Blij!

Blije baby

“Ja, als je hem inklapt, is hij wat groter dan die eerste. Hij is wel lichter en je hangt hem makkelijk aan de muur. Kijk. Zo doe je dat.” Waar dit over gaat? Over kinderwagens. Oké, ik weet niet meer precies, wat hij zei. Dat fantaseer ik hier. Wel hoeveel hij wist te vertellen. Over kinderwagens, autostoeltjes, Isofix, boxen en campingbedjes. Over nestjes, speendoekjes, luchtdoorlatende dekens èn veranderende wetgeving. En over nog veel meer. Uit zijn hoofd. Zonder de kleinste ‘eh’.

Ik schat ‘m midden 20. Nog geen kinderen. Wel twee neefjes, meen ik te horen. Een groot deel van de tijd luister ik met halfopen mond van verbazing naar hem. Hij demonstreert alles ook routineus, zonder hapering, alsof hij iedere dag een elftal kinderen onder zijn hoede heeft.

De naderende sluitingstijd verandert niets aan zijn gedrag. Zelfs ruim erna begint hij een nieuw verhaal, dit keer over de Tog-waarde, een veiligheidsnorm voor textiel.

Nu, een paar dagen later, ben ik nog lichtelijk verbijsterd. Want laten we wel wezen, wat heb ik meegemaakt? Wat is hier gebeurd? Dit was geen verkopen. Dit was een demonstratie. Van doen kopen. Van hoe je het zelf zou willen kunnen. Van hoe je een ambassadeur maakt.

Ik vertel erover aan iemand. Die een soortgelijke ervaring bij een andere winkel van deze ondernemers blijkt te hebben. Het kan niet anders. Dit bedrijf heeft de opleiding van zijn medewerkers tot kunst verheven. Dit red je niet met een cursus van vier avonden.

Hoe fantastisch zou het zijn, als de verkopers in onze winkels dit vakmanschap kunnen leren? Zoals in Duitsland. Hoe fantastisch zou het zijn, als we samen als sector organiseren, dat straks overal bakkerijklanten licht verbijsterd, met halfopen mond en nog blijer dan nu de winkels uit gaan?

  • Met grootvaderlijke groet,
  • Hanno Spanninga
Lees ook
Geen account meer nodig voor Bakkerspedia

Geen account meer nodig voor Bakkerspedia

Vanaf 1 januari 2021 heb je geen account of inlogcode meer nodig om Bakkerspedia, de kennisbank voor de bakkerijbranche te raadplegen. Daarnaast heeft de website een nieuw jasje gekregen.

Levensmiddelenwinkels blijven open tijdens lockdown

Levensmiddelenwinkels blijven open tijdens lockdown

Gisteren kondigde premier Rutte een nieuwe lockdown aan in de strijd tegen het coronavirus. Scholen, theaters, bioscopen. musea en niet-essentiële winkels moeten tot en met 19 januari de deuren sluiten. Dit geldt niet voor levensmiddelenwinkels. Dus de bakker, slager, visspecialist, chocolaterie en slijter kunnen gewoon open blijven.

Bakkers die het net even anders doen

Bakkers die het net even anders doen

Vier bakkers die het anders aanpakken dan ‘reguliere’ bakkers. Allen eenpitters die het liefst met de handen in het deeg zitten. Ze delen een liefde voor puur brood met smaak en willen klanten laten zien wat er nog meer kan met brood.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Wat ga je doen?Voor een van onze klanten in de omgeving van Naaldwijk zijn we op zoek naar een Chef Broodbakker. In deze functie stuur je het volledige team van...