Transvetzuren: wat u moet weten over de nieuwe wet

Transvetzuren_foto:Pxhere

In mei 2019 is een Europese wet over transvetzuren ingegaan. Deze wet bepaalt hoeveel transvetzuur producten mogen bevatten, zodat de schadelijke gezondheidseffecten van deze vetzuren worden tegengegaan. De wet heeft ook gevolgen voor brood- en banketbakkers: u moet bij de inkoop en verwerking van vetten een aantal zaken in de gaten houden om aan de wet te voldoen.

Allereerst: wat zijn transvetzuren? “Daarvoor moeten we even een scheikundig uitstapje maken”, zegt Wiepkje Colijn, beleidsadviseur Voeding en Voedselveiligheid bij de NBOV. “Transvetzuren worden meestal transvet genoemd en zijn een type onverzadigde vetzuren. Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de gezondheid, maar transvet niet. Dat komt door de scheikundige structuur van transvetzuur. De keten van een transvetzuur is namelijk minder flexibel, waardoor het menselijk lichaam dit type vet moeilijker kan verwerken. Als u daarover meer wilt weten, kunt u het beste kijken op de website van het Voedingscentrum.”

De Europese wet over transvetzuren is van kracht sinds mei 2019. “In deze wet staat dat een product per 100 gram maximaal 2 gram transvet mag bevatten”, legt Wiepkje uit. “Voor bakkers is van belang dat transvetten van dierlijke bron van deze regel zijn uitgezonderd. Dat betekent dat roomboter onder de uitzondering valt en dus niet meetelt bij de berekening van het maximale transvetgehalte. De wet over transvetzuren kent verder een overgangstermijn: per 1 april 2021 moeten alle producten eraan voldoen.”

In de praktijk

Om aan de wet te voldoen, moet u letten op transvetzuren in margarines en plantaardige vetten en oliën, zoals frituurvet. “Kijk daarvoor naar de specificatie van transvetzuren. Die staan in de voedingswaardetabel of zijn op te vragen. Hoe lager het gehalte transvetzuren, hoe beter”, licht Wiepkje toe. “De hoeveelheid transvetzuur in een product berekent u vervolgens aan de hand van de receptuur en de specificatie van de transvetzuren. Zo kunt u nagaan of uw product maximaal 2 gram transvet per 100 gram bevat en daarmee aan de wet voldoet.”

“Van roomboter hoeft u dus de hoeveelheid transvetzuur niet te berekenen”, benadrukt Wiepkje, “want die valt onder de uitzondering. En als uw margarine uit Nederland komt, dan bevat dit door het beleid van de afgelopen tien jaar vaak een zeer laag gehalte transvetzuren. Let echter wel op bij margarine waarvan u niet gemakkelijk kunt achterhalen waar die vandaan komt. Vraag dan eerst de specificatie op, zodat u zeker weet hoeveel transvetzuren erin zitten.”

De NBOV houdt haar leden op de hoogte van actuele wet- en regelgeving. Op nbov.nl vinden zij informatie, handige checklists, tools en documenten waarmee zij gemakkelijker aan wet- en regelgeving kunnen voldoen.

Lees ook
Maak ik de overstap van nacht naar dag?

Maak ik de overstap van nacht naar dag?

"Ik kan maar moeilijk aan goed personeel komen. Jongeren zijn niet zo snel enthousiast te krijgen voor ons vak. Ik weet dat er mogelijkheden zijn om nachtwerk te verminderen, maar wat komt daar allemaal bij kijken?"

Arend Kisteman nieuwe voorzitter NBOV

Arend Kisteman nieuwe voorzitter NBOV

Arend Kisteman is de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV). De leden van de vereniging namen dit besluit tijdens de algemene ledenvergadering op 8 juli. Kisteman volgt Jos den Otter op, die na een voorzitterschap van bijna tien jaar afscheid heeft genomen van de NBOV.

Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Bakkerij Beerse heeft zeven winkels in Alkmaar en omgeving. In totaal werken er zo’n zeventig mensen, vaak al tientallen jaren. Wat maakt deze bakker zo’n aantrekkelijke werkgever? Bakkers in bedrijf maakte een rondje langs de verschillende vestigingen. “De onderlinge band is hecht en we mogen trainingen volgen over grondstoffen en leidinggeven.”

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...