Sigep 2020: Vers beleven!

Sigep 2020_1

Opvallend op Sigep in het Italiaande Rimini was dit jaar de aandacht voor versbeleving. De consument wil vers beléven, dus zien, horen, ruiken en natuurlijk proeven. Dat zagen we terug in machines die ijsdraaien voor het oog van de klant, koffiebonen die ter plekke gebrand worden en cake met ijs dat klaargemaakt wordt waar je bijstaat. Maar er was natuurlijk meer. Zoals de wedstrijd Bread in the City, met goud voor het Nederlandse team!

Sigep blijft allereerst de grootste beurs ter wereld voor de ijsbranche. Maar de laatste jaren komen er steeds meer doelgroepen bij  met brood, banket, chocolade en koffie. En iedere drie jaar is er zelfs een speciaal evenement gericht op bakkers en banketbakkers: AB Tech. Dit jaar vond voor de zesde keer AB Tech plaats, een internationaal evenement gericht op (banket)bakkers. De wedstrijd Bread in the City die tijdens AB Tech plaatsvond, bracht groot succes voor Nederland: Niek van Waarde en Michel Schröder van het BoulangerieTeam wonnen de prestigieuze wedstrijd en versloegen daarmee onder meer Duitsland (tweede plaats) en Japan (brons). De Nederlanders zetten hiermee een geweldige prestatie neer. Op pagina 4-5 in deze editie leest u meer over de wedstrijd en de winnaars.

Maar er was natuurlijk veel meer te zien op de beurs. Een overzicht van wat we op Sigep 2020 zoal tegenkwamen.

Ifi: Strakke ijsvitrine

Sigep 2020_IFI

Ifi presenteert een nieuwe ijsvitrine met de naam Milia. Opvallend aan deze vitrine is dat hij lager is, en dat daardoor ook het ijs wat lager bij de grond gepresenteerd wordt. De koele lucht wordt niet meer door een rooster aan de voorzijde geblazen, maar aan de achterzijde, en daarna aan de voorzijde weer binnengezogen door een sleuf. Door dit systeem heeft de vitrine aan de voorzijde een erg strak uiterlijk zonder rooster en is het ijs vanuit alle hoeken mooi te zien.

Hollands glorie

Sigep 2020_2

Niek van Waarde en Michel Schröder van het BoulangerieTeam wonnen tijdens AB Tech de wedstrijd Bread in the City. Meer over de winnaars en deze prestigieuze wedstrijd lees je hier.

Frigomat: Zelfreinigende ijsmachine

Sigep 2020_Frigomat

Arjan Nijenhuis laat ons de Twist zien, een zelfreinigende ijsmachine. Heel handig, want de machine maakt zelf schoon én voert ook zelf automatisch het water af. Dat scheelt een hoop tijd, zeker als je meerdere ijsmachines hebt staan. De Twist is er in vijf verschillende maten. Ook de King - een nieuwe slagroomautomaat met een gekoelde kop - is automatisch zelfreinigend.

Crystal: Op afstand bedienbaar

Sigep 2020_Crystal

Wim Horsman introduceert ons bij Crystal International Group. Dit familiebedrijf uit Turkije maakt werkelijk alles zelf. Bijzonder is dat het bedrijf uit Antalya sinds een paar jaar ook ambachtelijke ijsmachines op de markt brengt. Ze verlenen een totaalpakket, waardoor de service makkelijker wordt. Leuke innovatie is de I-On ijsmachine. Deze softijsmachine kan via Wifi op afstand middels een app bediend worden. Als er problemen zijn, kun je thuis aflezen wat er met de machine gebeurt. Ook storingen kunnen op afstand worden uitgelezen. De bedoeling is dat dit systeem binnen niet al te lange tijd ook voor ambachtelijk-ijsmachines beschikbaar is.

Valmar: Kleinere combimachines

Sigep 2020_Valmar

Valmar heeft onder meer de Smarty3 en 4 meegenomen naar Italië. Joost van der Velden vertelt dat deze combimachines respectievelijk 3 en 4 liter ijs kunnen pasteuriseren én bereiden, waar­door ze bij uitstek geschikt zijn als je wat kleinere hoeveelheden ijs wilt bereiden. Een andere machine die Valmar laat zien op de beurs is de Dosy3, waarmee je het gedraaide ijs heel goed kan portioneren. “Het voordeel van de Dosy is dat je het ijs mooi stevig kan afdraaien”, vertelt Joost. “Vaak moet je het ijs slapper afdraaien dan je eigenlijk wil om het te doseren, maar dat hoeft met de Dosy niet, en dat is echt een voordeel.”

Gelolab: Flexibiliteit en beleving

Sigep 2020_Gelolab

Met de nieuwe ijsmachine van Gelolab wordt het ijs gedraaid waar de klant bijstaat. Menno Neutel vertelt wat deze machine zo uniek maakt: “Je draait het ijs en zodra het klaar is, gaat de kap omhoog en het mes – dat meteen ook de temperatuurmeter is – eruit. Je pakt de emmer uit de machine en plaatst hem direct in de vitrine. Je kunt meteen weer een lege emmer in de machine zetten en starten met het draaien van nieuw ijs. Op deze manier brengt de machine de versbeleving heel dicht bij de klant.”

