Prijsstabiliteit in vanille

Vanille bv

Na de jaren van matige kwaliteit vanillebonen heeft de overheid in Madagaskar het duidelijk als haar taak gezien dit tij te keren. De opkomst van producerende landen als Indonesië en Oeganda heeft hieraan zeker bijgedragen. Dat meldt Vanille bv.

De keuze om een westerse ondernemer/beleidsmaker als voorzitter van de vanille-exporteurs de regering te laten adviseren, heeft geleid tot strakke maatregelen ter zake het toezicht op kwaliteit, stabiele prijsvorming en betrouwbare leveranciers. Het ‘quick curing process’ van vanillebonen, wat leidt tot mindere kwaliteit, komt niet meer voor.

Minimum export

De overheid heeft een minimum exportprijs vastgesteld van $250/kg en bij overtreding wordt de exportvergunning ingetrokken. Het aantal exporteurs voor de lopende oogst is gehalveerd van 130 naar 60 bedrijven, waarmee het kaf van het koren is gescheiden.

Al deze besluiten leiden tot topkwaliteit vanillebonen van betrouwbare partijen in een stabiele prijsmarkt. Madagaskar zal wel moeten met Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië, Oeganda en zelfs Tanzania in opkomst, tezamen dit jaar al goed voor 500-700 ton. Natuurlijk, Madagaskar alleen met 2000 ton is nog immer dominant, maar men zal andere spelers moeten gaan dulden. Binnen enkele jaren zal het verwachte wereldvolume naar 3000 ton stijgen bij een licht stijgende vraag. M.a.w. de prijs is nu stabiel, maar op termijn zal deze dalen door overaanbod. Hierover volgende keer meer.

Prima oogst

De actuele situatie in Madagaskar is een prima oogst 2021-2022; goede beschikbaarheid bij een volume van ongeveer 2000 ton met een faire prijs voor iedereen in de keten. Het enige minpunt is de verscheping naar hier tegen sky high prijzen door verstoorde logistiek door Covid.

Tot slot vermelden wij graag nog dat ons bedrijf volop in ontwikkeling is. Zo maken we inmiddels op eigen receptuur extracten en pasta’s en zijn we sinds kort FSSC 22000 gecertificeerd. Ondanks alle uitdagingen zien we de komende jaren met veel vertrouwen tegemoet. U mag op ons rekenen!

Lees ook
Nederlandse vanillespecialist gaat samenwerking aan met Vipam

Nederlandse vanillespecialist gaat samenwerking aan met Vipam

De Nederlandse vanillespecialist Vanille BV ziet volop groeikansen in de bakkersbranche en wil deze markt samen met grondstoffenleverancier Vipam bedienen. Banketbakkers, chocolatiers, en ijsmakers zoeken steeds meer naar een eerlijk verhaal achter hun grondstoffen. En dat heeft het familiebedrijf te bieden.

Vipam distributeur Vanille B.V. voor Nederland

Vipam distributeur Vanille B.V. voor Nederland

Vipam en Vanille B.V. gaan samenwerken. Onder de merknaam Royal Vanilla verzorgt Vipam de verkoop en distributie van vanille en extracten in het segment bakkerij-ingrediënten.

Vanille is duurder dan zilver

Vanille is duurder dan zilver

Britse ijsmakers zitten in zak en as. Sinds 2 jaar is de prijs van vanille op de wereldmarkt exorbitant gestegen. De geurige specerij kost inmiddels per kilo $600 en is daarmee duurder dan zilver, schrijft de BBC. De prijsstijging is onder meer te wijten aan de cycloon Enawo, die in 2017 ruim 20% van de vanillepeulplantages op Madagaskar verwoestte....