven lang ontwikkelen’.

Als voorbereiding zocht ik de betekenis van ‘ontwikkelen’ op. Daarin miste ik eigenlijk het woord leren, en dat is best vreemd als je erover nadenkt. Is ontwikkelen dan geen leren? Iedere dag leer ik dingen bij, waardoor ik mijzelf ontwikkel – tenminste, zo zie ik dat. De pitch werd ingeleid met een filmpje waarin ik uitleg waar wij met onze branche staan op het vlak van een leven lang ontwikkelen (zie voor het filmpje www.magazine-on-the-spot.nl en zoek op MKB Ondernemersberaad).

Volgens mij zijn in onze branche de ondernemers samen met hun medewerkers het belangrijkste ingrediënt van onze producten. Samen kunnen wij het verschil maken. Als ik echter kijk naar de investeringen die wij in leren en ontwikkelen doen, dan vallen die mij tegen. De werkdruk en de kosten die bovenop de lonen komen, maken dit namelijk steeds lastiger.

Toch ben ik ervan overtuigd dat we hiervan een speerpunt moeten maken: in de bakkerij hebben we niet alleen medewerkers, maar vooral ook meedenkers nodig! Het is tenslotte in ieders belang dat er gezonde bedrijven blijven bestaan die laten zien waar het ambacht voor staat en dagverse producten maken zoals deze nergens anders gemaakt kunnen worden. Denk daarom ook zelf eens na over welke investering je in jezelf wilt doen, zodat je over tien jaar nog steeds kunt zeggen: Wow, wat een mooi vak heb ik!

Dossiers
Lees ook
Mens of machine?

Mens of machine?

Zijn machines een kans of een bedreiging? Dat was de eerste vraag die in mij opkwam toen ik het thema ‘bakkerijmachines’ van deze editie van Bakkers in Bedrijf zag. De vraag stellen, was hem eigenlijk ook beantwoorden, want wie slaat de slagroom nog met de hand op?

Let op de berekening van heffingen

Let op de berekening van heffingen

U betaalt misschien te veel waterschapsbelasting, omdat sommige waterschappen ervan uitgaan dat bakkerijen al het gebruikte water lozen, terwijl een deel daarvan natuurlijk in de producten terechtkomt. Hoe zit dat? De NBOV krijgt steeds vaker vragen van bakkers over de hoogte van de waterschapsbelasting: de heffing voor het gebruik van water en de...

Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en  producten koel

Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en producten koel

Met temperaturen van 25°C of hoger vertoeft menig landgenoot aan de kust of bij het zwembad. Voor werkend Nederland betekenen de zomerse temperaturen niet altijd ‘mooi weer’. Zeker waar gewerkt wordt met bederfelijke producten, zoals in de bakkerij, moeten maatregelen worden getroffen om de hitte de baas te blijven. Lukt dat niet? Dan ligt een waarschuwing...

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...