Cranberry twister - Romig desembroodje

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap eindresultaat

De Cranberry Twister is een heerlijk zoet en romig broodje op van basis van desem en volle kwark, met een vulling van cranberry’s. Het is geschikt om te eten als tussendoortje, maar past ook prima bij een brunch of high tea. Het formaat van het broodje is naar eigen keuze te bepalen.

Foto's: Oscar van der Wijk

Wat heb je nodig...

  • T65 Artisanaal 90%
  • Desem 20%
  • Gist 1%
  • Panatura Forte 1%
  • Zout 1,6%
  • Kwark 40% (tip: gebruik kwark of room van de lokale boer)
  • Water 30%

Bijwassen

  • Water 15%
  • Olijfolie 2%

Vulling

  • Cranberry’s 40%

Stap 1

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 1

Weeg alle grondstoffen nauwkeurig af. Wanneer het deeg is afgedraaid, het bijwaswater en olie er in de tweede versnelling doordraaien. Als laatste de vulling erdoor draaien. De gewenste deegtemperatuur is 25 à 26 °C. Stort het deeg in een plastic bak en geef het een eerste bulkrijs van 60 minuten. Het deeg hoeft niet in de rijskast, het kan in de bakkerij blijven staan.

Stap 2

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 2

Vouw het deeg vervolgens in vieren. Doe dit met natte handen. Geef het deeg nogmaals een bulkrijs van 60 minuten en laat het wederom in de bakkerij staan.

Stap 3

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 3

Strooi voldoende roggebloem op de werkbank. Kiep de bak met deeg om in de roggebloem. Vouw het deeg in drieën (boven- en onderkant naar het midden vouwen) en draai het deeg om, zodat de sluiting naar beneden ligt. Werk voorzichtig en laat de opgebouwde rijs in het deeg.

Stap 4

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 4

Maak de deegplak nu langer en laat 10 minuten ontspannen.

Stap 5

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 5

Snijd op gewenste breedte. Hier is gekozen voor 5 centimeter.

Stap 6

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 6

Het twisten: pak het deegstukje met gekruiste armen en draai je armen terug: zo twist je de broodjes. Leg de twisters op de inschieter met bakpapier.

Stap 7

Recept Cranberry Twister_NBT_Stap 7

Laat de broodjes voor het inschieten 5 minuten ontspannen.

Stap 8

Bak ze op 245-225 °C, met stoom. Bak circa 17 minuten.

Even voorstellen...

Maurits de Greef_foto Oscar van der Wijk recept NBT 3-2021

In 2017 won Maurits de Greef de tweede prijs in de categorie brood bij het EK Jeugd Boulangerie in Lyon. Hij werkt als baktechnisch adviseur  bij Royal Koopmans in Leeuwarden en trad in 2020 toe tot het Boulangerieteam. “Ik ben zowel trots op mijn werk als op mijn lidmaatschap van het Boulangerieteam. Ik steek veel op van de grote hoeveelheid kennis die daar aanwezig is. Het is wachten op het moment dat we weer kunnen meedoen aan wedstrijden, want ook daar leer ik altijd veel van.”

Dossiers
Lees ook
Purple lady - Fruitige bombe

Purple lady - Fruitige bombe

De purple lady is gebaseerd op blauwe bessen en vanille. Blauwe bessen zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond. De paarse kleur van deze bombe past uitstekend bij Patisserie en chocolaterie George Vis, want die kleur is er in alle verpakkingen verwerkt.

Blijven klanten komen na corona?

Blijven klanten komen na corona?

Het ambacht heeft in coronatijd meer aanloop gehad, met vooral meer jonge klanten. Binnen de in-homemarkt, ofwel thuisconsumptie, is marktaandeel gewonnen ten opzichte van de supermarkt, volgens recente broodcijfers. Blijven die klanten naar de ambachtelijke bakker komen, als zij straks weer volle agenda’s hebben?

Energie

Energie

Het thema van dit nummer is ‘ovens en energie’. En waar dat eerste een helder en duidelijk woord is voor belangrijke machines in uw bakkerij, kent het tweede woord verschillende betekenissen. Daarom gaat deze editie van Bakkers in bedrijf deels over slimme keuzes op het gebied van energie(besparing).