Nieuwe locatie voor Curio-opleidingen Brood&Banket

Curio nieuwe locatie

Foto: Curio

De mbo-opleidingen Brood en banket van Curio zijn verhuisd naar een nieuwe locatie. Sinds januari 2020 zitten de studenten in de gloednieuwe vestiging aan de noordelijke rondweg in Breda.

De nieuwe bakkersschool kan met recht duurzaam genoemd worden. Zo is de school is gebouwd met recyclebare materialen en is de verlichting volledig LED. Op het dak liggen 360 zonnepanelen, die een groot deel van de bakkerij van energie voorzien. Met de efficiënt teruggewonnen warmte wordt de school en het tapwater verwarmd. Andere duurzame technieken in de school zijn onder andere waterbesparende kranen en hemelwaterafvoer via een wadi. De hoge isolatiewaarde zorgt voor een perfect klimaat in de bakkerij. “We zijn duurzaam op weg naar modern vakmanschap”, zegt Jan Liplijn docent en teamvoorzitter van de afdeling Brood en banket.

Apparatuur

De decembermaand stond ook voor Spronk Bakkerijmachines in de planning als de maand van “De Curio verhuizing”. Het schoolbestuur had na een aanbesteding deze opdracht bij hen neergelegd. In de maanden voor de verhuizing is er veel vergaderd om de aansluitingen en voorzieningen van de apparatuur zo goed mogelijk af te stemmen. De indelingstekening gemaakt door Tenba werd hierbij als handleiding gebruikt.

Naast de verhuizing vanuit de bestaande locatie van onder andere acht recente Wachtel ovens en werkbanken was er ook behoefte aan nieuwe apparatuur zoals vaatwassers, maatwerk afzuigkappen, spoeltafels, een koel- en vriescel en een nieuw winkelinterieur. Door de goede samenwerking en planning was het mogelijk dat de studenten 6 januari 2020 hun praktijklessen konden starten op de nieuwe locatie.

De groene opleidingen waren al gevestigd op de Frankenthalerstraat in Breda. De keuze voor deze locatie voor de opleidingen van Brood en Banket was logisch. De opleidingen werkten al samen door het concept ‘Van grond tot mond’, ofwel van akkerbouw naar broodproduct. De samenwerking is door de gezamenlijke huisvesting nu ook heel zichtbaar geworden.

Ambachtelijke opleidingen

In de nieuwe praktijkruimtes worden de opleidingen Brood en banket op niveau 2,3 en 4 gegeven. Studenten kunnen kiezen uit de opleidingen Uitvoerend bakker, Zelfstandig werkend bakker, Leidinggevende bakkerij en Patisserie. Volgend schooljaar start ook de opleiding Boulanger.  Een opleiding voor bakkers die de opleiding Zelfstandig werkend bakker niveau 3 hebben afgrond en zich nog verder willen verdiepen dit mooie ambacht.

De ambachtelijke opleidingen Brood en banket hebben momenteel ruim 150 studenten. Vooral de passie en het vakmanschap waarmee de docenten het vak overbrengen, maken de studenten enthousiast.

Samenwerking met bedrijfsleven

Bij alle opleidingen, maar vooral bij de specialisten opleidingen Patisserie en Boulanger, betrekt Curio het bedrijfsleven. Een deel van het programma wordt ingevuld door gastlessen en excursies. De studenten lopen stages in veelal ambachtelijke bakkerijen, bij chocolatiers en in restaurants en hotels op de patisserie-afdeling. Studenten van de niveau 4 opleiding kunnen ook een stage lopen bij grote grondstofleveranciers en bij industriële bakkerijen.

In het kader van Leven lang ontwikkelen worden er in de toekomst op deze locatie workshops cursussen, trainingen en bedrijfsgerichte trajecten aangeboden. Leven lang ontwikkelen speelt in op je voortdurend blijven ontwikkelen binnen je loopbaan. 

Dossiers
Lees ook
Echte Bakkers tellen hun zegeningen

Echte Bakkers tellen hun zegeningen

"We zijn blij dat Echte Bakkers gemengde bedrijven zijn en dat de bakkers in Nederland open mochten blijven in tegenstelling tot veel andere landen in Europa.” Zo vat Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde, de afgelopen periode samen. “Maar natuurlijk zijn er ook onder de Echte Bakkers bedrijven die het nu heel moeilijk hebben.”

Pandriks investeert in bake off lijn met automatisch vrieshuis

Pandriks investeert in bake off lijn met automatisch vrieshuis

Pandriks produceert bake off brood. Sinds de oprichting in 2011 groeit het Meppelse bedrijf en daarom is uitbreiding van de productiecapaciteit noodzakelijk. De bouw is inmiddels gestart en eind 2020 moet er in Meppel een hypermoderne brood bake off lijn en een volledig geautomatiseerd vrieshuis staan.

Oproep: Brood met zuurstofrijk water - Wie experimenteert mee?

Oproep: Brood met zuurstofrijk water - Wie experimenteert mee?

Bakker Gerard Hardeman van biologische bakkerij Gerard en Suus zoekt naar een goede methode om meer zuurstof toe te voegen aan leidingwater. In zijn ervaring zorgt het gebruik van zuurstofrijk water bij het brood bakken voor beter deeg en smaakvol brood. Wie experimenteert met hem mee?

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...