Robotisering in de bakkerij

Ambacht Bakker meel_Pixabay

Foto: Pixabay

Partnercontent

Artisanaal, ambachtelijk en de warme bakker. Dat zijn kernwoorden voor de bakker die de klanten vers en zelfgemaakt brood en banket wil verkopen. Nergens zo traditioneel als in de echte bakkerszaak! Behalve de groenteman dan, die heeft zelfs nog een ouderwetse mechanische weegschaal op de toonbank staan.

Regio en robots

Het is regiogebonden op welke manier men met de tijd mee kan en soms ook moet gaan. Als de bakkerswinkel in een trendy winkelstraat in een moderne grote stad zit, zal de ondernemer ook zijn zaak een trendy en hippe uitstraling willen geven. Bovendien gaat het in die drukke stad ook om snelheid. De klanten eisen die snelheid ook bij de bakker, en machines zijn nou eenmaal toch sneller dan mensen. Daar is robotisering dus sneller noodzakelijk dan in het pittoreske dorpje een paar kilometer buiten de stad. Hier heerst rust en wil men graag even wachten op het lekkerste brood.

Machines versus personen

Personen zijn warme mensen van vlees en bloed. Robots zijn koude machines. Robots doen gewoon hun geprogrammeerde werk. Met mensen is goed overleg aan te raden. Maar soms loopt dit overleg uit de hand en is een rechtsbijstandverzekering handig, die overigens ook heel nuttig is bij een conflict met de klanten of organisaties waarmee jouw bakkerij samenwerkt. Machines doen gewoon hun werk op steeds dezelfde snelheid, mensen doen ook hun werk, maar dan met wisselende snelheden. En heel belangrijk: in de meeste gevallen met een prettige glimlach.

Kwaliteitsverbetering

Machines geven te allen tijde kwaliteitsverbetering. Dat zeggen de fabrikanten van kookketels, mengmachines, koekjesvormmachines, bollenkasten en uitrolmachines natuurlijk. Maar de echte bakker kan ook heel veel zelf. Daar heeft hij voor geleerd! En misschien toch ook een beetje beter. Het duurt alleen vaak wat langer. En tijd hebben we niet zoveel meer tegenwoordig. We moeten wel met die snelheid mee anders missen we de trein. Aan de andere kant moeten we ons goed realiseren of we ook daadwerkelijk met die snelle trein mee willen? Het bakkersvak is een prachtig vak, maar toch ook een echt ambachtelijk vak. De artisanale bakker maakt met liefde het heerlijkste banket en de lekkerste bolletjes.

Conclusie

Maak op een doordachte wijze gebruik van de mogelijkheden van vandaag de dag. Zet machines in uitsluitend waar ze nodig zijn. Kijk ook waar de bakkerij zich bevindt en neem dat gegeven mee in de afweging. Is er makkelijk aan personeel te komen in de omgeving en zijn er klanten genoeg voor een eventuele uitbreiding van de activiteiten? Op een verstandige en rustige manier kijken naar de toekomst zorgt ervoor dat de juiste beslissingen genomen worden. Mooie woorden hoort men genoeg, verricht zelf de goede daden!

 

Lees ook
Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Bakkerij Beerse heeft zeven winkels in Alkmaar en omgeving. In totaal werken er zo’n zeventig mensen, vaak al tientallen jaren. Wat maakt deze bakker zo’n aantrekkelijke werkgever? Bakkers in bedrijf maakte een rondje langs de verschillende vestigingen. “De onderlinge band is hecht en we mogen trainingen volgen over grondstoffen en leidinggeven.”

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Beko Advies zet met de Beko OmzetBarometer alle gegevens tijdens de coronacrisis op een rijtje. De omzet van bakkerijen die goed bereikbaar zijn groeide in deze periode, terwijl bakkerswinkels in de grote steden, toeristische centra en grote winkelcentra het moeilijk hebben.

‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

Lotte van Kempen (16) zit in het derde jaar van haar vmbo-opleiding op het Wellant College in Alphen aan den Rijn. Ze doet een ‘snuffelstage’ bij Ella van Haeringen, die onder de naam Ella Bakt (@ellabakt) brood op bestelling maakt. “Mijn vader ging altijd naar Ella, ik vond het leuk om brood te maken. Nu help ik om de week een dag mee in de bakkerij.”

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...