‘Vooral héél erg lekker!’
In Zoetermeer en omstreken is men er dol op: de ambachtelijk gebakken kaas- en ham-kaasbroodjes van Jongerius Bakker. Rijk gevuld met een eigengemaakte kaasvulling en/of goede ham. “De basis is het gemakkelijk te verwerken croissantdeeg van Van der Pol”, aldus bakker en bedrijfsleider Willem-Jan Teeuw. “Het product maken wij. Door de zorgvuldig gekozen ingrediënten geven wij het een eigen signatuur.”
“Ruik je ze?”, vraagt Willem-Jan Teeuw, terwijl hij genietend op de kaasbroodjes op tafel wijst. “Met broodjes is het net als met aardbeien: als je ze ruikt, zijn ze lekker.” De kaas- en ham-kaasbroodjes komen net vers uit de oven in de bakkerij in Zoetermeer. Ze vormen een belangrijk aandeel in het assortiment van Jongerius Bakker. “Wij houden van rijk gevulde producten”, aldus Teeuw. “Onze klanten zien dit als alternatief voor een belegd broodje. En croissantdeeg kun je natuurlijk met meer dan alleen hartige vullingen afwerken. Ook spijs met amandelen of banketbakkersroom met chocoladedruppels zouden uitstekende toevoegingen zijn.”
Regenbooggebakjes
Jongerius Bakker is een familiebedrijf van ruim honderdvijftien jaar oud. Elf winkels telt de bakkerij op dit moment, waarvan tien in Zoetermeer. “Heel uitzonderlijk, om zoveel filialen in één stad te hebben”, erkent huidige eigenaar Daphne Jongerius. Veertig jaar jong is ze en afgelopen april nam ze als vierde generatie Jongerius het bedrijf over van haar vader Gert. “Mijn vader heeft het bedrijf laten meegroeien met de stad Zoetermeer. Iedere keer wanneer er een nieuw stadsdeel bij de kern werd aangebouwd, zorgde hij ervoor dat hij daar een winkel kreeg.” Dat herinnert ook Teeuw zich nog goed. Ruim veertig jaar werkt hij nu in de bakkerij. “Toen ik hier begon op mijn dertiende, werkte ik samen met de vader en opa van Daphne. Haar oma stond in de winkel. Tegenwoordig heeft het bedrijf honderddertig mensen in dienst.”
In het assortiment van de bakkerij is vooral het Monnikenbrood bekend. Dat bestaat in vele varianten: met pompoenpitten, sesam of zonnepitten, als Blond Vezelrijk of Tijger en als desemvariant. “We zijn een gemengd bedrijf”, aldus Jongerius. “Dus ook tompouces en moorkoppen komen dagelijks uit eigen bakkerij. Daarnaast ontwikkelen we allerlei moderne varianten gebak, bijvoorbeeld met Limoncello of cake in alle kleuren van de regenboog.”
Focus op creativiteit
Veel van de producten van Jongerius Bakker worden in de bakkerij in Zoetermeer zelf gemaakt. Als basis worden soms halffabricaten gebruikt, zoals het croissantdeeg van Van der Pol. “Wanneer een product van een toeleverancier van een goede en constante kwaliteit is, kiezen wij voor tijdwinst”, aldus Teeuw. “De kwaliteit van de grondstof staat daarbij voorop. Na tegenvallende kwaliteit van diverse bake-off producten hebben wij contact gezocht met Van der Pol. Zij hebben ons geadviseerd over hun assortiment en de mogelijkheden. Sindsdien werken we met veel plezier met hun roissantdeeg.” Teeuw ziet dit deeg als de basis van een ambachtelijk product. “Aan ons als bakker de creatieve taak om er iets moois en zeer smakelijks van te maken. Je kunt er alle kanten mee op!”
Daar kan Alexandra Gouda, marketingmanager bij Van der Pol, zich helemaal in vinden. “Van der Pol wil met haar halffabricaten ambachtelijke bakkers een goede, constante basis voor een onderscheidend product aanbieden. Het maken van basisdegen voor allerlei toepassingen is ons specialisme. Daarover adviseren wij onze klanten graag.”
Pure producten
Het croissantdeeg wordt diepgevroren aangeleverd. Het rust bij Jongerius vervolgens een nacht in de koeling om de volgende dag bij een temperatuur van circa vier graden te kunnen worden verwerkt. “Dat werkt perfect”, aldus Teeuw. Jongerius Bakker verwerkt het croissantdeeg in grotere charges. “We vriezen de deegstukjes in, nadat we deze rijkelijk hebben gevuld met kaas of ham en kaas. Deze deegstukjes worden dagelijks ontdooid, gaan in de rijskast en worden vervolgens afgebakken. Zo hebben we iedere dag een vers product. En omdat het croissantdeeg van Van der Pol uitsluitend uit pure grondstoffen bestaat, hoeven ook wij voor het eindproduct geen vreemde dingen te declareren.”
Je tanden erin!
Teeuw vindt het croissantdeeg, dat door Jongerius Bakker in plakken van vijfmaal drie kilogram wordt ingekocht, gemakkelijk te gebruiken en goed te verwerken. “Van één plak croissantdeeg kunnen eventueel verschillende producten worden gemaakt. Dat maakt je als bakker flexibel. Wij maken bijvoorbeeld van de ene helft kaasbroodjes en van de andere helft ham-kaasbroodjes. Maar wat ik bovenal belangrijk vind: het deeg levert een ontzettend smakelijk product op.”
Bij het belang daarvan sluit Gouda zich volledig aan: “Een product kan er in een bakkerswinkel lekker uitzien en grif worden gekocht door de klant. Maar wanneer dit product thuis niet minstens zo lekker smaakt als het er in de winkel uitzag, blijft een herhalingsaankoop achterwege. Wij willen producten leveren waarmee bakkers de verwachtingen van hun klant overtreffen.” Teeuw knikt en wijst nog eens op de kaasbroodjes op tafel. “Zodra je er één op hebt, moet je er eigenlijk direct nog eentje willen!”
- Bekijk hier het filmpje Jongerius Bakker gebruikt croissantdeeg van Van der Pol
-
Altijd op de hoogte blijven?