Feestelijk aan tafel - Tips voor tafeldecoraties

Feestelijk aan tafel

Feestelijk-aan-tafel-300x191 Elke tafel wordt een feesttafel met mooi tafellinnen, servetten, servies en bijzondere extra’s zoals bloemen of gepersonaliseerde naamkaartjes. Geef het brood of de taart, chocolade en bonbons van je ambachtelijke ­bakker een mooie en opvallende plek op tafel. Bijvoorbeeld op feestelijke etagères of sfeervolle houten planken. 

Tekst en beeld: Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Iedereen heeft wel een aantal ­feestelijke koekjesvormen in huis. Gebruik deze ook eens als uitsteekvormpjes voor brood. Uit één sneetje brood kun je verschillende kerstbomen of sterren steken. Werk er je gerechten mee af of leg de broodjes in een mooi mandje met verse boter erbij. Gebruik je het broodje op of naast een warm gerecht zoals soep? Toast dan eerst het sneetje brood even.

Tafelschikking-300x191 Tafelschikking

Maak zelf de kaartjes voor de namen van je gasten, wanneer je ­gebruik maakt van een tafelschikking. Spuit een hulstblaadje in goud, ­zilver of brons (of in de kleur die jij voor je feesttafel hebt gekozen). Schrijf er de namen van je gasten op met een fijn zwart of wit stiftje. De hulstblaadjes kun je ook prima gebruiken om broodplanken of etagères mee aan te kleden.

presenteren-300x191 Origineel presenteren

Boor op gelijke afstand van elkaar een aantal kleine ­gaatjes in een broodsnijplank. Hierin kun je cocktail­prikkers steken, die je aan de bovenkant van een mooi en smakelijk hapje voorziet. Denk bijvoorbeeld aan een vierkantje foccacia met wat beleg en een zongedroogd tomaatje of een olijf bovenop.

Hoe heurt het?

Dek je een mooie feesttafel? Zet het broodbordje dan aan de linkerzijde van het bord, naast de vork. De bovenrand van het broodbordje komt op dezelfde hoogte te staan als de ­bovenrand van het eventuele dekbord. Het broodmesje wordt verticaal op de rechterzijde van het broodbordje gelegd. De snijkant van het mesje is naar de linkerzijde gericht.

bloemstukje-300x191 Bloemstukjes

Maak zelf kleine bloemstukjes om naast je broodplanken of tussen de etagères vol heerlijkheden op tafel te zetten. Vul bijvoorbeeld een lege jampot met enkele hulstblaadjes, een laagje water en een drijfkaarsje.

   

Turksbrood-300x191 Gevuld turks brood

Een stevig, rond brood zoals een Turks brood, kun je uithollen om het met bijvoorbeeld een salade erin te serveren. Ook kun je het met ­bijvoorbeeld cherrytomaatjes, artisjokharten, groene olijven, feta en wat peper en zout in de oven afbakken op 200 graden tot de randjes van het brood donker beginnen te kleuren.

Monchou-300x191 Monchoutaart

Monchoutaart kun je heel mooi in een glas of in een klein weckpotje serveren. Je bouwt het net zo op als in een ­taartvorm: een bodempje van koek, daarop de monchou en ­afmaken met vruchtenvulling. Het ziet er chique en feestelijk uit. Ook je ambachtelijke ­bakker maakt prachtige ­desserts in glas. Vraag hem naar de mogelijkheden!

zoete-traktatie-300x191 Zoete traktaties

Zoete traktaties laten zich goed ­combineren met fruit. En het ziet er mooi uit bovendien! Rijg bijvoorbeeld een aantal stukjes brownie met een marshmallow en aardbeien, frambozen en/of banaan aan een lange prikker. Afmaken met chocoladesaus.

 

Feestelijk-aan-tafel-300x191 Broodhapjes

Maak diverse kleine broodhapjes, die je met een cocktailprikker op een mooie broodplank zet. Je kunt ook een klein stukje brood met bijvoorbeeld wat salade of vleeswaren in een klein glaasje of op een amuselepel serveren. Het staat sfeervol op tafel en doordat je kleine hapjes ­presenteert, kunnen je gasten veel verschillende dingen proeven.

Borrelbrood

Verwarm de oven op 180°C. Snijd de bovenkant van een stevig, robuust en nog ongesneden (desem)brood horizontaal in, tot net niet aan de bodem. Snijd ook verticaal in, zodat er allemaal vierkantjes ontstaan. Snijd of scheur 150 gram kaas en stop deze in alle gleuven. Hak een rode ui en twee teentjes knoflook fijn en fruit deze in 50 gram boter. Zet het vuur uit en schep er wat takjes verse peterselie door. Verdeel het mengsel, inclusief de boter, over het brood. Zorg dat het goed in de gleuven terecht komt. Wikkel het brood in ­aluminiumfolie en zet het vijftien minuten in de oven. Verwijder daarna de folie en zet het nog eens vijf minuten in de oven. Lekker bij de borrel of een kom soep! Iedereen kan zijn eigen stukje brood eruit trekken.

Lees ook
Bakkers in de media - week 19

Bakkers in de media - week 19

Zorgen om graan, de liefde voor het bakkersvak en paniek over lokale lekkernij het appelsleetje. Wat verscheen er afgelopen week in de media over bakkersbranche?

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.

Bakkers in de media – week 18

Bakkers in de media – week 18

De meesterexamens, tekort aan personeel en kleinere porties en ander deeg vanwege hoge prijzen. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?