Cranberry twister - Romig desembroodje

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap eindresultaat

De Cranberry Twister is een heerlijk zoet en romig broodje op van basis van desem en volle kwark, met een vulling van cranberry’s. Het is geschikt om te eten als tussendoortje, maar past ook prima bij een brunch of high tea. Het formaat van het broodje is naar eigen keuze te bepalen.

Foto's: Oscar van der Wijk

Even voorstellen...

Maurits de Greef_foto Oscar van der Wijk recept NBT 3-2021

In 2017 won Maurits de Greef de tweede prijs in de categorie brood bij het EK Jeugd Boulangerie in Lyon. Hij werkt als baktechnisch adviseur  bij Royal Koopmans in Leeuwarden en trad in 2020 toe tot het Boulangerieteam. “Ik ben zowel trots op mijn werk als op mijn lidmaatschap van het Boulangerieteam. Ik steek veel op van de grote hoeveelheid kennis die daar aanwezig is. Het is wachten op het moment dat we weer kunnen meedoen aan wedstrijden, want ook daar leer ik altijd veel van.”

Wat heb je nodig...

  • T65 Artisanaal 90%
  • Desem 20%
  • Gist 1%
  • Panatura Forte 1%
  • Zout 1,6%
  • Kwark 40% (tip: gebruik kwark of room van de lokale boer)
  • Water 30%

Bijwassen

  • Water 15%
  • Olijfolie 2%

Vulling

  • Cranberry’s 40%

Stap 1

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 1

Weeg alle grondstoffen nauwkeurig af. Wanneer het deeg is afgedraaid, het bijwaswater en olie er in de tweede versnelling doordraaien. Als laatste de vulling erdoor draaien. De gewenste deegtemperatuur is 25 à 26 °C. Stort het deeg in een plastic bak en geef het een eerste bulkrijs van 60 minuten. Het deeg hoeft niet in de rijskast, het kan in de bakkerij blijven staan.

Stap 2

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 2

Vouw het deeg vervolgens in vieren. Doe dit met natte handen. Geef het deeg nogmaals een bulkrijs van 60 minuten en laat het wederom in de bakkerij staan.

Stap 3

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 3

Strooi voldoende roggebloem op de werkbank. Kiep de bak met deeg om in de roggebloem. Vouw het deeg in drieën (boven- en onderkant naar het midden vouwen) en draai het deeg om, zodat de sluiting naar beneden ligt. Werk voorzichtig en laat de opgebouwde rijs in het deeg.

Stap 4

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 4

Maak de deegplak nu langer en laat 10 minuten ontspannen.

Stap 5

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 5

Snijd op gewenste breedte. Hier is gekozen voor 5 centimeter.

Stap 6

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 6

Het twisten: pak het deegstukje met gekruiste armen en draai je armen terug: zo twist je de broodjes. Leg de twisters op de inschieter met bakpapier.

Stap 7

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 7

Laat de broodjes voor het inschieten 5 minuten ontspannen.

Stap 8

Bak ze op 245-225 °C, met stoom. Bak circa 17 minuten.

Dossiers
Lees ook
Recept: Tropical Summer

Recept: Tropical Summer

Dit product heb ik ontworpen voor het internationaal online-event ‘Masters of Pastry’ van onze sponsor Zeelandia. Mijn onderwerp was texturen. Graag deel ik dit recept, enigszins aangepast, met jullie.

Bakkers in de media - week 19

Bakkers in de media - week 19

Zorgen om graan, de liefde voor het bakkersvak en paniek over lokale lekkernij het appelsleetje. Wat verscheen er afgelopen week in de media over bakkersbranche?

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.