Nieuwe locatie voor Curio-opleidingen Brood&Banket

Curio nieuwe locatie

Foto: Curio

De mbo-opleidingen Brood en banket van Curio zijn verhuisd naar een nieuwe locatie. Sinds januari 2020 zitten de studenten in de gloednieuwe vestiging aan de noordelijke rondweg in Breda.

De nieuwe bakkersschool kan met recht duurzaam genoemd worden. Zo is de school is gebouwd met recyclebare materialen en is de verlichting volledig LED. Op het dak liggen 360 zonnepanelen, die een groot deel van de bakkerij van energie voorzien. Met de efficiënt teruggewonnen warmte wordt de school en het tapwater verwarmd. Andere duurzame technieken in de school zijn onder andere waterbesparende kranen en hemelwaterafvoer via een wadi. De hoge isolatiewaarde zorgt voor een perfect klimaat in de bakkerij. “We zijn duurzaam op weg naar modern vakmanschap”, zegt Jan Liplijn docent en teamvoorzitter van de afdeling Brood en banket.

Apparatuur

De decembermaand stond ook voor Spronk Bakkerijmachines in de planning als de maand van “De Curio verhuizing”. Het schoolbestuur had na een aanbesteding deze opdracht bij hen neergelegd. In de maanden voor de verhuizing is er veel vergaderd om de aansluitingen en voorzieningen van de apparatuur zo goed mogelijk af te stemmen. De indelingstekening gemaakt door Tenba werd hierbij als handleiding gebruikt.

Naast de verhuizing vanuit de bestaande locatie van onder andere acht recente Wachtel ovens en werkbanken was er ook behoefte aan nieuwe apparatuur zoals vaatwassers, maatwerk afzuigkappen, spoeltafels, een koel- en vriescel en een nieuw winkelinterieur. Door de goede samenwerking en planning was het mogelijk dat de studenten 6 januari 2020 hun praktijklessen konden starten op de nieuwe locatie.

De groene opleidingen waren al gevestigd op de Frankenthalerstraat in Breda. De keuze voor deze locatie voor de opleidingen van Brood en Banket was logisch. De opleidingen werkten al samen door het concept ‘Van grond tot mond’, ofwel van akkerbouw naar broodproduct. De samenwerking is door de gezamenlijke huisvesting nu ook heel zichtbaar geworden.

Ambachtelijke opleidingen

In de nieuwe praktijkruimtes worden de opleidingen Brood en banket op niveau 2,3 en 4 gegeven. Studenten kunnen kiezen uit de opleidingen Uitvoerend bakker, Zelfstandig werkend bakker, Leidinggevende bakkerij en Patisserie. Volgend schooljaar start ook de opleiding Boulanger.  Een opleiding voor bakkers die de opleiding Zelfstandig werkend bakker niveau 3 hebben afgrond en zich nog verder willen verdiepen dit mooie ambacht.

De ambachtelijke opleidingen Brood en banket hebben momenteel ruim 150 studenten. Vooral de passie en het vakmanschap waarmee de docenten het vak overbrengen, maken de studenten enthousiast.

Samenwerking met bedrijfsleven

Bij alle opleidingen, maar vooral bij de specialisten opleidingen Patisserie en Boulanger, betrekt Curio het bedrijfsleven. Een deel van het programma wordt ingevuld door gastlessen en excursies. De studenten lopen stages in veelal ambachtelijke bakkerijen, bij chocolatiers en in restaurants en hotels op de patisserie-afdeling. Studenten van de niveau 4 opleiding kunnen ook een stage lopen bij grote grondstofleveranciers en bij industriële bakkerijen.

In het kader van Leven lang ontwikkelen worden er in de toekomst op deze locatie workshops cursussen, trainingen en bedrijfsgerichte trajecten aangeboden. Leven lang ontwikkelen speelt in op je voortdurend blijven ontwikkelen binnen je loopbaan. 

Dossiers
Lees ook
Meergranen of volkoren; wat is het meest gezonde brood?

Meergranen of volkoren; wat is het meest gezonde brood?

Diverse media besteedden aandacht aan dit onderwerp. De Keuringsdienst van Waarde maakte een uitzending over meergranenbrood, Radar schreef op haar site een artikel met bovengenoemde kop. Welke broodsoort is nu wat?

Bakery Institute geeft training voor leerbedrijven mbo 4-opleiding Boulanger

Bakery Institute geeft training voor leerbedrijven mbo 4-opleiding Boulanger

Bij verschillende opleidingen kunnen studenten de nieuwe mbo 4-opleiding Boulanger volgen. Speciaal voor leerbedrijven die een stageplek verzorgen voor deze studenten, biedt Bakery Institute een training aan met aandacht voor relevante vaktechniek en didactische vertaling naar het bedrijf.

Nieuwe Basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center start 12 mei

Nieuwe Basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center start 12 mei

Het Bakery Sweets Center start op 12 mei voor de tweede keer met de Basiscursus Gistdegen. Tijdens deze cursus staat de basis van het broodbakken centraal. Deelnemers krijgen in tien lesdagen, verdeeld over tien weken, een introductie in de bakkerij.

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...