Concurrent of collega?

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Industrie en ambacht worden vaak neergezet als twee uitersten die niet met elkaar verenigbaar zijn. In verschillende branches zijn dan ook al vele notities geschreven om aan te tonen waar het verschil tussen de twee zit. Toch wringt het, en daarom keek ik de definitie van industrie er nog eens op na. “Industrie is het deel van de economie, dat wordt gekenmerkt door de productie en verwerking van materiële goederen of artikelen in fabrieken en ondernemingen, veelal gekenmerkt door een hoge graad van mechanisering en automatisering – in tegenstelling tot de ambachtelijke vorm”, aldus Wikipedia.

De term ambacht wordt gebruikt voor “handwerk dat is aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen”. En daarmee komen we op de discussie over ambacht en industrie. Beide richten zich namelijk op
de productie van materiële goederen, en ook in het ambacht maken we gebruik van machines en werken we in ondernemingen. Het verschil ligt echter in het vakmanschap van de medewerkers, dat direct bepalend is voor het eindresultaat.

Menig bakker-ondernemer meent dat de industrie de termen ‘ambachtelijk’ of ‘vers’ regelmatig oneigenlijk gebruikt. Dat klopt - maar waarom zijn wij als ambachtelijke bakkers dan niet in staat om dit verschil duidelijk aan de consument over te brengen? En waarom lukt dit in andere branches wel? Schoenmaker is ook een ambacht, maar van een verse schoen heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord.

Op mijn uitnodiging om met elkaar de discussie over de terminologie op te pakken, zijn de reacties lauw te noemen. Maar goed - dan moet je het bij jezelf zoeken, heb ik geleerd. Dus zullen wij de handschoen weer oppakken om te kijken of we u hiermee in 2020 verder kunnen helpen. Een ding blijft echter zeker: als ambachtelijke bakker zult ú het ambacht moeten uitstralen. Dat blijft immers het krachtigste onderscheid.

Dossiers
Lees ook
Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

De coronacrisis zorgt voor de nodige uitdagingen voor bakker Sjon Koelman van Wim Koelman Brood-Banket-Bonbons in Heemskerk. Gelukkig denkt de bakker in oplossingen en probeert er toch "iets moois van te maken met zijn allen". Niet alleen heeft hij aandacht voor zijn onderneming, maar ook voor het hardwerkende ziekenhuispersoneel.

Compad biedt bakkers hulp met webshop

Compad biedt bakkers hulp met webshop

Veel bedrijven zijn getroffen coor de coronacrisis. De horeca is gesloten en evenementen zijn voorlopig niet toegestaan. Ook de bakkerijen. Veel ondernemers zoeken een creatieve oplossing, waarbij ze vaak een online oplossing nodig hebben. Compad helpt hierbij.

Bakkersmaat biedt bakkers gratis webshop

Bakkersmaat biedt bakkers gratis webshop

Door alle coronamaatregelen neemt de populariteit van online winkelen toe. Dat geldt ook voor de klanten van de lokale bakker. Ook zij hebben in deze tijd een webshop nodig. Bakkersmaat helpt hierbij en biedt bakkers tijdens de coronacrisis een gratis webshop.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...