Wat mag je als bakker zeggen over volkoren?

De kansen met volkoren

Foto: Nederlands Bakkerij Centrum

Welke mogelijkheden heb je als bakker om volkorenbrood te promoten? Je mag niet zomaar alles over de gezondheidseffecten van volkoren beweren.

“Een gezondheidsclaim beweert iets over het effect van een product op onze gezondheid. Het gebruik ervan is vastgelegd in Europese wetgeving. Er zijn algemene claims zoals ‘vitamine C ondersteunt de afweer van je lichaam’ en specifiekere claims die iets zeggen over het verlagen van een risico op een ziekte”, zo legt Edith van Peij, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het NBC, uit.

Over vezelrijke producten (zoals volkorenbrood) mag je tegen klanten zeggen dat ze een positief effect hebben op de darmen en de stoelgang. Een product moet dan per 100 gram, minimaal 6 gram voedingsvezels uit tarwe, rogge, haver of gerst bevatten (zoals in volkorentarwebrood). Wat je ook mag zeggen is dat 4 tot 8 sneetjes volkorenbrood uitstekend passen in een gezond voedingspatroon.

Onderzoek naar volkorenbrood

Maar wat betreft volkorenbrood is dit alles wat tot nu toe volgens de Europese wetgeving is toegestaan. Terwijl studies aantonen dat er waarschijnlijk ook een relatie is met een lager risico op overgewicht, op hart- en vaatziekten, op dikke darmkanker en mogelijk ook andere vormen van kanker en een verlaagde kans op het krijgen van diabetes type 2.

Tot op heden is er nog geen door EFSA goedgekeurde gezondheidsclaim op volkoren(brood). NBC zou dit wel graag willen en startte ruim vier jaar geleden onderzoek met volkorenbrood, om uiteindelijk een dossier te kunnen schrijven voor EFSA. Stapje voor stapje komt dit dichterbij. Het eerste onderzoek is gedaan. Er zijn minimaal twee onderzoeken nodig, en een lange adem. Want voordat een claim in de wetgeving is opgenomen, kan het zomaar zeven jaar duren.

Tip!

Onafhankelijke instanties zoals het Voedingscentrum mogen wel meer communiceren over de relatie tussen volkoren en gezondheid. Verwijs je klanten die meer willen weten om die reden door naar het voedingscentrum.

Meer weten over volkoren? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 5-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan!

Lees ook
Laat het ambacht horen

Laat het ambacht horen

In december kijken mensen traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar, hoewel we in onze branche soms zouden willen dat we in die periode tijd hadden om even terug te kijken... Er valt veel te zeggen over 2021, maar ik denk dat de belangrijkste conclusie is dat het ambacht zichzelf stevig op de kaart heeft gezet.

Bakkerij Toebast in Hoevelaken klaar voor volgende generatie

Bakkerij Toebast in Hoevelaken klaar voor volgende generatie

‘Hoevelaken-onwaardig’, noemen sommige klanten de nieuwe winkel van Bakkerij Toebast. “Ze vinden ons nieuwe interieur zó mooi dat het volgens hen niet meer bij het dorp past”, lacht eigenaar Dennis Toebast. “Maar binnen is het gezellig en warm. Dus onze winkel past perfect bij Hoevelaken. En bij ons. Deze ingrijpende verbouwing maakt ons klaar voor...

Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Ook in 2022 opent Samen Tegen Voedselverspilling een voucherregeling. Hiermee wil de stichting innovaties voor een circulaire voedselketen stimuleren. In 2021 ging het eerste voucher naar Paprikasorteerder en -verpakker Rainbow Kleinpak.