Luxe broodsoorten in trek bij consument

3 september 2023 Linda van ’t Land Puratos

Briochebollen voor hamburgers van de barbecue, een panettone tijdens de feestdagen en knapperige desembroden voor in het weekend. Rustieke broodsoorten zijn populair en ze passen bij veel meer eetmomenten dan enkel bij feestdagen.

Puratos is een echte desemspecialist”, vindt marketingmanager Vincent van Dijk. “Wij hebben een ongekende passie voor desembrood en zelfs een eigen desembibliotheek, met bibliothecaris Karl de Smedt die werkelijk álles weet over de ruim honderddertig desemsoorten die daar staan opgeslagen. Iedere desem heeft zijn eigen verhaal en in veel gevallen heeft Karl de plek waarvan de betreffende desem afkomstig is zelf bezocht. Wij bewaren de desems onder unieke condities, zodat zij levend blijven.”

Uiteenlopende smaakprofielen

Consumenten denken volgens Van Dijk nog steeds weleens dat producten die zijn gebakken van (zuur)desem ook daadwerkelijk een zure smaak hebben. “Maar er zijn zo veel soorten desem met zulke uiteenlopende smaakprofielen, dat wij wel durven zeggen dat er voor iedereen een desem is die in de smaak valt.” Hij wijst op de productlijn Sapore van Puratos: een desemlijn waarin Puratos de meest verschillende en uiteenlopende smaakprofielen aanbiedt. “Van een heel fruitige desem tot een romige desem of een meer toast-achtige smaak. Elke Sapore is uniek en heeft zijn eigen microbiologische cultuur, zijn eigen fermentatie-eigenschappen en zijn eigen manier van verwerken. Zo kun je als ambachtelijke bakker een breed assortiment aanbieden.” 

Er is voor iedereen een desem die in de smaak valt

Inspelen

Uit Taste Tomorrow, het wereldwijde consumententrendonderzoek van Puratos waarvoor ruim 20.000 consumenten in meer dan vijftig landen wereldwijd worden ondervraagd naar hun gedrag als het gaat om de aankoop en consumptie van brood, banket en chocolade, blijkt dat consumenten steeds meer interesse krijgen voor desembroden. “We zien sowieso de aandacht voor luxere en meer rustieke broden toenemen”, aldus Van Dijk. “Met name tijdens de feestdagen of bepaalde momenten in het seizoen kiezen consumenten graag voor iets anders dan een tarwebrood of een halfje wit. Denk aan focaccia’s en brioche hamburgerbollen voor bij de barbecue in de zomer of aan rustieke broden tijdens feestdagen of in het weekend. Met luxere broodsoorten of desembroden kun je als bakker alle kanten op wanneer je een uniek assortiment wilt samenstellen en je kunt er goed mee inspelen op die bijzondere momenten, zoals een bierbrood voor Vaderdag, een panettone voor de kerstdagen of een breekbrood voor de barbecue.”

Puratos Graindesign  “Wil je die rustieke broodsoorten helemaal in stijl afmaken, dan adviseren wij het gebruik van onze nieuwe decoratiemix GrainDesign Black & White”, aldus Vincent van Dijk.

Ingrediënten en inspiratie

Van Dijk wijst op het product Subliem Boterstol van Puratos. “Hiermee maak je niet alleen de lekkerste stollen tijdens kerst of Pasen, maar bijvoorbeeld ook een heerlijke Lentebries in het voorseizoen: een suikerbrood met stukjes appel, witte chocolade en suikerparels. Een heerlijk fris product, dat net even anders is dan anders en zich prima leent voor een mooi lente-assortiment. Met onze Easy Brioche kun je in de zomer lekkere barbecuebollen maken, die perfect zijn om een mooie hamburger te serveren. Maar in het najaar maak je er bijvoorbeeld een wat steviger tarwebrioche van, die past bij de smaken van dat seizoen. Zo kun je met bestaande ingrediënten in ieder seizoen weer iets nieuws aanbieden. Puratos heeft alles al voor je in huis: de ingrediënten voor traditionele producten, maar ook de inspiratie om daarmee op een ander moment onderscheidende producten te maken.”

Graindesign Hamburger Bun
Boterstol
Brioche
 
 

O-tentic

Van Dijk vertelt tot slot het verhaal over de lijn O-tentic binnen het assortiment van Puratos. “O-tentic staat aan de basis van alle broden en is gebaseerd op het beste brood ter wereld.” In 37 voor Christus schreef de reiziger Horace iets in zijn dagboek over het Altamura brood, afkomstig uit het gelijknamige dorpje in de Italiaanse streek Puglia. “Het Altamura brood staat bekend om zijn geweldige, evenwichtige smaak en heerlijk krokante korst”, herhaalt Van Dijk de woorden van Horace. “Met slechts vier ingrediënten, namelijk bloem, water, zout en O-tentic Tradizione, kun je ieder gewenst desembrood maken. Net zoals ze dat heel lang geleden ook al deden.”

O-tentic Tradizione voldoet aan de eisen in de nieuwe desemwetgeving, die op 
1 juli 2022 is ingegaan, net als alle actieve vloeibare desemsoorten van Puratos. Volgens die nieuwe wetgeving moet een desem micro-organismen bevatten die in een actieve toestand aanwezig of reactiveerbaar zijn. O-tentic Durum voldoet niet aan die eisen, maar wordt wel veel gebruikt voor het bakken van allerlei rustieke en smaakvolle broodsoorten. “En wil je die rustieke broodsoorten helemaal in stijl afmaken, dan adviseren wij het gebruik van onze nieuwe decoratiemix GrainDesign Black & White”, aldus Van Dijk. “Dat maakt het product niet alleen heel aantrekkelijk om te zien, maar geeft het ook nog een unieke toevoeging qua smaak. De gecoate en geroosterde witte rijstvlokken, Nigella en zwart sesamzaad brengen een explosie van kleur, knapperigheid en smaak.” 

Sourdough library - Karl de Smedt

Bibliothecaris

Desembibliothecaris Karl de Smedt heeft veel van de plekken waarvan een unieke desem-
soort staat opgeslagen in de desembibliotheek van Puratos zelf bezocht. Een aantal van deze reisverhalen is terug te vinden op YouTube. Ook op de website www.questforsourdough.com zijn allerlei verhalen over desem te vinden. Hier kan iedereen zijn eigen desem registreren. Er zijn al meer dan 2.600 desems aangemeld!  

Wil je meer weten over de luxe, rustieke broodsoorten en desembroden van Puratos en ontdekken hoe deze broden een meerwaarde kunnen vormen in jouw assortiment? 
Neem dan contact op met Puratos via klantenservice@puratos.com

 

Puratos Logo

Altijd op de hoogte blijven?