Mens of machine?

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Zijn machines een kans of een bedreiging? Dat was de eerste vraag die in mij opkwam toen ik het thema ‘bakkerijmachines’ van deze editie van Bakkers in Bedrijf zag. De vraag stellen, was hem eigenlijk ook beantwoorden, want wie slaat de slagroom nog met de hand op?

Kijk je naar robotisering, dan is de automobielindustrie een van de eerste sectoren die hierop groot heeft ingezet: in plaats van mensen die platen lassen of motoren heffen, wordt vrijwel volledig gewerkt met machines - want dat is tenslotte wat een robot is.

Maar wie denkt er na voor deze machine? Menselijke fouten kunnen alleen nog worden gemaakt in het programmeerproces van de machine. Daarna doet de machine niets anders dan hem is opgedragen. Dit is ook meteen het wezenlijke verschil met het ambacht. Kan een ambacht dan wel door machines worden uitgeoefend? Ik zou zeggen: zie het voorbeeld van de slagroommachine.

De uitdaging is de juiste balans te vinden in de mate waarin je machines wilt en kunt inzetten. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de kosten van arbeid, denk ik dat ook de ambachtelijke bakker moet nadenken over technieken die hem kunnen helpen om processen te versnellen en te verbeteren. Wij (lees: ambacht) zullen echt geen robots of productielijnen gaan gebruiken waarbij het denkwerk wordt overgenomen door programmeurs, maar wel machines of technieken waarbij wij zélf moeten nadenken en bijsturen.

Ook het ambacht staat immers niet stil: velen maken al gebruik van korstlijnen, kleinbroodstraten, bollenkasten of taartsnijmachines. Kijk eens om u heen en maak een lijstje van processen waarvan u denkt dat die te verbeteren zijn. Ziet u het zelf niet (meer), laat dan eens een onafhankelijk adviseur kijken. Wellicht ontdekt u mogelijkheden die uw ambachtelijke processen en uw werk als ambachtsman of –vrouw gemakkelijker en mooier maken!

Lees ook
Zet klanten in het zonnetje tijdens Happy Saturday

Zet klanten in het zonnetje tijdens Happy Saturday

Maandag 18 januari is het Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar. Ambachtelijke bakkers, banketbakkers en chocolatiers van Nederland zetten hier Happy Saturday tegenover. Zaterdag 23 januari zetten zij hun klanten extra in het zonnetje.

Steun Villa Joep met de Villa Joep taartenmaand

Steun Villa Joep met de Villa Joep taartenmaand

Februari 2021 staat in het teken van Villa Joep taartenmaand. Bakkers kunnen dit fonds tegen neuroblastoom kinderkanker steunen door een taart te maken en de winst te doneren.

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

Vier bakkers die het anders aanpakken dan ‘reguliere’ bakkers. Allen eenpitters die het liefst met de handen in het deeg zitten. Ze delen een liefde voor puur brood met smaak en willen klanten laten zien wat er nog meer kan met brood. Vandaag het laatste deel van dit artikel met Tim van Dalen van Bakkerij Puur uit de Schuur.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Wat ga je doen?Voor een van onze klanten in de omgeving van Naaldwijk zijn we op zoek naar een Chef Broodbakker. In deze functie stuur je het volledige team van...