Hoe vervoer ik bederfelijke producten?
“Klanten vragen steeds vaker of ik hun bestelling kan bezorgen. Waar moet ik op letten als ik slagroomtaarten of andere bederfelijke producten vervoer?”
Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Vanwege de voedselveiligheid zijn er een aantal eisen voor het vervoer van bederfelijke producten (bron Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij). Zo bent u verplicht gebak vlot te vervoeren naar uw afnemers en moet u voorkomen dat de temperatuur oploopt – deze mag niet hoger worden dan 7°C. Een uitzondering op deze eisen geldt voor gekoelde, bederfelijke producten (zoals nat gebak) die bestemd zijn voor lokale afnemers. Daarvoor moet u voldoen aan drie voorwaarden:
- de producten moet binnen 2 uur zijn afgeleverd;
- de afstand tussen productieplaats en afleverpunt mag niet groter zijn dan 20 km en
- de temperatuur van de producten mag niet tot boven de 10°C oplopen.
Voor bederfelijke producten die vlak voor het vervoer zijn geproduceerd of afgewerkt, ligt het anders. In de Hygiënecode is voor deze producten namelijk een uitzondering opgenomen, zodat het mogelijk is ze te vervoeren zonder koelcontainers of koelcompartiment. U moet dan wel voldoen aan vier voorwaarden:
- Het product moet binnen 1 uur zijn afgeleverd.
- De afstand tussen productieplaats en afleverpunt is niet groter dan 10 km.
- De temperatuur van het product mag niet boven de 20°C komen (koel het gebak daarom met bijvoorbeeld koelelementen of ijs).
- Zorg ervoor dat het product bij aflevering onmiddellijk in koeling of vriezer wordt geplaatst.
De auto
Uiteraard moet de auto ook aan een aantal eisen voldoen om te kunnen garanderen dat u hygiënisch aflevert. Ze moeten schoon zijn en goed worden onderhouden om verontreiniging van levensmiddelen te voorkomen. Bij geconditioneerd transport moeten de vereiste temperaturen kunnen worden gerealiseerd tijdens het vervoer. Wanneer u veel bederfelijke producten vervoert, kunt u beter gebruikmaken van een geconditioneerde koelauto. Neem de auto op in de wekelijkse temperatuurcontrole dan weet u ook zeker dat de temperatuur goed is. Let erop dat gebak bij aankomst bij de afnemers zo snel mogelijk in de koeling of in de diepvries wordt weggezet.
NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Nederlands graan speelt rol in duurzaam bodembeheer
Op 8 februari kwamen boeren, experts en belangrijke spelers uit de landbouwketen samen in Apeldoorn voor de Nationale Bodemtop, om in gesprek te gaan over duurzaam bodembeheer. Mirjam Kortekaas, directeur van het Nederlands Bakkerij Centrum, nam tijdens het middagprogramma deel aan het ketengesprek om te vertellen over de belangrijke rol van Nederlandse...
Is koolhydraatarm brood nog steeds in?
Koolhydraten waren lange tijd de grote boosdoeners. Hoe is dat nu? De trends én de regels op een rij.
Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 5-2023
Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen, personeelstekort, en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media.