Liesbeth Schuurbiers-Willemse
R&D Assistant Puratos
100% natuurlijk, clean label, E-nummer vrij: we zien het steeds vaker en meer consumenten vragen hiernaar. Maar waarom eigenlijk en waar komt dat verlangen naar E-nummervrije producten vandaan?
De hoge verwachtingen van de consument zorgen ervoor dat levensmiddelen moeten voldoen aan een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit. Producten moeten er op dag 1 net zo appetijtelijk uit zien als op dag 5. Hier komen E-nummers vaak om de hoek kijken. E-nummers zijn goedgekeurde additieven, die voldoen aan strenge eisen en die worden toegevoegd om producten meer te laten aansluiten bij de wensen van de consument. Zo zorgen E-nummers ervoor dat producten mooiere kleuren hebben, er lekkerder uitzien en langer houdbaar zijn. E-nummers kunnen synthetisch zijn, maar er zijn ook heel veel natuurlijke E-nummers, zoals bijvoorbeeld E162 (bietjesrood) en E412 (guargom).
E-nummers danken hun slechte naam aan foute of incomplete informatie die onder andere op internet te vinden is. Zo beweren sommige mensen dat E-nummers gevaarlijk zouden zijn en dat ze bijwerkingen ervaren als ze deze stoffen consumeren, terwijl slechts een kleine groep hier daadwerkelijk last van zal hebben. Deze negatieve hype is met name marketinggedreven door hen die zich willen afzetten tegen de voedingsindustrie.
Laten we als leveranciers en bakkers deze negativiteit doorbreken. Laten we uitleg geven aan de consument over hoe deze goedgekeurde hulpstoffen tot stand zijn gekomen. Dat de Clean Label trend tot gevolg heeft dat fabrikanten allerlei uitgeschreven ingrediënten op verpakkingen plaatsen zonder E-nummer en hoe op die manier de consument gewoon voor de gek wordt gehouden. En mocht uw klant dan toch liever meegaan in de marketinggestuurde hype van E-nummervrij voedsel, dan kunt u dat altijd aanbieden. Maar dan baseert de klant zijn keuze in ieder geval op een compleet, transparant verhaal.