Mens of machine?

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Zijn machines een kans of een bedreiging? Dat was de eerste vraag die in mij opkwam toen ik het thema ‘bakkerijmachines’ van deze editie van Bakkers in Bedrijf zag. De vraag stellen, was hem eigenlijk ook beantwoorden, want wie slaat de slagroom nog met de hand op?

Kijk je naar robotisering, dan is de automobielindustrie een van de eerste sectoren die hierop groot heeft ingezet: in plaats van mensen die platen lassen of motoren heffen, wordt vrijwel volledig gewerkt met machines - want dat is tenslotte wat een robot is.

Maar wie denkt er na voor deze machine? Menselijke fouten kunnen alleen nog worden gemaakt in het programmeerproces van de machine. Daarna doet de machine niets anders dan hem is opgedragen. Dit is ook meteen het wezenlijke verschil met het ambacht. Kan een ambacht dan wel door machines worden uitgeoefend? Ik zou zeggen: zie het voorbeeld van de slagroommachine.

De uitdaging is de juiste balans te vinden in de mate waarin je machines wilt en kunt inzetten. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de kosten van arbeid, denk ik dat ook de ambachtelijke bakker moet nadenken over technieken die hem kunnen helpen om processen te versnellen en te verbeteren. Wij (lees: ambacht) zullen echt geen robots of productielijnen gaan gebruiken waarbij het denkwerk wordt overgenomen door programmeurs, maar wel machines of technieken waarbij wij zélf moeten nadenken en bijsturen.

Ook het ambacht staat immers niet stil: velen maken al gebruik van korstlijnen, kleinbroodstraten, bollenkasten of taartsnijmachines. Kijk eens om u heen en maak een lijstje van processen waarvan u denkt dat die te verbeteren zijn. Ziet u het zelf niet (meer), laat dan eens een onafhankelijk adviseur kijken. Wellicht ontdekt u mogelijkheden die uw ambachtelijke processen en uw werk als ambachtsman of –vrouw gemakkelijker en mooier maken!

Lees ook
De kracht van beeld - ‘Gebruik geen tl-licht’

De kracht van beeld - ‘Gebruik geen tl-licht’

Door de populariteit van sociale media is iedere ondernemer één klik verwijderd van zijn doelgroep. Drie versondernemers, een foodblogger en een culinair fotograaf vertellen hoe je met de juiste beelden de aandacht grijpt van de vluchtige consument.

8 jaar Bakery Institute

8 jaar Bakery Institute

860 raampjes, 250 carrièreswitchers die een negenweekse opleiding volgden en inmiddels al bijna 30 bakkerijen van oud-studenten. Bakery Institute bestaat acht jaar en dat mag gevierd worden. Acht keer over verleden, heden en toekomst.

Tekort aan medewerkers vereist structurele aanpak

Tekort aan medewerkers vereist structurele aanpak

De Nederlandse economie draait goed. Positief nieuws, maar veel werkgevers hebben daardoor te maken met een personeelstekort. Zo ook in de bakkerijsector. Marie-Hélène Zengerink, directeur van de NBOV, licht toe hoe de branche dit probleem wil oplossen.

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...