Feest?!

5 september 2023 Michelle de Koning Siora Photography

REDACTIONEEL #7 | Ik hoef alle problemen niet op te sommen om een beeld te schetsen van deze tijd waarin het lastig ondernemen is. De nieuwe editie van Bakkers in bedrijf heeft als thema feestdagen, maar opent onder meer met het bericht ‘Stemming ondernemers blijft negatief’ en een artikel over stijgende prijzen van grondstoffen en bij bakkers. Afgelopen zomer zagen we ook berichten van bakkers die hun deuren definitief moesten sluiten, maar toch ga ik de nadruk leggen op het thema van dit nummer. Want ondernemen is óók successen vieren, de moed erin houden, kansen grijpen die er wel zijn en naar de toekomst kijken. Geen mens kan elke dag ondernemen (of werken) als er geen vrolijke kanten meer aan zitten.

En dus gaan we op zoek naar feest(elijkheden). Ivo Wolters van BACU laat zien wat hij ontwikkelde voor HEMA en hoe dat in zijn werk gaat; van eerste idee tot kersttaart in de winkels. Peter Bienefelt weet als geen ander hoe je met eigen producten klanten laat omrijden voor jouw winkel en spoort iedereen aan om te experimenteren en te veranderen. “Zeker in de huidige tijd, waarin de prijzen elk kwartaal weer stijgen, moeten we als bakkers blijven innoveren. (…) zit nooit stil, volg de trends en probeer vooral je eigen identiteit terug te laten komen in je aanbod.”

En deze editie brengt nog veel meer vrolijke inzichten en ideeën, bijvoorbeeld in de vorm van het prachtige magazine van Bakery Institute vol verhalen over mensen die in deze branche, in het brood en banket, hun droom waarheid zagen worden – met hard werken. Mensen die een eigen zaak begonnen of met heel veel plezier ergens in dienst zijn. Het maakt mij in ieder geval heel blij om zo veel positieve verhalen uit de branche te lezen. 
Mijn favoriete uitspraak van Loesje (het Arnhemse ‘postermeisje’ dat de wereld mooier en beter wil maken) is ‘Streef onbekommerd naar het ideale'. En dat doen deze mensen. Natuurlijk, zoals een Nederlandse schrijver ooit optekende: tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Daarom geef ik graag alvast deze kop uit het magazine weg: “Als wij in praktische bezwaren blijven hangen, komen we nooit ergens.”
Met plezier vooruit, is volgens mij de enige manier. Dus laat je opvrolijken door mensen die zich met ziel en zaligheid in dit vak gooien. Grijp alle kansen, denk ik als ik dit magazine doorblader. 
En misschien zit er ook nog wel iemand tussen die bij jou aan de slag kan! 

Altijd op de hoogte blijven?