Bakkers in de media | week 44-2023

12 november 2023 Esmee de Winter Maranda Vandergriff via Unsplash
Het bakkerijverleden van Den Haag, opleiding voor 'Bakkerrista's', de hype van de crompouce en geen grote veranderingen op de granenmarkt. Wat lazen we de afgelopen week over de branche. Een greep uit de media.

Bakkers

“Den Haag kent een rijk bakkerijverleden, met namen als Hus, Kaiser en Lensvelt Nicola”, meldt het AD. De Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) viert het dertigjarig bestaan met het boek ‘Brood. Daar zit wat in!’, vol foto’s en verhalen van een industrie die is verdwenen.

Arnhemse bakker Tom Otterloo stopt in korte tijd met zijn twee zaken en gaat in loondienst. “Het is onmogelijk om op te boksen tegen grote jongens door stijgende graanprijzen, energiekosten en personeelskosten”, vertelt hij aan De Gelderlander. Hij gaat ook jonge bakkers opleiden.
Ook Omroep Gelderland besteedt aandacht aan de Arnhemse bakker. Hij vertelt dat hij nu zelf 'Bakkerista's' op gaat leiden om het eeuwenoude ambacht te redden.

Een treinstation, een Van Gogh Museum, een speedwaybaan en zo’n zevenduizend inwoners. Nieuw-Amsterdam/Veenoord had al veel, maar geen eigen bakkerszaak. Dankzij Wilco Conijn uit Nieuw-Schoonebeek is daar verandering in gekomen sinds 9 november, meldt het Dagblad van het Noorden. 

Bakkerij Beukeveld maakt doorstart en komt in Friese handen. De bakkerij had een schuld van 2,5 tot 3 miljoen euro, de gestegen energieprijzen en daaroverheen de stijging van grondstofprijzen zijn de bakkerij fataal geworden. 'Tarwe en bloem zijn drie keer over de kop gegaan' liet curator Sander Vos weten aan RTV Noord. 

Producten

Nederland is in de ban van de crompouce, een mix tussen een croissant en een tompouce. De meningen over de crompouce zijn verdeeld, niet iedereen is even blij met crompouce. Pas recent werd de crompouce een hype, doordat TikTokkers ermee aan de haal gingen. Sindsdien kunnen banketbakkers de vraag nog maar amper aan, meldt het AD.

Grondstoffen

Foodbusiness meldt dat de granenmarkt niet met grote wijzigingen aan de nieuwe week is begonnen. De Matif staat tijdens schrijven voor het sluiten van de markt enkele tienden procenten in de min terwijl tarwe op de CBoT een gelijke wijziging laat zien maar dan in de plus. 

Altijd op de hoogte blijven?