Aromitalia: Cake in een kopje

Sigep 2020_Aromilita

John Brouwer van Bakeplus laat een mooie noviteit van Aromitalia zien: de MugCake. Er zijn drie varianten, in Nederland gaan ze eerst met chocolade aan de slag. Het deeg wordt van te voren bereid in de planeetmenger en kan drie tot vier dagen in de koelkast bewaard worden. “Het werkt heel handig, want je kan het al helemaal klaarzetten”, aldus John. “Je haalt er een bolletje uit, plaatst het 20 seconden in de magnetron en er komt een heerlijke luchtige warme spongecake uit. Daarop een bolletje ijs in gewenste smaak en eventueel een topping. Een echte innovatie!”

Van der Pol: Cookie dough in bijzondere smaken

Sigep 2020_Van der Pol

Cookie dough in ijs is niet nieuw, maar zoveel nieuwe smaken wel! Geert Houbraken van Van der Pol laat de maar liefst negen nieuwe smaken zien en proeven die ze met Cookie Dough Chunks hebben geïntroduceerd, met al even bijzondere namen: American Gangster, G.A.P., Berry White, Spicy B., Whipped Waffle, The O.C., Lick O’Mint, Sweet Ginger en Fruit on Fire. “Dit is eigenlijk ‘the next step’ in cookie dough chunks”, aldus Geert. De Cookie Dough Chunks kunnen als topping toegepast worden, maar ook door het ijs heen gedraaid.

Sigep 2020 in cijfers

Sigep 2020_3

De 41e editie van Sigep trok een bezoekersaantal van ruim 200.000 mensen, van wie 33.000 bezoekers uit het buitenland. Deze kwamen uit maar liefst 187 landen, de meesten uit Spanje, Duitsland en Frankrijk. Maar ook uit China en landen in Noord- en Zuid-Amerika waren goed vertegenwoordigd. De 1250 exposanten waren afkomstig uit dertig landen.

Sigep 2021 vindt plaats van 16 t/m 20 januari 2021 in Rimini Fiera. Meer info: www.sigep.it.

Babbi: nieuwe ijssmaken

Sigep 2020_Babbi

Op de beurs treffen we Arjan van de Rovaart, directeur van Vipam. Hij vertelt ons over de noviteiten van Babbi. “Een van de nieuwe smaken is yoghurt ijs met gembervariegato. Gember is helemaal ‘in’”, zegt Arjan. En ook op suikervrij gebied heeft Babbi twee nieuwe smaken: chocolade en vanille. Heel interessant is dat Babbi als eerste producent een academie in Italië heeft opgezet, de Babbi Academie. Hier kun je de officiële opleiding volgen tot meester ijsbereider.

Selmi: Pindarotsjes en koffie

Sigep 2020_Selmi

Wiet Koenen van Selmi laat een pindarotsmachine zien. Tot nu toe zijn er alleen grote industriële machines op de markt waarmee grotere hoeveelheden pindarotsjes gemaakt kunnen worden. Als je een kleinere hoeveelheid wilt maken, wordt het al gauw handwerk. “Deze machine zit er qua grootte tussenin en is dus perfect voor de bakker”, vertelt Wiet. “Maar ook voor bakkers die aan de supermarkten of marktkooplui leveren, is dit een hele geschikte machine.” Een andere mooie noviteit die Wiet ons laat zien, is het concept waarmee koffiebonen gebrand worden voor de ogen van de klant. Selmi speelt hiermee mooi in op de trend van versbeleving.

PreGel: Meer dan alleen ijs

Sigep 2020_Pregel

PreGel heeft als vanouds groot uitgepakt op Sigep. Op de grote stand laat Sandro di Palma verschillende nieuwe ijssmaken zien en proeven. Maar er was meer. Pancrocchino bijvoorbeeld. Met dit product kun je  met minder gist toch een luchtig en knapperig stokbrood of pizza bereiden. “Het luchtige in het brood komt dus niet van de gist, maar van het lange rijzen”, vertelt Sandro.

Dossiers
Lees ook
Recept aardbeiensorbet uit de 18e eeuw

Recept aardbeiensorbet uit de 18e eeuw

Op de website Eet!verleden schrijft historica Manon Henzen over culinaire geschiedenis. Onlangs deelde ze het recept van een aardbeiensorbet uit de 18e eeuw en vertelt ze meer hoe ijs destijds gemaakt werd.

David’s Gelato test koeklepeltjes als alternatief voor plastic

David’s Gelato test koeklepeltjes als alternatief voor plastic

De Goudse IJssalon David’s Gelato is op zoek naar een duurzaam alternatief voor de plastic ijslepeltjes. Afgelopen weekend startte eigenaar David Hoppenbrouwers met het testen van eetbare ijslepeltjes.

Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

Kersverse meesters over hun boek -12°C Gelato

Een jaar lang mochten volgers op de socials van Nils Hendrikse en Bas van Haaren verlekkerd toekijken. De fotograaf ging los met droogijs, bevroren baarden en paarse bloemkool. Wat waren ze van plan? Het resultaat viel begin juni op de mat: het boek -12°C Gelato.