Mens of machine?

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Zijn machines een kans of een bedreiging? Dat was de eerste vraag die in mij opkwam toen ik het thema ‘bakkerijmachines’ van deze editie van Bakkers in Bedrijf zag. De vraag stellen, was hem eigenlijk ook beantwoorden, want wie slaat de slagroom nog met de hand op?

Kijk je naar robotisering, dan is de automobielindustrie een van de eerste sectoren die hierop groot heeft ingezet: in plaats van mensen die platen lassen of motoren heffen, wordt vrijwel volledig gewerkt met machines - want dat is tenslotte wat een robot is.

Maar wie denkt er na voor deze machine? Menselijke fouten kunnen alleen nog worden gemaakt in het programmeerproces van de machine. Daarna doet de machine niets anders dan hem is opgedragen. Dit is ook meteen het wezenlijke verschil met het ambacht. Kan een ambacht dan wel door machines worden uitgeoefend? Ik zou zeggen: zie het voorbeeld van de slagroommachine.

De uitdaging is de juiste balans te vinden in de mate waarin je machines wilt en kunt inzetten. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de kosten van arbeid, denk ik dat ook de ambachtelijke bakker moet nadenken over technieken die hem kunnen helpen om processen te versnellen en te verbeteren. Wij (lees: ambacht) zullen echt geen robots of productielijnen gaan gebruiken waarbij het denkwerk wordt overgenomen door programmeurs, maar wel machines of technieken waarbij wij zélf moeten nadenken en bijsturen.

Ook het ambacht staat immers niet stil: velen maken al gebruik van korstlijnen, kleinbroodstraten, bollenkasten of taartsnijmachines. Kijk eens om u heen en maak een lijstje van processen waarvan u denkt dat die te verbeteren zijn. Ziet u het zelf niet (meer), laat dan eens een onafhankelijk adviseur kijken. Wellicht ontdekt u mogelijkheden die uw ambachtelijke processen en uw werk als ambachtsman of –vrouw gemakkelijker en mooier maken!

Lees ook
Alex de Haan aan de slag bij SVM Bakery Machines

Alex de Haan aan de slag bij SVM Bakery Machines

Alex de Haan werkt sinds 18 mei bij SVM Bakery Machines. Hij gaat de organisatie verder optimaliseren en professionaliseren. De kans om terug te keren in de machineverkoop en om SVM te ondersteunen in de ambitieuze groeiplannen van het bedrijf waren doorslaggevend voor De Haan en SVM om met elkaar dit avontuur aan te gaan.

Oproep: Brood met zuurstofrijk water - Wie experimenteert mee?

Oproep: Brood met zuurstofrijk water - Wie experimenteert mee?

Bakker Gerard Hardeman van biologische bakkerij Gerard en Suus zoekt naar een goede methode om meer zuurstof toe te voegen aan leidingwater. In zijn ervaring zorgt het gebruik van zuurstofrijk water bij het brood bakken voor beter deeg en smaakvol brood. Wie experimenteert met hem mee?

Dekom presenteert digitale zomercatalogus

Dekom presenteert digitale zomercatalogus

De nieuwe zomercatalogus van Dekom is verschenen. Bakkers, patissiers en chocolatiers kunnen deze downloaden op de website van de decoratiespecialist. Dekom is leverancier van decoraties voor bakkerijen, horeca en industrie.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...