Grond-stoffen

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

April en mei 2020 zijn maanden die we niet snel zullen vergeten. Waar tot maart zaken als de cao, huur en schaarste aan medewerkers het gesprek van de dag vormden, is dat nu totaal anders. Een discussie die echter nooit zal veranderen, is die over grondstoffen.

Onlangs las ik kritiek van een bakkerondernemer die zich afvroeg of de inkoopbelangen van de desbetreffende leden nog wel goed werden behartigd. In al die jaren heb ik inmiddels geleerd dat de laagste inkoopprijs niet bestaat. Het is een utopie te geloven dat jij het best inkoopt. Natuurlijk, er zijn deals te sluiten, en hoe groter je inkoop, hoe meer een leverancier zal willen luisteren naar je argumenten. Wat ik echter niet begrijp, is dat wij als sector – lees onafhankelijke bakkerij – niet bereid zijn om een overeenkomst te tekenen voor het basisassortiment dat je wilt afnemen, en dan met elkaar verschillende pakketten te maken waarop leveranciers kunnen intekenen.

Als ik zie hoe wij als branche met elkaar omgaan, ben ik daar best trots op: onze solidariteit is groot, en er is ruimte voor discussie. Ook in deze coronatijd, waarin overheid en ondernemer doorlopend beslissingen moeten nemen. Maar welke beslissing je ook neemt, er zal altijd discussie zijn, en een deel van de mensen zal het niet eens zijn met het resultaat. Dat maakt Nederland ook zo mooi: we mogen en kunnen zeggen wat wij denken. Natuurlijk, als ondernemer ben ik ook wel eens klaar met het politieke gedraai en de traagheid van besluiten, maar zo werkt de wereld nu eenmaal, en ieders belangen zorgvuldig afwegen is essentieel.

Ik heb in de titel het woord grond-stoffen bewust gesplitst. De grond die wij onder onze voeten hebben, zakt niet zomaar weg, terwijl al het stoffelijke daaromheen tijdelijk is. Laten we daarom zuinig zijn op wat we hebben en er samen voor zorgen dat we met deze tijdelijke ‘stoffen’ mooie producten maken waar we blijvend trots op zijn!

Lees ook
NBOV: Nog steeds omzetverlies bij bakkers

NBOV: Nog steeds omzetverlies bij bakkers

Bakkers hebben nog steeds last van de coronacrisis. Hoewel veel ambachtelijke bakkers meer klanten in de winkel zien, constateert 80 procent nog steeds een afname van de omzet uit het ‘derde kanaal’. 40 procent kampt nog steeds met een omzetverlies van gemiddeld 20 procent. Dat blijkt uit de enquête van NBOV.

Samenwerking Zeelandia en Bakon Food Equipment

Samenwerking Zeelandia en Bakon Food Equipment

De Zeeuwse bedrijven Koninklijke Zeelandia en Bakon Food Equipment tekenden op 1 juli een samenwerkingsovereenkomst. Onder de merknaam bazz. bieden ze verschillende bakkerijmachines aan op zowel de nationale en internationale markt.

Mede-werkers

Mede-werkers

Dit is mijn laatste column voor Bakkers in bedrijf. Na bijna 10 jaar voorzitter van de NBOV te zijn geweest, is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik weet nog niet hoe die eruitziet; hoewel ik uitdagingen genoeg heb, is er nog niets concreets op mijn pad gekomen. Maar: als je geen deuren sluit, heb je ook geen tijd om nieuwe te openen.

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....