Prijsstabiliteit in vanille

Vanille bv

Na de jaren van matige kwaliteit vanillebonen heeft de overheid in Madagaskar het duidelijk als haar taak gezien dit tij te keren. De opkomst van producerende landen als Indonesië en Oeganda heeft hieraan zeker bijgedragen. Dat meldt Vanille bv.

De keuze om een westerse ondernemer/beleidsmaker als voorzitter van de vanille-exporteurs de regering te laten adviseren, heeft geleid tot strakke maatregelen ter zake het toezicht op kwaliteit, stabiele prijsvorming en betrouwbare leveranciers. Het ‘quick curing process’ van vanillebonen, wat leidt tot mindere kwaliteit, komt niet meer voor.

Minimum export

De overheid heeft een minimum exportprijs vastgesteld van $250/kg en bij overtreding wordt de exportvergunning ingetrokken. Het aantal exporteurs voor de lopende oogst is gehalveerd van 130 naar 60 bedrijven, waarmee het kaf van het koren is gescheiden.

Al deze besluiten leiden tot topkwaliteit vanillebonen van betrouwbare partijen in een stabiele prijsmarkt. Madagaskar zal wel moeten met Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië, Oeganda en zelfs Tanzania in opkomst, tezamen dit jaar al goed voor 500-700 ton. Natuurlijk, Madagaskar alleen met 2000 ton is nog immer dominant, maar men zal andere spelers moeten gaan dulden. Binnen enkele jaren zal het verwachte wereldvolume naar 3000 ton stijgen bij een licht stijgende vraag. M.a.w. de prijs is nu stabiel, maar op termijn zal deze dalen door overaanbod. Hierover volgende keer meer.

Prima oogst

De actuele situatie in Madagaskar is een prima oogst 2021-2022; goede beschikbaarheid bij een volume van ongeveer 2000 ton met een faire prijs voor iedereen in de keten. Het enige minpunt is de verscheping naar hier tegen sky high prijzen door verstoorde logistiek door Covid.

Tot slot vermelden wij graag nog dat ons bedrijf volop in ontwikkeling is. Zo maken we inmiddels op eigen receptuur extracten en pasta’s en zijn we sinds kort FSSC 22000 gecertificeerd. Ondanks alle uitdagingen zien we de komende jaren met veel vertrouwen tegemoet. U mag op ons rekenen!

Lees ook

Prijs vanille schiet omhoog na orkaan

De prijs van vanille schoot de afgelopen tijd omhoog. In 2016 kostte een kilo gefermenteerde vanillebonen nog zo'n 250 dollar. Nu is dat 515 dollar. Een belangrijke oorzaak is de orkaan die in maart Madagaskar trof. Dit land produceert zo'n 80 procent van de wereldwijde vanilleproductie. Vanille-oogst Bouwe de Vries, manager van Nielsen-Massey Vanillas in Leeuwarden, zegt tegen de NOS: "We verwachten dat de vanille-oogst in Madagaskar dit jaar ongeveer een kwart minder zal zijn door die orkaan." Nielsen-Massey Vanillas maakt vanille-extract voor de Europese en Afrikaanse markt. De exacte schade...

Ultieme koffiekoekje grote uitdaging

ROTTERDAM - Stefan van Daalen heeft het lekkerste cappuccinokoekje ontworpen. Cees Bakker en Corinne de Ruyter hebben het beste koekje bij de espresso bedacht. De winnaars van de koekwedstrijd werden verkozen tijdens het Social Event van Bakery Nexus, die in het teken stond van Koffie & Koek. Lekkerste cappuccino-koekje Van Daalen vindt dat bij elke koffie een 'echt lekker koekje' hoort, die ook op zichzelf te eten is. “De espresso-smaken die bij een cappuccino door de verwarmde melk worden versoepeld, hebben geen heftige smaak nodig bij het koekje. Daarom heb ik gekozen voor een zoete koek...