Veel efficiënte machines bij elkaar
Het was eindelijk weer zover: iba München zette voor het eerst in vijf jaar de deuren weer open. De bakkersbranche greep deze gelegenheid met beide handen aan: de standhouders pakten uit met innovaties en hallen vol machines, de bezoekers stonden open voor nieuwe ideeën en inspiratie.
Vijf dagen lang brengt iba München de internationale bakkersbranche bij elkaar, met deze keer een grote nadruk op technologie. Maar liefst zes van de tien hallen zijn ingeruimd voor productietechnologie en apparatuur. Variërend van beluchters voor de ambachtelijk patissier tot productielijnen die tot wel 9.000 kilo deeg per uur tot brood kunnen verwerken. En dat allemaal met oog voor duurzaamheid en alles zoveel mogelijk geautomatiseerd.
Verder is er één hal vol machines om zo efficiënt mogelijk te verpakken en in te pakken. De andere drie hallen waren gevuld met grondstoffen, inrichting, wedstrijden en allerlei inspiratie voor de ambachtelijke bakker.
Machines vervangen handen
Duurzaamheid en zo veel mogelijk geautomatiseerd; dat waren wel de kernwoorden op deze iba. Machinefabrikanten horen uiteraard uit de branche dat arbeid duur is en dat er moeilijk aan nieuwe mensen is te komen en dus zoeken ze allemaal naar zoveel mogelijk praktische oplossingen om met minder handen toe te kunnen. Hoba presenteerde onder meer een inpakmachine met grote rollen plastic waardoor minder handelingen nodig zijn. “Het is wereldwijd een probleem: Mexico, Panama, Hongkong, we horen overal geluiden dat ze mensen tekort komen”, vertelt Ewout Zwarteveen van Hoba. De producent laat op iba ook een nieuwe kleine snijmachine zien. “Normaal hebben we vooral klanten vanaf 1.500 tot 1.800 broden per uur. Met deze nieuwe machine kunnen we ook kleinere bakkerijen bedienen.”
Rademaker deelt de primeur van de Radini broodlijn voor de semi-industriële bakker. “We hadden al de Radinilijn voor croissants en patisserie en nu is daar de broodlijn bij gekomen”, vertelt Henri in ’t Veld. Naast een nieuwe depositor die op de Radilinq en Radinilijn kan, showt Rademaker op de grote stand onder meer ook een industriële lijn met een nieuwe opboller. “Deze maakt hetzelfde handgebaar als de bakker doet”, laat In ’t Veld zien.
Leverzekerheid
De introductie van de nieuwe FR Twin machine bij Ulma Packaging kon op veel belangstelling rekenen. “Een 50 procent lagere footprint en goed voor 1.400 verpakkingen per minuut”, vertelt Roy Hofstee. “Deze lijn biedt de mogelijkheid om twee flowpacklijnen te vervangen en neemt zo minder ruimte in. Je kunt er dan nog één bij zetten en dan zou je op een klein oppervlak vier flowlijnen hebben met maar één operator.” Want ook Ulma speelt in op ‘meer efficiency met minder handen’. “Dit soort lijnen vraagt natuurlijk een investering maar tegenwoordig gaat het minder over return on investment en meer over leverzekerheid. Automatisering is daarvan een belangrijk onderdeel.”
Digitaal platform
Dat kan Sabine Walbeehm van Baktec onderschrijven. Op iba introduceert Baktec een digitaal platform waarmee het bedrijf wereldwijd zijn klanten 24/7 van de beste service kan voorzien. “Het is ontzettend belangrijk om downtime van machines zo laag mogelijk te houden. Daarom doen we er alles aan om onze klanten daarmee te helpen. Via ons nieuwe platform kunnen klanten elke machine die ze vanaf 2013 gekocht hebben terugvinden. Met daarbij de specificaties en de meest gestelde vragen. Dus komt een apparaat niet goed op temperatuur? Dan kun je dat opzoeken en krijg je gelijk antwoorden waar het aan kan liggen.” Geregistreerde klanten krijgen ook tijdig bericht als bijvoorbeeld een onderdeel vervangen moet worden. “Door onze veertig jaar ervaring weten we wanneer bepaalde onderdelen het beste vernieuwd kunnen worden.”
Dit is deel I uit een serie over iba. De andere delen verschijnen de komende dagen.