In mei 2019 is een Europese wet over transvetzuren ingegaan. Deze wet bepaalt hoeveel transvetzuur producten mogen bevatten, zodat de schadelijke gezondheidseffecten van deze vetzuren worden tegengegaan. De wet heeft ook gevolgen voor brood- en banketbakkers: u moet bij de inkoop en verwerking van vetten een aantal zaken in de gaten houden om aan de wet te voldoen.

Allereerst: wat zijn transvetzuren? “Daarvoor moeten we even een scheikundig uitstapje maken”, zegt Wiepkje Colijn, beleidsadviseur Voeding en Voedselveiligheid bij de NBOV. “Transvetzuren worden meestal transvet genoemd en zijn een type onverzadigde vetzuren. Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de gezondheid, maar transvet niet. Dat komt door de scheikundige structuur van transvetzuur. De keten van een transvetzuur is namelijk minder flexibel, waardoor het menselijk lichaam dit type vet moeilijker kan verwerken. Als u daarover meer wilt weten, kunt u het beste kijken op de website van het Voedingscentrum.”

De Europese wet over transvetzuren is van kracht sinds mei 2019. “In deze wet staat dat een product per 100 gram maximaal 2 gram transvet mag bevatten”, legt Wiepkje uit. “Voor bakkers is van belang dat transvetten van dierlijke bron van deze regel zijn uitgezonderd. Dat betekent dat roomboter onder de uitzondering valt en dus niet meetelt bij de berekening van het maximale transvetgehalte. De wet over transvetzuren kent verder een overgangstermijn: per 1 april 2021 moeten alle producten eraan voldoen.”

In de praktijk

Om aan de wet te voldoen, moet u letten op transvetzuren in margarines en plantaardige vetten en oliën, zoals frituurvet. “Kijk daarvoor naar de specificatie van transvetzuren. Die staan in de voedingswaardetabel of zijn op te vragen. Hoe lager het gehalte transvetzuren, hoe beter”, licht Wiepkje toe. “De hoeveelheid transvetzuur in een product berekent u vervolgens aan de hand van de receptuur en de specificatie van de transvetzuren. Zo kunt u nagaan of uw product maximaal 2 gram transvet per 100 gram bevat en daarmee aan de wet voldoet.”

“Van roomboter hoeft u dus de hoeveelheid transvetzuur niet te berekenen”, benadrukt Wiepkje, “want die valt onder de uitzondering. En als uw margarine uit Nederland komt, dan bevat dit door het beleid van de afgelopen tien jaar vaak een zeer laag gehalte transvetzuren. Let echter wel op bij margarine waarvan u niet gemakkelijk kunt achterhalen waar die vandaan komt. Vraag dan eerst de specificatie op, zodat u zeker weet hoeveel transvetzuren erin zitten.”

De NBOV houdt haar leden op de hoogte van actuele wet- en regelgeving. Op nbov.nl vinden zij informatie, handige checklists, tools en documenten waarmee zij gemakkelijker aan wet- en regelgeving kunnen voldoen.

Altijd op de hoogte blijven?