Zijn machines een kans of een bedreiging? Dat was de eerste vraag die in mij opkwam toen ik het thema ‘bakkerijmachines’ van deze editie van Bakkers in Bedrijf zag. De vraag stellen, was hem eigenlijk ook beantwoorden, want wie slaat de slagroom nog met de hand op?

Kijk je naar robotisering, dan is de automobielindustrie een van de eerste sectoren die hierop groot heeft ingezet: in plaats van mensen die platen lassen of motoren heffen, wordt vrijwel volledig gewerkt met machines - want dat is tenslotte wat een robot is.

Maar wie denkt er na voor deze machine? Menselijke fouten kunnen alleen nog worden gemaakt in het programmeerproces van de machine. Daarna doet de machine niets anders dan hem is opgedragen. Dit is ook meteen het wezenlijke verschil met het ambacht. Kan een ambacht dan wel door machines worden uitgeoefend? Ik zou zeggen: zie het voorbeeld van de slagroommachine.

De uitdaging is de juiste balans te vinden in de mate waarin je machines wilt en kunt inzetten. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de kosten van arbeid, denk ik dat ook de ambachtelijke bakker moet nadenken over technieken die hem kunnen helpen om processen te versnellen en te verbeteren. Wij (lees: ambacht) zullen echt geen robots of productielijnen gaan gebruiken waarbij het denkwerk wordt overgenomen door programmeurs, maar wel machines of technieken waarbij wij zélf moeten nadenken en bijsturen.

Ook het ambacht staat immers niet stil: velen maken al gebruik van korstlijnen, kleinbroodstraten, bollenkasten of taartsnijmachines. Kijk eens om u heen en maak een lijstje van processen waarvan u denkt dat die te verbeteren zijn. Ziet u het zelf niet (meer), laat dan eens een onafhankelijk adviseur kijken. Wellicht ontdekt u mogelijkheden die uw ambachtelijke processen en uw werk als ambachtsman of –vrouw gemakkelijker en mooier maken!

Altijd op de hoogte blijven?