NBOV: Nog steeds omzetverlies bij bakkers

bakkerij_Brood bakken_pixabay

Bakkers hebben nog steeds last van de coronacrisis. Hoewel veel ambachtelijke bakkers meer klanten in de winkel zien, constateert 80 procent nog steeds een afname van de omzet uit het ‘derde kanaal’. 40 procent kampt nog steeds met een omzetverlies van gemiddeld 20 procent. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van NBOV.

De eerste enquête van NBOV vond plaats in april. De brancheorganisatie vroeg de leden naar de effecten van de coronacrisis op hun onderneming. In juli herhaalde NBOV dit. Ongeveer een vijfde van de NBOV-leden vilden deze nieuwe enquête in. 

Omzet

De deelnemers aan deze tweede coronamonitor zijn wat positiever, maar volgens NBOV zijn de omzetontwikkeling bij de meeste deelnemers een reden voor zorg. De omzetdaling is wat gedaalt, van 32 naar 20 procent, maar de met name de leveringen aan bedrijven en horeca fors achter. Bij 78% van de deelnemende bakkers ligt de omzet in het derde kanaal nog flink onder het niveau van voor de coronamaatregelen. Slechts 7 procent van deelnemers geeft aan weer terug op het oude niveau te zijn.

Medewerkers

De coronacrisis heeft ook nog steeds effect op de werkgelegenheid. 24 procent van de deelnemende bakkers heeft geen of minder werk voor zijn medewerkers. Dat is een stijging ten op zichte van de vorige enquête, toen was dit ruim 20%. 10 procent verwacht medewerkers te moeten laten gaan en nog eens 10 procent denkt dat te moeten doen.

Overheidsregelingen

Bijna 50 procent van de bakkers maakt gebruik van een of meer overheidsregelingen. In de vorige enquête was dit ruim 40 procent. Een mogelijke verklaring is volgens de NBOV dat na een lobby van de brancheorganisatie meer bakkers gebruik kunnen maken van deze regelingen.

Het aantal bakkers dat denkt de coronacrisis te overleven is toegenomen. Dat ligt nu op 87 procent. eerder was dit 50% van de deelnemende bakkers.

Bron: NBOV

Dossiers
Lees ook
Corona-update: de laatste voorschriften voor bakkers met horecafunctie

Corona-update: de laatste voorschriften voor bakkers met horecafunctie

In de persconferentie van 18 augustus gaf Rutte aan dat de horeca de regels goed naleeft. Tegelijkertijd is corona verre van onder controle in Nederland. Het blijft dus belangrijk dat iedereen zich hier aan blijft houden. Hieronder de laatste voorschriften voor bakkers met een lunchroom of terras van de NBOV.

Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft vijf tips voor online communicatie

Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft vijf tips voor online communicatie

Welk nieuws bied je in deze coronatijd zelf aan als bakkerij? Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft vijf tips voor online communicatie.

Consumenten weten de lokale versspecialist weer te vinden

Consumenten weten de lokale versspecialist weer te vinden

Consumenten zijn tijdens de coronacrisis meer gaan kopen bij de lokale versspecialist. Uit cijfers van marktonderzoeksbureau Gfk blijkt dat bij slagers de omzet met 36 procent groeide en bij groenteboeren met 40 procent. Voor bakkers was dit 16 procent.

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Wat ga je doen?Als bakker/ operator productie, 3 ploegen, weet jij in de bakkerij als geen ander de juiste ingrediënten te mengen voor het perfecte deeg. Je...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Wat ga je doen?Voor onze klant in Den Haag zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Je komt te werken op de banketafdeling. De werkzaamheden...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het...