Paneotrad: wondermachine?

De Paneotrad van Bongard is zo’n bakkerijmachine waarvan je denkt: hoe kan dat nou?  De fabrikant, Bongard, zegt dat het een revolutionair concept is. Ze beloven ook nogal wat: elk moment van de dag ambachtelijk brood, behoud van alle natuurlijke eigenschappen, een complete bakkerij op een oppervlak van twee meterkasten. Is die Paneotrad zo echt zo’n wondermachine? Bakkers in bedrijf ging op onderzoek. Lees het artikel met de ervaringen van Bakkerij Van Heeswijk, Meesterbakker Voskamp en Bakkerij Vogels in editie 5 van Bakkers in bedrijf. De Paneotrad is in Nederland verkrijgbaar via Everbake Ovens & Bakkerijtechniek.

 
Lees ook
Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.

‘Experimenteren houdt bakkers scherp en betrokken’

‘Experimenteren houdt bakkers scherp en betrokken’

Wijnand Stegeman doet overal en nergens ideeën op. “Die gooi ik in een denkbeeldige trechter, waar ze onderweg andere ervaringen tegenkomen. En daar komt dan iets uit! Hiervoor kun je geen studie volgen. De passie voor productontwikkeling moet in je zitten.”