Tarwe bereikt recordprijs

17 augustus 2021
Foto: Pixabay

De Europese granentermijnmarkt MATIF in Parijs bereikte in augustus voor de tweede keer in 2021 een record. De prijs van tarwe bereikte een niveau van €260 per ton. Volgens een marktanalyse van Foodbusiness.nl ligt de oorzaak in de tegenvallende graanoogst op het noordelijk halfrond.

Naar aanleiding van de recordhoge prijzen van tarwe maakte Foodbusiness.nl een marktanalyse. De belangrijkste oorzaak van de recente prijsstijging is volgens de analyse de tegenvallende opbrengsten van tarwe op het noordelijk halfrond. De extreme droogte in Noord-Amerika heeft de opbrengsten van tarwe in het noorden van de Verenigde Staten en in Canada zwaar getroffen. Ook in de Zwarte Zee-regio vallen de opbrengsten tegen door een combinatie van aanhoudende neerslag in het zuiden van Rusland en droogte in het oosten.

Tegenvallende oogst

Ook de Europese Unie heeft te maken met tegenvallende opbrengsten. De Europese graanoogst is momenteel in volle gang en de opbrengsten in veel EU-landen liggen minimaal 10% tot 15% lager dan gemiddeld. De oorzaak is een combinatie van een koud voorjaar en veel regenval in de zomer. Hierdoor is de kwaliteit van de tarwe verslechterd. Dit is vooral slecht nieuws voor bak- en maaltarwe, die voor humane consumptie wordt gebruikt.

De Europese notering van maaltarwe op de termijnmarkt in Parijs werd omhoog gestuurd door de nieuwe cijfers die het Amerikaanse landbouwministerie USDA donderdag 12 augustus publiceerde. USDA stelde de wereldwijde oogst van tarwe met 16,8 miljoen ton naar beneden bij. Hierdoor daalt de eindvoorraad van tarwe voor het tweede jaar op rij, ondanks een gestegen wereldproductie.

Logistiek

Naast de tegenvallende oogsten is volgens de analysten van Foodbusiness.nl de ontstane disruptie in het logistiek apparaat een belangrijke factor in de prijsstelling. Het transport van containers en bulkgoederen is enorm in prijs gestegen. De Baltic Dry Index bevindt zich op zijn hoogste niveau in 11 jaar tijd. Deze internationale benchmark is de belangrijkste graadmeter voor de transportkosten van bulkgoederen zoals granen. Naar verwachting houden deze transportproblemen nog tot het einde van dit jaar aan.

Hamstergedrag

En tot slot speelt het hamstergedrag van landen als China een rol. China is een van de belangrijkste spelers in de mondiale grondstoffenhandel. Het land heeft tijdens de COVID-pandemie en uitbraken van Afrikaanse varkenspest zijn voorraden afgebouwd. Deze voorraden worden weer aangevuld om de groeiende varkensstapel in het land te kunnen voeden en om voedselzekerheid te kunnen garanderen. Zo heeft het land meer dan de helft van alle granen ter wereld in handen. Dit hamstergedrag zien de marktanalysten bij meer landen, waardoor de prijzen van granen en andere commodity’s een stevige bodem kennen.

Foodbusiness.nl

Foodbusiness.nl is een platform voor marktanalyses, financiële data, trends en innovaties over de Nederlandse en internationale foodsector. De redactie analyseert de marktbewegingen van de internationale grondstoffen voor de foodindustrie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de data en marktkennis van DCA-Markets.

Altijd op de hoogte blijven?