Juiste temperatuur van koelingen en vriezers

Hygiëneadviseur portret 2

‘Ik heb snel ijsvorming in mijn vriezer en mijn koeling blijft moeilijk op temperatuur. Hoe voorkom ik dit?’

Hygiëneadviseur-portret-2-226x300

Martin Riemersma, hygiëne-adviseur bij het Nederlands Bakkerij Centrum, geeft een aantal tips om koel- en vriesinstallaties op de juiste temperatuur te houden. Tenslotte is dat onontbeerlijk om uw producten goed te houden. “De meeste koelingen en vriezers hebben motoren en verdampers. Het is van belang dat de motoren op een vrije plaats staan, zodat de lucht er goed omheen kan en de motoren goed kunnen worden gekoeld. Verdampers en motoren dienen vrij te zijn van bladeren en stof. Met name stof is funest! Als er onvoldoende lucht kan worden aangetrokken, kan de motor geen koude lucht produceren.

Inhoud koelingen

Een te volle koeling of vriezer is lastig op temperatuur te houden. Bewaar alles van de vloer af, afgedekt en op schone rekken. Ook dit is goed voor de luchtcirculatie en voorkomt uitdroging en kruisbesmetting. Zet grondstoffen die het koudst moeten worden bewaard (ei-, kip-, vis- en vleesproducten) op de koudste plaats in de koelcel of koelkast. Hierbij geldt: ‘meten is weten’. IJsvorming in vriezers is vaak het resultaat van deuren die slecht sluiten. Met deurrubbers die heel, schoon en soepel zijn, kunt u dit voorkomen. Heeft u toch ijsvorming? Ontdooi de vriezer regelmatig; dan heeft de ijsvorming geen invloed op de temperatuur.

Temperatuur in de winkel

Toonbanken in de winkel werken optimaal als de luchtroosters vrij zijn van kaartjes, decoraties en plaatjes met producten. Houd bij uw winkelinrichting ook rekening met de hoeveelheid zon die binnenkomt. Een toonbank vol in de zon, is moeilijker op temperatuur te houden. Een airco in de winkel geeft koude lucht af. Maar als deze boven of voor een koeltoonbank hangt, onttrekt de airco koude lucht uit de koeltoonbank waardoor deze moeilijker op temperatuur kan blijven.

Onderhoud

Laat uw installaties door een koeltechnisch bureau onderhouden. Met name de hoeveelheid gas in het systeem is belangrijk voor de juiste werking.”

Lees ook
Voorkom met goed onderhoud uitval koelinstallatie

Voorkom met goed onderhoud uitval koelinstallatie

Goed onderhoud van een koelinstallatie is noodzakelijk laat NVKL weten in een persbericht. Niet alleen voorkomt het dat koudemiddel uit een koelinstallatie ontsnapt. Ook zorgt goed onderhoud ervoor dat het maximale uit jouw installatie wordt gehaald en de producten gekoeld blijven.

Hoe gingen de bakkers om met de hitte?

Hoe gingen de bakkers om met de hitte?

De tweede hittegolf van het jaar was vorige week een feit. Het was extreem warm, het kwik steeg zelfs boven de veertig graden. Ondanks de hitte ging het werk bij de ambachtelijke bakker gewoon door. Hoe gingen zij om met de warmte?

Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

In zomer kunnen in Nederland de temperaturen hoog oplopen. Bakkers werken met bederfelijke producten dus het is noodzakelijk om maatregelen te nemen zodat de voedselveiligheid niet in het geding komt. Wiepkje Colijn van NBOV geeft in Bakkers in bedrijf, editie 6 advies. Warmte in de bakkerij Door het in en uitlopen van klanten komt de warmte van buiten...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...