Oorlog Oekraïne: ‘Brood wordt twee keer zo duur’

gesneden brood_Unsplash

Brood gaat tot ver in 2023 meer kosten vanwege de oorlog in Oekraïne, schrijft het Parool. Brood kan wel twee keer zo duur worden.

Eerder werd al bekend dat de prijzen van onder andere graan en gas flink stijgen dankzij de oorlog. Een groot deel van het Europese graan komt namelijk uit Oekraïne en Rusland. Volgens analisten van Rabobank kan de prijs van graan naar 550 euro per ton stijgen wanneer de Zwarte Zeehavens dicht blijven.

Verdubbeling

De analisten spreken over een verdubbeling van de prijs van brood. Een kilo brood kost nu gemiddeld 2,71 euro, maar dat kan een bedrag van boven de vijf euro worden. Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij zegt in het Parool: “In de grote industriële bakkerijen liggen de inkoopprijzen grotendeels vast, op enkele dubbeltjes per kilo brood. Dit soort kostenstijgingen kunnen we echt niet dragen.”

Naast brood worden ook pizza, pasta, koekjes en crackers naar verwachting duurder. Volgens speculanten op de Parijse agrobeurs verdwijnen de gevolgen van de Oekraïnecrisis op de voedselprijzen op zijn vroegst rond september 2023.  

Bron: Het Parool

Dossiers
Lees ook
Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Een onderzoek van Wageningen Economic Research heeft de effecten van de oorlog in Oekraïne op de voedselonzekerheid onderzocht. Voor de Europese Unie heeft de oorlog geringe gevolgen voor de voedselzekerheid, concluderen de onderzoekers. Wageningen Economic Research maakte het rapport in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

India verbiedt export van tarwe

India verbiedt export van tarwe

De regering in India heeft de export van tarwe uit het land verboden. Vanwege slechte oogst door hittegolven zijn de graanprijzen in India hard gestegen. De Indiase autoriteiten besloten tot het exportverbod om de voedselzekerheid in het land veilig te stellen.

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat richting de consumentenmarkt weten dat er vooralsnog geen sprake is van grote stijgingen in de broodprijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne was de verwachting dat de broodprijs zou verdubbelen. Uit cijfers van het NBC blijkt dat de stijging maximaal 5 tot 10 procent is, in vergelijking met dezelfde periode vorig...