Medewerkers? Mededenkers!

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Onlangs was ik met een aantal andere ondernemers bij een bijeenkomst met Mona Keijzer, de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Ik mocht tijdens die bijeenkomst een pitch verzorgen als inleiding op het thema ‘Een leven lang ontwikkelen’.

Als voorbereiding zocht ik de betekenis van ‘ontwikkelen’ op. Daarin miste ik eigenlijk het woord leren, en dat is best vreemd als je erover nadenkt. Is ontwikkelen dan geen leren? Iedere dag leer ik dingen bij, waardoor ik mijzelf ontwikkel – tenminste, zo zie ik dat. De pitch werd ingeleid met een filmpje waarin ik uitleg waar wij met onze branche staan op het vlak van een leven lang ontwikkelen (zie voor het filmpje www.magazine-on-the-spot.nl en zoek op MKB Ondernemersberaad).

Volgens mij zijn in onze branche de ondernemers samen met hun medewerkers het belangrijkste ingrediënt van onze producten. Samen kunnen wij het verschil maken. Als ik echter kijk naar de investeringen die wij in leren en ontwikkelen doen, dan vallen die mij tegen. De werkdruk en de kosten die bovenop de lonen komen, maken dit namelijk steeds lastiger.

Toch ben ik ervan overtuigd dat we hiervan een speerpunt moeten maken: in de bakkerij hebben we niet alleen medewerkers, maar vooral ook meedenkers nodig! Het is tenslotte in ieders belang dat er gezonde bedrijven blijven bestaan die laten zien waar het ambacht voor staat en dagverse producten maken zoals deze nergens anders gemaakt kunnen worden. Denk daarom ook zelf eens na over welke investering je in jezelf wilt doen, zodat je over tien jaar nog steeds kunt zeggen: Wow, wat een mooi vak heb ik!

Dossiers
Lees ook
Verhalen

Verhalen

Pasgeleden hoorde ik tijdens een radio-uitzending dat kreten zoals vers, puur, ambachtelijk, authentiek en ‘bereid volgens Oudhollands recept’ de meest ijdel gebruikte aanduidingen zijn bij veel producten die in de schappen van onze supermarkten zijn te vinden. Onderzoek leert dat veel van deze aanduidingen niet kloppen en dat deze meer inspelen op...

Halen en brengen

Halen en brengen

Onlangs hebben wij onze reeks OndernemersCafés afgesloten met een goed bezochte bijeenkomst in Goes. De kracht van onze ondernemersvereniging is dat wij rechtstreeks in contact staan met onze leden en zaken kunnen oppakken, die uit dit directe contact naar voren komen. De kracht van ontmoeting zit ‘m in informatie ‘halen en brengen’. Contact maken met...

Digitale gastvrijheid

Digitale gastvrijheid

Wij (banket)bakkers staan vaak bekend om de aimabele sfeer in onze winkels. Het is er gezellig, het ruikt er lekker, je komt er buurtgenoten tegen en – als het goed is – staan de verkoopmedewerkers de klanten vriendelijk en geïnteresseerd te woord. Met de toename van online verkopen bestaat soms de angst dat deze sfeer verloren zou gaan. Maar niets...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...