Welke broodsoorten zijn wel en juist niet veganistisch?

Brood Pexels

Ingrediënten die aan brood kunnen worden toegevoegd waardoor het niet-veganistisch zou zijn, zijn honing, eieren en melkproducten. Daarom is het altijd belangrijk om etiketten goed te controleren bij het kopen van brood, en recepten goed te controleren bij het maken ervan. Dit laatst geldt natuurlijk voor de bakkers, met name als je doelgroep veelal veganistisch is. Desondanks betekent dit niet dat brood altijd niet-vegan is, dit hangt namelijk van het soort brood af. Onderstaand vind je een aantal typen brood en of ze veganistisch zijn of niet. 

Pitabrood 

Pitabrood is een soort brood dat meestal veganistisch is. Pitabroodjes worden meestal gemaakt van dezelfde basisingrediënten als gewoon brood - bloem, water, gist, zout - hoewel ze, omdat het platte broden zijn, minder gist bevatten dan andere broden. Let echter op, net als bij zuurdesem, want melk, eieren en honing kunnen om smaakredenen allemaal populaire toevoegingen zijn aan pitabroodjes.

Ciabatta

Hier is een leuk weetje voor je: het woord ciabatta betekent letterlijk "pantoffel", waarschijnlijk vanwege de traditioneel platte en langwerpige vorm van dit brood. Ciabatta onderscheidt zich van andere broodsoorten door de harde en brosse korst en de zachte en luchtige binnenkant. Het goede nieuws is dat ciabattabrood meestal ook veganistisch is. De enige keer dat je voorzichtig moet zijn, is met de variatie "ciabatta al latte" - deze versie van ciabattabrood wordt gemaakt met melk.

Naan

Naan is een traditionele Indiase flatbread, die vaak wordt geserveerd bij de Indiase keuken. Naan is heerlijk, maar helaas is het vaak niet vegan! Traditionele naan wordt gemaakt met eieren, yoghurt of andere zuivelproducten en wordt dan meestal bestreken met ghee of geklaarde boter. Het goede nieuws is dat er veel veganistische opties op de markt zijn en soms zelfs in restaurants. Deze twee opties zijn goed met elkaar te vergelijken, net als een zorgverzekering vergelijken ook mogelijk is. 

Zuurdesem

Zuurdesembrood is ook meestal veganistisch. Het enige verschil tussen zuurdesembrood en gewoon brood is dat zuurdesembrood wordt gemaakt met een gefermenteerde "starter". Dit is een mengsel van bloem, water en een specifieke bacterie (meestal lactobacillus), die al een tijdje aan het fermenteren is. Een voorbeeld waarin een zuurdesembrood niet veganistisch zou zijn, zou zijn als de bakker melkproducten in zijn voorgerecht had gebruikt. Dit is onwaarschijnlijk, maar het gebeurt wel. 

Focaccia

Focaccia is een Italiaans platbrood. Het wordt meestal gebakken in grote platte pannen en overgoten met olijfolie en kruiden. Rozemarijn is een van de meest populaire kruiden voor het maken van focaccia. Het leuke van focacciabrood is dat, aangezien het gemaakt is met olijfolie in plaats van boter of eieren, er meestal op kan worden gerekend dat het veganistisch is. 

Roggebrood

Rogge is een graangewas dat nauw verwant is aan tarwe, maar eigenlijk geen tarwe is. Het heeft een andere, sterkere smaak en wordt vaak gebruikt om een ​​steviger brood te maken. Roggebroden zijn erg populair in de traditionele Scandinavische en Germaanse keuken. Net als bij de andere soorten brood, is roggebrood meestal glutenvrij, maar af en toe wordt er melk of eieren aan toegevoegd om het brood wat lichter te maken. 

Lees ook
Bakkerij ’t Stoepje komende drie jaar broodsponsor van het Nationaal Schoolontbijt

Bakkerij ’t Stoepje komende drie jaar broodsponsor van het Nationaal Schoolontbijt

Bakkerij ’t Stoepje is de broodsponsor van het Nationaal Schoolontbijt. Zij leveren de komende drie jaar het brood voor dit jaarlijkse evenement.

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat richting de consumentenmarkt weten dat er vooralsnog geen sprake is van grote stijgingen in de broodprijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne was de verwachting dat de broodprijs zou verdubbelen. Uit cijfers van het NBC blijkt dat de stijging maximaal 5 tot 10 procent is, in vergelijking met dezelfde periode vorig...

Broodketen ondertekent Intentie van Nijkerk: ‘We gaan voor eigen graan’

Broodketen ondertekent Intentie van Nijkerk: ‘We gaan voor eigen graan’

Meer graan van eigen bodem in ons brood. Daar streven de bakkers, graanhandelaren en molenaars naar die tijdens de Themadag Graan de Intentie van Nijkerk onder het motto ‘We gaan voor eigen graan’ ondertekenden. Hoe gaan we over op een graanketen dichter bij huis?