Robotisering in de bakkerij

Ambacht Bakker meel_Pixabay

Foto: Pixabay

Partnercontent

Artisanaal, ambachtelijk en de warme bakker. Dat zijn kernwoorden voor de bakker die de klanten vers en zelfgemaakt brood en banket wil verkopen. Nergens zo traditioneel als in de echte bakkerszaak! Behalve de groenteman dan, die heeft zelfs nog een ouderwetse mechanische weegschaal op de toonbank staan.

Regio en robots

Het is regiogebonden op welke manier men met de tijd mee kan en soms ook moet gaan. Als de bakkerswinkel in een trendy winkelstraat in een moderne grote stad zit, zal de ondernemer ook zijn zaak een trendy en hippe uitstraling willen geven. Bovendien gaat het in die drukke stad ook om snelheid. De klanten eisen die snelheid ook bij de bakker, en machines zijn nou eenmaal toch sneller dan mensen. Daar is robotisering dus sneller noodzakelijk dan in het pittoreske dorpje een paar kilometer buiten de stad. Hier heerst rust en wil men graag even wachten op het lekkerste brood.

Machines versus personen

Personen zijn warme mensen van vlees en bloed. Robots zijn koude machines. Robots doen gewoon hun geprogrammeerde werk. Met mensen is goed overleg aan te raden. Maar soms loopt dit overleg uit de hand en is een rechtsbijstandverzekering handig, die overigens ook heel nuttig is bij een conflict met de klanten of organisaties waarmee jouw bakkerij samenwerkt. Machines doen gewoon hun werk op steeds dezelfde snelheid, mensen doen ook hun werk, maar dan met wisselende snelheden. En heel belangrijk: in de meeste gevallen met een prettige glimlach.

Kwaliteitsverbetering

Machines geven te allen tijde kwaliteitsverbetering. Dat zeggen de fabrikanten van kookketels, mengmachines, koekjesvormmachines, bollenkasten en uitrolmachines natuurlijk. Maar de echte bakker kan ook heel veel zelf. Daar heeft hij voor geleerd! En misschien toch ook een beetje beter. Het duurt alleen vaak wat langer. En tijd hebben we niet zoveel meer tegenwoordig. We moeten wel met die snelheid mee anders missen we de trein. Aan de andere kant moeten we ons goed realiseren of we ook daadwerkelijk met die snelle trein mee willen? Het bakkersvak is een prachtig vak, maar toch ook een echt ambachtelijk vak. De artisanale bakker maakt met liefde het heerlijkste banket en de lekkerste bolletjes.

Conclusie

Maak op een doordachte wijze gebruik van de mogelijkheden van vandaag de dag. Zet machines in uitsluitend waar ze nodig zijn. Kijk ook waar de bakkerij zich bevindt en neem dat gegeven mee in de afweging. Is er makkelijk aan personeel te komen in de omgeving en zijn er klanten genoeg voor een eventuele uitbreiding van de activiteiten? Op een verstandige en rustige manier kijken naar de toekomst zorgt ervoor dat de juiste beslissingen genomen worden. Mooie woorden hoort men genoeg, verricht zelf de goede daden!

 

Lees ook
NBA organiseert online training voor leidinggevenden

NBA organiseert online training voor leidinggevenden

Vanwege de coronacrisis blijft live trainen voorlopig nog even lastig. Daarom gaat de Nationale Bakkerij Academie (NBA) gewoon door met de online trainingen. Voor leidinggevenden in zowel de industriële als ambachtelijke bakkerijen heeft de opleider twee nieuwe online trainingen ontwikkeld.

Sociale media:  alles onder controle?

Sociale media: alles onder controle?

Uw medewerker onderhoudt al jaren uw website, webshop en Facebookpagina. Maar wat als hij ziek wordt of een andere baan vindt? Sociale en online­media zijn voor veel bakkerijen inmiddels onmisbare communicatie- en verkoopkanalen. Ga daarom eens na of u het aan ‘de achterkant’ allemaal goed geregeld hebt: op technisch, organisatorisch en juridisch vlak....

Steun Villa Joep met de Villa Joep taartenmaand

Steun Villa Joep met de Villa Joep taartenmaand

Februari 2021 staat in het teken van Villa Joep taartenmaand. Bakkers kunnen dit fonds tegen neuroblastoom kinderkanker steunen door een taart te maken en de winst te doneren.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...