Hoe vervoer ik bederfelijke producten?

Babs_NB

Babs-uitsnede-251x300 “Klanten vragen steeds vaker of ik hun bestelling kan bezorgen. Waar moet ik op letten als ik slagroomtaarten of andere bederfelijke producten vervoer?”

Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Vanwege de voedselveiligheid zijn er een aantal eisen voor het vervoer van bederfelijke producten (bron Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij). Zo bent u verplicht gebak vlot te vervoeren naar uw afnemers en moet u voorkomen dat de temperatuur oploopt – deze mag niet hoger worden dan 7°C. Een uitzondering op deze eisen geldt voor gekoelde, bederfelijke producten (zoals nat gebak) die bestemd zijn voor lokale afnemers. Daarvoor moet u voldoen aan drie voorwaarden:

  1. de producten moet binnen 2 uur zijn afgeleverd;
  2. de afstand tussen productieplaats en afleverpunt mag niet groter zijn dan 20 km en
  3. de temperatuur van de producten mag niet tot boven de 10°C oplopen.

Voor bederfelijke producten die vlak voor het vervoer zijn geproduceerd of afgewerkt, ligt het anders. In de Hygiënecode is voor deze producten namelijk een uitzondering opgenomen, zodat het mogelijk is ze te vervoeren zonder koelcontainers of koelcompartiment. U moet dan wel voldoen aan vier voorwaarden:

  • Het product moet binnen 1 uur zijn afgeleverd.
  • De afstand tussen productieplaats en afleverpunt is niet groter dan 10 km.
  • De temperatuur van het product mag niet boven de 20°C komen (koel het gebak daarom met bijvoorbeeld koelelementen of ijs).
  • Zorg ervoor dat het product bij aflevering onmiddellijk in koeling of vriezer wordt geplaatst.

De auto

Uiteraard moet de auto ook aan een aantal eisen voldoen om te kunnen garanderen dat u hygiënisch aflevert. Ze moeten schoon zijn en goed worden onderhouden om verontreiniging van levensmiddelen te voorkomen. Bij geconditioneerd transport moeten de vereiste temperaturen kunnen worden gerealiseerd tijdens het vervoer. Wanneer u veel bederfelijke producten vervoert, kunt u beter gebruikmaken van een geconditioneerde koelauto. Neem de auto op in de wekelijkse temperatuurcontrole dan weet u ook zeker dat de temperatuur goed is. Let erop dat gebak bij aankomst bij de afnemers zo snel mogelijk in de koeling of in de diepvries wordt weggezet.

NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56
Lees ook
Hoe heter je bakt, hoe beter?

Hoe heter je bakt, hoe beter?

Productveiligheid hangt nauw samen met de temperatuur waarop je producten bereidt en bewaart. Hoe meer hitte je een product geeft, des te minder bacteriën overleven, maar hitte geeft ook bruinkleuring waarbij acrylamide gevormd wordt en dat is een schadelijke stof.

Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Het liefst laat u klanten uw lekkernijen van dichtbij zien en ruiken. Zelf je producten mogen pakken uit mooi uitgestalde manden zorgt ook voor een leuke klantbeleving, maar denk bij de inrichting en de organisatie aan een paar dingen. De Hygiënecode vereist dat u bakkerijproducten verpakt of afschermt of er voldoende toezicht op houdt. Daarnaast, en...

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat richting de consumentenmarkt weten dat er vooralsnog geen sprake is van grote stijgingen in de broodprijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne was de verwachting dat de broodprijs zou verdubbelen. Uit cijfers van het NBC blijkt dat de stijging maximaal 5 tot 10 procent is, in vergelijking met dezelfde periode vorig...