Investeren in de toekomst

Arend Kisteman_voorzitter NBOV_uitsnede

Met de start van het nieuwe schooljaar beginnen ook weer de stages. Meestal zijn deze al voor de zomer geregeld, maar er zijn altijd een paar leerlingen die geen stageplek hebben weten te vinden. Op zich is dat bijzonder, in een tijd waarin het personeel niet voor het oprapen ligt en we nieuwe aanwas hard nodig hebben.

We lezen de laatste tijd veel over de enorme tekorten op de arbeidsmarkt: restaurants die minder dagen open zijn door een gebrek aan koks, of bakkers die de openingstijden van hun winkel beperken, doordat ze de bezetting niet op orde krijgen. Ook ontstaan er onderlinge ergernissen doordat ondernemers bakkers bij elkaar weghalen voor meer geld, of andere, betere voorwaarden. Dat lost op korte termijn iemands probleem op, maar creëert weer een probleem voor een ander.

Ik heb al jaren contact met de vmbo-scholen in Zwolle, zodat leerlingen op jonge leeftijd snuffelstages kunnen lopen en zo kunnen kennismaken met ons mooie vak. Dat is een investering in de toekomst die op lange termijn vruchten kan afwerpen: zo heb ik nu twee medewerkers in dienst die ooit bij mij hun snuffelstage liepen. Toch is het niet altijd een recept voor succes: een van de huidige stagiairs mocht om 6:30 uur beginnen, maar belde naar zijn lerares dat hij het toch te vroeg vond…

Eind augustus kreeg ik een telefoontje van een oud-stagiair: of hij nog een keer bij ons stage mocht lopen, want hij had geen plek kunnen vinden. Helaas zaten wij al vol – maar zijn vraag verbaasde me enigszins. Hoe kan het dat deze hardwerkende leerling die dolgraag bakker wil worden, geen plek heeft? Is de begeleiding vanuit school niet goed geweest? Was hij zelf veel te laat? Of ligt het aan de ondernemers? Hoe het ook zit: laten we er met z’n allen voor zorgen dat we ook deze nieuwe generatie goed op weg helpen, een kans geven en klaarmaken voor een mooie toekomst in onze branche. We hebben ze immers broodnodig!

Lees ook
Bakkers in de media - week 22

Bakkers in de media - week 22

Verontwaardiging over weggegooid brood, Feyenoord-tompouces en ligt de toekomst van ons dagelijks brood in het verleden? Wat kwam er afgelopen week over de bakkersbranche voorbij in andere media?

10 dingen die een bakker van de Efteling kan leren – deel II

10 dingen die een bakker van de Efteling kan leren – deel II

“Bewandel het creatieve pad.” Zelfbenoemd inspiratiemanager van de Efteling Frans Goenee hield op verzoek van Bakeplus twee dagen lang een zaal vol bakkers een spiegel voor. Het ging over de Efteling, maar Frans’ tips zijn zeker ook van toepassing op de bakkerij (en het dagelijks leven!).

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Helft ambachtelijke bedrijven informeert klant onvoldoende over allergenen

Veel retail, ambachtelijke en horecabedrijven informeren klanten niet goed over de allergenen in voedsel. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op basis van de inspecties van ruim 5.000 bedrijven in 2021.