Medewerkers? Mededenkers!

3 mei 2019

Onlangs was ik met een aantal andere ondernemers bij een bijeenkomst met Mona Keijzer, de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Ik mocht tijdens die bijeenkomst een pitch verzorgen als inleiding op het thema ‘Een leven lang ontwikkelen’.

Als voorbereiding zocht ik de betekenis van ‘ontwikkelen’ op. Daarin miste ik eigenlijk het woord leren, en dat is best vreemd als je erover nadenkt. Is ontwikkelen dan geen leren? Iedere dag leer ik dingen bij, waardoor ik mijzelf ontwikkel – tenminste, zo zie ik dat. De pitch werd ingeleid met een filmpje waarin ik uitleg waar wij met onze branche staan op het vlak van een leven lang ontwikkelen (zie voor het filmpje www.magazine-on-the-spot.nl en zoek op MKB Ondernemersberaad).

Volgens mij zijn in onze branche de ondernemers samen met hun medewerkers het belangrijkste ingrediënt van onze producten. Samen kunnen wij het verschil maken. Als ik echter kijk naar de investeringen die wij in leren en ontwikkelen doen, dan vallen die mij tegen. De werkdruk en de kosten die bovenop de lonen komen, maken dit namelijk steeds lastiger.

Toch ben ik ervan overtuigd dat we hiervan een speerpunt moeten maken: in de bakkerij hebben we niet alleen medewerkers, maar vooral ook meedenkers nodig! Het is tenslotte in ieders belang dat er gezonde bedrijven blijven bestaan die laten zien waar het ambacht voor staat en dagverse producten maken zoals deze nergens anders gemaakt kunnen worden. Denk daarom ook zelf eens na over welke investering je in jezelf wilt doen, zodat je over tien jaar nog steeds kunt zeggen: Wow, wat een mooi vak heb ik!

Altijd op de hoogte blijven?