Prijs vanille schiet omhoog na orkaan

De prijs van vanille schoot de afgelopen tijd omhoog. In 2016 kostte een kilo gefermenteerde vanillebonen nog zo'n 250 dollar. Nu is dat 515 dollar. Een belangrijke oorzaak is de orkaan die in maart Madagaskar trof. Dit land produceert zo'n 80 procent van de wereldwijde vanilleproductie.

Vanille-oogst

Bouwe de Vries, manager van Nielsen-Massey Vanillas in Leeuwarden, zegt tegen de NOS: "We verwachten dat de vanille-oogst in Madagaskar dit jaar ongeveer een kwart minder zal zijn door die orkaan." Nielsen-Massey Vanillas maakt vanille-extract voor de Europese en Afrikaanse markt. De exacte schade wordt pas duidelijk na het drogen en fermenteren van de in juni geoogste bonen.

Voor de orkaan ging de prijs ook al omhoog omdat speculanten de voorraden opkochten in verwachting van een prijsstijging. De trend is dat consumenten natuurlijke vanille willen.

Synthetische vanille

Een alternatief voor de natuurlijke vanille is synthetische. De smaakmolecule van vanille kan met chemische synthese ook uit bijvoorbeeld ruwe olie, kolen hout en rijst worden gehaald. De verwachting is dat grote producenten hier gebruik van gaan maken.

Lees ook
Footprint

Footprint

Vrijwel alles wat geproduceerd wordt, bestaat uit verschillende grondstoffen, die elk hun prijs kennen. In de bakkerij weten wij dat als geen ander - ieder jaar sta ik weer versteld van de discussie rondom grondstofprijzen.

Prijsverschil tussen gangbaar en biologisch wordt kleiner

Prijsverschil tussen gangbaar en biologisch wordt kleiner

Vijf jaar geleden waren biologische producten gemiddeld twee keer zo duur als niet-biologische varianten, aldus de consumentenbond. Dat verschil wordt steeds kleiner, blijkt uit een prijspeiling. De Consumentenbond bekeek 115 biologische producten bij 13 supermarkten en 4 biowinkels. Bij de supermarkten zijn biologische levensmiddelen nog steeds flink...

Jaaroverzicht: prijswinnaars 2018

Jaaroverzicht: prijswinnaars 2018

Iets gemist het afgelopen jaar? In de kerstvakantie eindelijk tijd om achterstallig nieuws in te halen? Bakkers in bedrijf helpt een handje met verschillende jaaroverzichten. Nu: wedstrijden en prijswinnaars. JANUARI De Rotterdamse Bakkerij Klootwijk won de laatste editie van de AD Oliebollentest. “Wereldklasse”, aldus de jury. https://www.bakkersinbedrijf.nl/bakkerij-klootwijk-wint-ad-oliebollentest/...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...