Oliebollenlijnen, bollenrijskasten, hefkiep- en silo-installaties worden door Ter Haar Bakkerijmachines op maat gemaakt, passend voor elk bedrijf. Daarnaast handelt het bedrijf in diverse nieuwe en gebruikte bakkerijmachines, en kan de klant er terecht voor revisie en onderhoud. Het familiebedrijf in Nijverdal bestaat inmiddels 53 jaar, en de nieuwe generatie staat klaar om de zaak over te nemen van Albert en Bert Ter Haar.

De passie spat ervanaf, als Albert begint te praten over de machines die zijn bedrijf voor klanten maakt. Sinds 1982 maakt het bedrijf zelf silo-installaties en later volgden bollenrijskasten, oliebollen­lijnen en hefkiepinstallaties. Die maken ze op maat, passend voor elk bakkersbedrijf. “Zo was er een bakkerij waarvoor we een bollenkast hebben gemaakt, die deels onder een draagbalk door moest. Ook hebben we voor een bakker een bol-bolsysteem gemaakt, één bollenkast met twee invoeren.” Het typeert de visie van het bedrijf. “We denken in oplossingen.” Paul Koenen, bakker in Westervoort, beaamt dat. “We werken al jaren met Ter Haar samen. De service is top, het zijn fijne mensen om mee te werken. We hebben via Ter Haar diverse machines gekocht, behalve de ovens en koelingen. Ze hebben ook een bollenkast voor ons gemaakt. Waar je bij andere leveranciers kunt kiezen uit een aantal opties, wordt bij Ter Haar een machine gebouwd op basis van jouw wensen. Daarin zijn ze uniek.” Naast het maken van machines verzorgt Ter Haar het onderhoud en de revisie van machines. Albert: “Mijn vader zei altijd: ‘Koop bij de man die het repareren kan. Dat motto geldt nog steeds voor ons bedrijf.”

Van broers naar neven

Ter Haar Bakkerijmachines_2

Silo-installatie, geplaatst bij bakkerij De Kruijf in Woerdense Verlaat.

Ter Haar werd ruim vijftig jaar geleden opgericht door Gait en Dieks ter Haar. “Mijn vader en oom hadden destijds een lange carrière achter de rug in de bakkersbranche. Beiden werkten al 25 jaar als monteurs bij hetzelfde bedrijf, maar besloten vijftig jaar geleden toch voor zichzelf te beginnen als service- en onderhoudsmonteurs. Als snel kwam de vraag naar bakkerijmachines erbij en hebben ze verschillende importeur- en dealerschappen gerealiseerd. Op een gegeven moment luidde het motto: ‘U regelt een pand, een vrouw en geld, en wij verzorgen de rest.’ Van bakkerijmachines tot winkelinrichting, het werd geregeld. Als er handelgedreven kon worden, gingen wij erin mee.”

Albert en Bert kwamen 45 jaar geleden het bedrijf van hun vaders versterken. “Naast de bakkerijmachines die we verkochten, besloten we ons begin jaren tachtig te storten op het ontwerpen en ontwikkelen van onder meer bollenrijskasten en silo-installaties.” De eerste silo die de neven ontwikkelden, werd in 1982 geplaatst. “Dat was een mooi begin voor wat later uitgroeide tot diverse in eigen beheer ontwikkelde machines.” Behalve voor de door Ter Haar geproduceerde machines, kan de bakker ook voor machines van andere merken terecht bij het bedrijf in Nijverdal.

Snelle service

Ter Haar Bakkerijmachines_3

Bollenrijskast met bol-bolsysteem, geplaatst bij bakkerij Van Heeswijk in Luykgestel.

Service en onderhoud, waar het bedrijf ooit mee begon, vormen nog steeds een erg belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. “We zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar voor onze klanten. Je krijgt meteen een monteur aan de lijn die je kan helpen, of het nu op afstand is of op locatie. We helpen onze klanten altijd zo snel mogelijk. Kan een storing niet direct worden verholpen, dan hebben we vaak een bruikleenmachine staan, waarmee de bakker in elk geval vooruit kan. Een machine verkopen is leuk, maar het is van belang dat je die ook kunt onderhouden en dat je kunt helpen bij een storing. Dat laatste kan tegenwoordig steeds meer op afstand. Ook voor totaalonderhoud kunnen we klanten ont­zorgen. Voor klanten die iets verder weg zitten, bijvoorbeeld in Zeeland of Limburg kunnen we een combirit maken met bijvoorbeeld een overnachting. Hierdoor blijven de reiskosten laag, ondanks de grote afstand.”

Volgende generatie

Net als Bert is Albert inmiddels 64 jaar en wil hij het over een paar jaar rustiger aan gaan doen. Helemaal stoppen, daar wil hij niet aan denken. “Ik wil nog twee of drie dagen langs de weg.” De toekomst van het bedrijf is gewaarborgd, want de volgende generatie staat klaar om het roer over te nemen. “Maarten en Mark Ter Haar zullen het bedrijf samen van ons overnemen. Voor onze klanten is dat een geruststellend idee: hiermee is onze dienstverlening voor de toekomst veiliggesteld.”

Momenteel is er een vacature voor een storings- en ­onderhoudsmonteur bj Ter Haar. Interesse? Neem dan vooral contact op!

Ter Haar Bakkerijmachines_logo klein

Ter Haar Bakkerijmachines
Tel.: 0548 – 61 60 88
info@terhaarnijverdal.nl
terhaarnijverdal.nl

Altijd op de hoogte blijven?