Foto: Pixabay

Partnercontent

Artisanaal, ambachtelijk en de warme bakker. Dat zijn kernwoorden voor de bakker die de klanten vers en zelfgemaakt brood en banket wil verkopen. Nergens zo traditioneel als in de echte bakkerszaak! Behalve de groenteman dan, die heeft zelfs nog een ouderwetse mechanische weegschaal op de toonbank staan.

Regio en robots

Het is regiogebonden op welke manier men met de tijd mee kan en soms ook moet gaan. Als de bakkerswinkel in een trendy winkelstraat in een moderne grote stad zit, zal de ondernemer ook zijn zaak een trendy en hippe uitstraling willen geven. Bovendien gaat het in die drukke stad ook om snelheid. De klanten eisen die snelheid ook bij de bakker, en machines zijn nou eenmaal toch sneller dan mensen. Daar is robotisering dus sneller noodzakelijk dan in het pittoreske dorpje een paar kilometer buiten de stad. Hier heerst rust en wil men graag even wachten op het lekkerste brood.

Machines versus personen

Personen zijn warme mensen van vlees en bloed. Robots zijn koude machines. Robots doen gewoon hun geprogrammeerde werk. Met mensen is goed overleg aan te raden. Maar soms loopt dit overleg uit de hand en is een rechtsbijstandverzekering handig, die overigens ook heel nuttig is bij een conflict met de klanten of organisaties waarmee jouw bakkerij samenwerkt. Machines doen gewoon hun werk op steeds dezelfde snelheid, mensen doen ook hun werk, maar dan met wisselende snelheden. En heel belangrijk: in de meeste gevallen met een prettige glimlach.

Kwaliteitsverbetering

Machines geven te allen tijde kwaliteitsverbetering. Dat zeggen de fabrikanten van kookketels, mengmachines, koekjesvormmachines, bollenkasten en uitrolmachines natuurlijk. Maar de echte bakker kan ook heel veel zelf. Daar heeft hij voor geleerd! En misschien toch ook een beetje beter. Het duurt alleen vaak wat langer. En tijd hebben we niet zoveel meer tegenwoordig. We moeten wel met die snelheid mee anders missen we de trein. Aan de andere kant moeten we ons goed realiseren of we ook daadwerkelijk met die snelle trein mee willen? Het bakkersvak is een prachtig vak, maar toch ook een echt ambachtelijk vak. De artisanale bakker maakt met liefde het heerlijkste banket en de lekkerste bolletjes.

Conclusie

Maak op een doordachte wijze gebruik van de mogelijkheden van vandaag de dag. Zet machines in uitsluitend waar ze nodig zijn. Kijk ook waar de bakkerij zich bevindt en neem dat gegeven mee in de afweging. Is er makkelijk aan personeel te komen in de omgeving en zijn er klanten genoeg voor een eventuele uitbreiding van de activiteiten? Op een verstandige en rustige manier kijken naar de toekomst zorgt ervoor dat de juiste beslissingen genomen worden. Mooie woorden hoort men genoeg, verricht zelf de goede daden!

 

Altijd op de hoogte blijven?