Vanille is duurder dan zilver

Vanille

Britse ijsmakers zitten in zak en as. Sinds 2 jaar is de prijs van vanille op de wereldmarkt exorbitant gestegen. De geurige specerij kost inmiddels per kilo $600 en is daarmee duurder dan zilver, schrijft de BBC. De prijsstijging is onder meer te wijten aan de cycloon Enawo, die in 2017 ruim 20% van de vanillepeulplantages op Madagaskar verwoestte. Meer dan 75% van alle vanille wereldwijd is afkomstig van Madagaskar.

IJsmakers en gebakproducenten gaan op verschillende manieren met de prijsstijging om. De grotere partijen stappen over op synthetisch vanilline. Ambachtelijke producenten halen noodgedwongen een deel van hun smaken uit het assortiment. Voor Nederlandse ijsbereiders Is er een lichtpuntje: sinds enkele jaren groeit er in ons land ‘Nedervanille’ in de kas. Zo is er in ieder geval lokaal vanille beschikbaar. Door de schaarste zal de prijs niet dalen.

Bron: Foodlog

Lees ook
Bakkers kunnen slachtoffers Beiroet helpen

Bakkers kunnen slachtoffers Beiroet helpen

Negen dagen geleden vond er in het havengebied van Beiroet een enorme explosie plaats. De samenwerkende hulporganisaties, verenigd in Giro555, startten een Nationale Actie om de slachtoffers van deze ramp te helpen. Ook bakkers kunnen hun steentje bijdragen met de actie Bakkers voor Beiroet.

Hoe ga je om met de zomerhitte op de winkelvloer?

Hoe ga je om met de zomerhitte op de winkelvloer?

De komende dagen loopt het kwik hoog op. Volgens de voorspellingen kan het op sommige plaatsen wel 37°C worden. Dit betekent dat de bakker in de winkel maatregelen moet treffen om de hitte de baas te blijven. Waar moet je allemaal op letten? Bakkers in bedrijf geeft drie tips.

Redactiestage bij onze Foodvakbladen

Redactiestage bij onze Foodvakbladen

Wij zoeken een nieuwe stagiair(e)! Kom jij ons team versterken? Je gaat aan de slag voor de websites, social media en de bladen. Je schrijft nieuwsberichten, artikelen, maakt vlogs, bezoekt congressen en beurzen en gaat op reportage.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Amsterdam

Ambachtelijk broodbakker omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Word jij gelukkig van de oude ambacht van broodbakken? Word je blij van een mooi brood van pure ingrediënten en ga je hierbij af op je gevoel,...

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie voor lange termijn zal je bezig zijn met het bakken van diverse broodsoorten. Door overname is er momenteel behoeft aan extra...