Kosten besparen

7 november 2023 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV) NBOV

Op het moment van schrijven is er een onderhandelingsakkoord voor de cao. Ik ben blij dat we er eindelijk uit lijken te komen, maar hou toch ook wel even mijn hart vast over de stijgende personeelskosten. Ik mag hopen dat die de komende jaren minder hard stijgen dan nu. Ook de stijging van het wettelijk minimumloon gaat in een rap tempo en daar hebben we aan de onderhandelingstafel heel weinig invloed op. De tijd dat meer omzet automatisch voor meer winst zorgt ligt inmiddels ook wel achter ons. De focus zou voor 2024 dus wel eens meer gaan kunnen liggen op naar de kosten kijken. Maar wat zou je zoal kunnen doen om kosten te besparen?

• Maak prijsafspraken met leveranciers en onderzoek of de groothandel nog wel bij je past.
• Kijk eens goed naar je openingstijden: moet je de maandag nog wel open of misschien een 
   uur eerder dicht? 
• Snij in je assortiment, maak alleen producten met goede marges. Bekijk ook goed of half-
fabricaten echt wel een toevoeging voor je zijn. Blijf je onderscheiden.
• Over je grondstoffen wordt 1% in rekening gebracht en dit gaat naar de SAB. Met de stijgende grondstofkosten is dit qua bedrag steeds meer.
• Denk ook aan de lange termijn: als je bepaalde kosten (energie, grondstoffen) voor lange tijd vastlegt, weet je al goed welke kosten je kan verwachten.
• Maak een begroting. Breng al je kosten helder in beeld zodat je kan schuiven waar nodig. 
• Stop met kortingen aan grote afnemers. We leven in een andere tijd, de bakker wordt steeds unieker dus dan kan je ook andere eisen stellen.
• Service kost jou gewoon geld. Bijvoorbeeld het snijden van brood voor zakelijke afnemers of bezorgen. Breng gewoon je kosten in rekening.
• Kleinere porties kunnen meer opleveren dan één product.
• Maak gebruik van de gratis informatie en 
adviezen van de NBOV en onze partners.

Toch is dit soms lastig om door te voeren. Je zit er diep in en het is vaak al jaren een gewoonte. Maar blind doorgaan en over twee jaar de conclusie trekken dat je bedrijf toch geen geld oplevert is ook niet de toekomst. De NBOV helpt je hier echt heel graag mee. 
Eerlijk gezegd stuur ik pas de laatste twee jaar veel meer op cijfers. Het ging toch goed, waarom zou ik een begroting maken? Begin dit jaar hebben we een deel van ons assortiment gesaneerd. Zakelijke klanten voor de keuze gezet: meer betalen of een ander product. De brutowinstmarge is de eerste negen maanden met ongeveer 6% gestegen. Als ik de prijsstijging eraf haal, dan zit de groei in diezelfde tijd op 15%. Ondanks dat ik rigoureuze maatregelen heb genomen zijn de klanten gebleven en komen er nieuwe bij. Dus waar wacht je nog op? 

Altijd op de hoogte blijven?