Gevaarlijke E-nummers

Foto BN Liesbeth Schuurbiers-Willemse

Foto-BN-Liesbeth-Schuurbiers-Willemse-300x224 Liesbeth Schuurbiers-Willemse
R&D Assistant Puratos

100% natuurlijk, clean label, E-nummer vrij: we zien het steeds vaker en meer consumenten vragen hiernaar. Maar waarom eigenlijk en waar komt dat verlangen naar E-nummervrije producten vandaan?

De hoge verwachtingen van de consument zorgen ervoor dat levensmiddelen moeten voldoen aan een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit. Producten moeten er op dag 1 net zo appetijtelijk uit zien als op dag 5. Hier komen E-nummers vaak om de hoek kijken. E-nummers zijn goedgekeurde additieven, die voldoen aan strenge eisen en die worden toegevoegd om producten meer te laten aansluiten bij de wensen van de consument. Zo zorgen E-nummers ervoor dat producten mooiere kleuren hebben, er lekkerder uitzien en langer houdbaar zijn. E-nummers kunnen synthetisch zijn, maar er zijn ook heel veel natuurlijke E-nummers, zoals bijvoorbeeld E162 (bietjesrood) en E412 (guargom).

E-nummers danken hun slechte naam aan foute of incomplete informatie die onder andere op internet te vinden is. Zo beweren sommige mensen dat E-nummers gevaarlijk zouden zijn en dat ze bijwerkingen ervaren als ze deze stoffen consumeren, terwijl slechts een kleine groep hier daadwerkelijk last van zal hebben. Deze negatieve hype is met name marketinggedreven door hen die zich willen afzetten tegen de voedingsindustrie.

Laten we als leveranciers en bakkers deze negativiteit doorbreken. Laten we uitleg geven aan de consument over hoe deze goedgekeurde hulpstoffen tot stand zijn gekomen. Dat de Clean Label trend tot gevolg heeft dat fabrikanten allerlei uitgeschreven ingrediënten op verpakkingen plaatsen zonder E-nummer en hoe op die manier de consument gewoon voor de gek wordt gehouden. En mocht uw klant dan toch liever meegaan in de marketinggestuurde hype van E-nummervrij voedsel, dan kunt u dat altijd aanbieden. Maar dan baseert de klant zijn keuze in ieder geval op een compleet, transparant verhaal.

Dossiers
Lees ook
Bakery Nexus inspireert winnaars Jeugdvakwedstrijden

Bakery Nexus inspireert winnaars Jeugdvakwedstrijden

Op woensdag 10 juli organiseerde Bakery Nexus een nieuwe editie van het Junior College in Zaandam. Genodigden voor deze innoverende dag waren net zoals vorig jaar de nummers 1 en 2 van de Jeugdvakwedstrijden.

Actie zorgt voor reactie

Actie zorgt voor reactie

Mijn woorden in Bakkers in bedrijf 1 van dit jaar hebben flink wat stof doen opwaaien. Dat was ook de bedoeling: ik vind dat een column spraakmakend hoort te zijn en mensen aan het denken moet zetten.

Actie Bakery Nexus viel niet bij iedereen in goede aarde

Actie Bakery Nexus viel niet bij iedereen in goede aarde

Columnist Maud kon nog wel extra aandacht gebruiken vond Bakery Nexus en geen betere plek dan Bakkersvak 2019 om de bakkersbranche te confronteren met het rebelse karakter. Daar hoorde dan ook een anders-dan-anders-actie bij. Ondanks het weer bonden Bakery Nexus-leden zondag en maandag zakjes met mout aan autospiegels op het parkeerterrein. Deze waaiden...

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Wij zijn op zoek naar een banketbakker die kwaliteit hoog in het vaandel staan heeft en in staat is om zijn of haar collega`s te motiveren. Je komt in een moderne...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het vervaardigen...

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

De productieleider zorgt voor een juiste planning van medewerkers en een juiste aansturing voor de dag. Daarnaast zie je toe op de kwaliteit en hygiëne op de...