Gevaarlijke E-nummers

Foto BN Liesbeth Schuurbiers-Willemse

Foto-BN-Liesbeth-Schuurbiers-Willemse-300x224 Liesbeth Schuurbiers-Willemse
R&D Assistant Puratos

100% natuurlijk, clean label, E-nummer vrij: we zien het steeds vaker en meer consumenten vragen hiernaar. Maar waarom eigenlijk en waar komt dat verlangen naar E-nummervrije producten vandaan?

De hoge verwachtingen van de consument zorgen ervoor dat levensmiddelen moeten voldoen aan een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit. Producten moeten er op dag 1 net zo appetijtelijk uit zien als op dag 5. Hier komen E-nummers vaak om de hoek kijken. E-nummers zijn goedgekeurde additieven, die voldoen aan strenge eisen en die worden toegevoegd om producten meer te laten aansluiten bij de wensen van de consument. Zo zorgen E-nummers ervoor dat producten mooiere kleuren hebben, er lekkerder uitzien en langer houdbaar zijn. E-nummers kunnen synthetisch zijn, maar er zijn ook heel veel natuurlijke E-nummers, zoals bijvoorbeeld E162 (bietjesrood) en E412 (guargom).

E-nummers danken hun slechte naam aan foute of incomplete informatie die onder andere op internet te vinden is. Zo beweren sommige mensen dat E-nummers gevaarlijk zouden zijn en dat ze bijwerkingen ervaren als ze deze stoffen consumeren, terwijl slechts een kleine groep hier daadwerkelijk last van zal hebben. Deze negatieve hype is met name marketinggedreven door hen die zich willen afzetten tegen de voedingsindustrie.

Laten we als leveranciers en bakkers deze negativiteit doorbreken. Laten we uitleg geven aan de consument over hoe deze goedgekeurde hulpstoffen tot stand zijn gekomen. Dat de Clean Label trend tot gevolg heeft dat fabrikanten allerlei uitgeschreven ingrediënten op verpakkingen plaatsen zonder E-nummer en hoe op die manier de consument gewoon voor de gek wordt gehouden. En mocht uw klant dan toch liever meegaan in de marketinggestuurde hype van E-nummervrij voedsel, dan kunt u dat altijd aanbieden. Maar dan baseert de klant zijn keuze in ieder geval op een compleet, transparant verhaal.

Dossiers
Lees ook
Actie zorgt voor reactie

Actie zorgt voor reactie

Mijn woorden in Bakkers in bedrijf 1 van dit jaar hebben flink wat stof doen opwaaien. Dat was ook de bedoeling: ik vind dat een column spraakmakend hoort te zijn en mensen aan het denken moet zetten.

Actie Bakery Nexus viel niet bij iedereen in goede aarde

Actie Bakery Nexus viel niet bij iedereen in goede aarde

Columnist Maud kon nog wel extra aandacht gebruiken vond Bakery Nexus en geen betere plek dan Bakkersvak 2019 om de bakkersbranche te confronteren met het rebelse karakter. Daar hoorde dan ook een anders-dan-anders-actie bij. Ondanks het weer bonden Bakery Nexus-leden zondag en maandag zakjes met mout aan autospiegels op het parkeerterrein. Deze waaiden...

Hoe kijk jij naar het Sociaal Fonds? Laat het Maud weten

Hoe kijk jij naar het Sociaal Fonds? Laat het Maud weten

"Heeft u ze ook gezien? Twee als middeleeuwse verhalenvertellers uitgedoste acteurs, die een informatieve theatertour over storytelling kracht moesten bijzetten? Het is alweer ruim twee jaar geleden, maar de kneuterige poging om een actueel onderwerp zo te presenteren, staat mij (en menig bakker) nog helder voor de geest. Een campagne als deze, die...

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Wij zijn op zoek naar een allround broodbakker of een ovenist. Je zal groot- en kleinbrood gaan maken.

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Onze klant in de omgeving van Zutphen is per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker/ patissier.

Banketbakker omgeving Nijkerk

Banketbakker omgeving Nijkerk

In verband met een nieuwe locatie en aangepaste werkwijze is onze opdrachtgever op zoek naar een banketbakker voor de lange termijn.