Gevaarlijke E-nummers

Foto BN Liesbeth Schuurbiers-Willemse

Foto-BN-Liesbeth-Schuurbiers-Willemse-300x224 Liesbeth Schuurbiers-Willemse
R&D Assistant Puratos

100% natuurlijk, clean label, E-nummer vrij: we zien het steeds vaker en meer consumenten vragen hiernaar. Maar waarom eigenlijk en waar komt dat verlangen naar E-nummervrije producten vandaan?

De hoge verwachtingen van de consument zorgen ervoor dat levensmiddelen moeten voldoen aan een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit. Producten moeten er op dag 1 net zo appetijtelijk uit zien als op dag 5. Hier komen E-nummers vaak om de hoek kijken. E-nummers zijn goedgekeurde additieven, die voldoen aan strenge eisen en die worden toegevoegd om producten meer te laten aansluiten bij de wensen van de consument. Zo zorgen E-nummers ervoor dat producten mooiere kleuren hebben, er lekkerder uitzien en langer houdbaar zijn. E-nummers kunnen synthetisch zijn, maar er zijn ook heel veel natuurlijke E-nummers, zoals bijvoorbeeld E162 (bietjesrood) en E412 (guargom).

E-nummers danken hun slechte naam aan foute of incomplete informatie die onder andere op internet te vinden is. Zo beweren sommige mensen dat E-nummers gevaarlijk zouden zijn en dat ze bijwerkingen ervaren als ze deze stoffen consumeren, terwijl slechts een kleine groep hier daadwerkelijk last van zal hebben. Deze negatieve hype is met name marketinggedreven door hen die zich willen afzetten tegen de voedingsindustrie.

Laten we als leveranciers en bakkers deze negativiteit doorbreken. Laten we uitleg geven aan de consument over hoe deze goedgekeurde hulpstoffen tot stand zijn gekomen. Dat de Clean Label trend tot gevolg heeft dat fabrikanten allerlei uitgeschreven ingrediënten op verpakkingen plaatsen zonder E-nummer en hoe op die manier de consument gewoon voor de gek wordt gehouden. En mocht uw klant dan toch liever meegaan in de marketinggestuurde hype van E-nummervrij voedsel, dan kunt u dat altijd aanbieden. Maar dan baseert de klant zijn keuze in ieder geval op een compleet, transparant verhaal.

Dossiers
Lees ook
‘Vroeger zat misschien ook niet iedereen op nachtwerk te wachten, maar kon het niet anders’

‘Vroeger zat misschien ook niet iedereen op nachtwerk te wachten, maar kon het niet anders’

Het afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat de branche een probleem heeft door het groeiende tekort aan nieuwe vakmensen en het gebrek aan overnamekandidaten voor bestaande bakkerijen. In onze zoektocht naar oplossingen vroegen we een aantal Bakery Nexus-leden naar hun kijk op de branche en de toekomst. In dit derde en laatste deel gaat het over...

‘Om aantrekkelijk te zijn, moeten we het niet zwaarder maken dan noodzakelijk’

‘Om aantrekkelijk te zijn, moeten we het niet zwaarder maken dan noodzakelijk’

Het afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat de branche een probleem heeft door het groeiende tekort aan nieuwe vakmensen en het gebrek aan overnamekandidaten voor bestaande bakkerijen. In onze zoektocht naar oplossingen vroegen we een aantal Bakery Nexus-leden naar hun kijk op de branche en de toekomst. Deel II van dit gesprek gaat over de werk-privébalans...

‘Transparantie richting consument is voor alle partijen van belang’

‘Transparantie richting consument is voor alle partijen van belang’

Het afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat de branche een probleem heeft door het groeiende tekort aan nieuwe vakmensen en het gebrek aan overnamekandidaten voor bestaande bakkerijen. In onze zoektocht naar oplossingen vroegen we een aantal Bakery Nexus-leden naar hun kijk op de branche en de toekomst. Dit is deel I in een serie.

Brood-/banketbakker in Noorwegen

Brood-/banketbakker in Noorwegen

We zijn op zoek naar een creatieve bakker/banketbakker. Waagans bakkerij is een traditioneel familiegedreven bakkerij in Tynset, in het oosten van Noorwegen. Sollicitatie...

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Wat ga je doen?In de functie van Procesoperator Industriële Bakkerij ben je verantwoordelijk voor het opstarten van het productieproces in een industriële...

Broodbakker omgeving Barneveld

Broodbakker omgeving Barneveld

Wat ga je doen?In deze fulltime functie werk je voornamelijk op conventionele tijden. Je bereidt binnen het team zowel groot als kleinbrood. Dit doe je van A tot...