Juiste temperatuur van koelingen en vriezers

Hygiëneadviseur portret 2

‘Ik heb snel ijsvorming in mijn vriezer en mijn koeling blijft moeilijk op temperatuur. Hoe voorkom ik dit?’

Hygiëneadviseur-portret-2-226x300

Martin Riemersma, hygiëne-adviseur bij het Nederlands Bakkerij Centrum, geeft een aantal tips om koel- en vriesinstallaties op de juiste temperatuur te houden. Tenslotte is dat onontbeerlijk om uw producten goed te houden. “De meeste koelingen en vriezers hebben motoren en verdampers. Het is van belang dat de motoren op een vrije plaats staan, zodat de lucht er goed omheen kan en de motoren goed kunnen worden gekoeld. Verdampers en motoren dienen vrij te zijn van bladeren en stof. Met name stof is funest! Als er onvoldoende lucht kan worden aangetrokken, kan de motor geen koude lucht produceren.

Inhoud koelingen

Een te volle koeling of vriezer is lastig op temperatuur te houden. Bewaar alles van de vloer af, afgedekt en op schone rekken. Ook dit is goed voor de luchtcirculatie en voorkomt uitdroging en kruisbesmetting. Zet grondstoffen die het koudst moeten worden bewaard (ei-, kip-, vis- en vleesproducten) op de koudste plaats in de koelcel of koelkast. Hierbij geldt: ‘meten is weten’. IJsvorming in vriezers is vaak het resultaat van deuren die slecht sluiten. Met deurrubbers die heel, schoon en soepel zijn, kunt u dit voorkomen. Heeft u toch ijsvorming? Ontdooi de vriezer regelmatig; dan heeft de ijsvorming geen invloed op de temperatuur.

Temperatuur in de winkel

Toonbanken in de winkel werken optimaal als de luchtroosters vrij zijn van kaartjes, decoraties en plaatjes met producten. Houd bij uw winkelinrichting ook rekening met de hoeveelheid zon die binnenkomt. Een toonbank vol in de zon, is moeilijker op temperatuur te houden. Een airco in de winkel geeft koude lucht af. Maar als deze boven of voor een koeltoonbank hangt, onttrekt de airco koude lucht uit de koeltoonbank waardoor deze moeilijker op temperatuur kan blijven.

Onderhoud

Laat uw installaties door een koeltechnisch bureau onderhouden. Met name de hoeveelheid gas in het systeem is belangrijk voor de juiste werking.”

Lees ook
Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

In zomer kunnen in Nederland de temperaturen hoog oplopen. Bakkers werken met bederfelijke producten dus het is noodzakelijk om maatregelen te nemen zodat de voedselveiligheid niet in het geding komt. Wiepkje Colijn van NBOV geeft in Bakkers in bedrijf, editie 6 advies. Warmte in de bakkerij Door het in en uitlopen van klanten komt de warmte van buiten...

Hoe gingen de bakkers om met de hitte?

Hoe gingen de bakkers om met de hitte?

De tweede hittegolf van het jaar was vorige week een feit. Het was extreem warm, het kwik steeg zelfs boven de veertig graden. Ondanks de hitte ging het werk bij de ambachtelijke bakker gewoon door. Hoe gingen zij om met de warmte?

Voorkom met goed onderhoud uitval koelinstallatie

Voorkom met goed onderhoud uitval koelinstallatie

Goed onderhoud van een koelinstallatie is noodzakelijk laat NVKL weten in een persbericht. Niet alleen voorkomt het dat koudemiddel uit een koelinstallatie ontsnapt. Ook zorgt goed onderhoud ervoor dat het maximale uit jouw installatie wordt gehaald en de producten gekoeld blijven.

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...