Concurrent of collega?

3 december 2019 Jos den Otter

Industrie en ambacht worden vaak neergezet als twee uitersten die niet met elkaar verenigbaar zijn. In verschillende branches zijn dan ook al vele notities geschreven om aan te tonen waar het verschil tussen de twee zit. Toch wringt het, en daarom keek ik de definitie van industrie er nog eens op na. “Industrie is het deel van de economie, dat wordt gekenmerkt door de productie en verwerking van materiële goederen of artikelen in fabrieken en ondernemingen, veelal gekenmerkt door een hoge graad van mechanisering en automatisering – in tegenstelling tot de ambachtelijke vorm”, aldus Wikipedia.

De term ambacht wordt gebruikt voor “handwerk dat is aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen”. En daarmee komen we op de discussie over ambacht en industrie. Beide richten zich namelijk op
de productie van materiële goederen, en ook in het ambacht maken we gebruik van machines en werken we in ondernemingen. Het verschil ligt echter in het vakmanschap van de medewerkers, dat direct bepalend is voor het eindresultaat.

Menig bakker-ondernemer meent dat de industrie de termen ‘ambachtelijk’ of ‘vers’ regelmatig oneigenlijk gebruikt. Dat klopt - maar waarom zijn wij als ambachtelijke bakkers dan niet in staat om dit verschil duidelijk aan de consument over te brengen? En waarom lukt dit in andere branches wel? Schoenmaker is ook een ambacht, maar van een verse schoen heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord.

Op mijn uitnodiging om met elkaar de discussie over de terminologie op te pakken, zijn de reacties lauw te noemen. Maar goed - dan moet je het bij jezelf zoeken, heb ik geleerd. Dus zullen wij de handschoen weer oppakken om te kijken of we u hiermee in 2020 verder kunnen helpen. Een ding blijft echter zeker: als ambachtelijke bakker zult ú het ambacht moeten uitstralen. Dat blijft immers het krachtigste onderscheid.

Altijd op de hoogte blijven?